Javier Plaza, en el grup de savis del Govern per a la Intel·ligència Artificial i el Big Data
El secretari d'Estat per a la Societat de la Informació i l'Agenda Digital, José María Lassalle, ha presentat aquest dimarts un comitè de savis per abordar les implicacions socials, jurídiques i ètiques de la utilització de la Intel·ligència Artificial i el Big Data a les nostres empreses, administracions i la societat en general. Javier Plaza, catedràtic de Dret Civil i vicedegà de la Facultat de Dret de la Universitat de València, integra el comitè.
El grup està format inicialment per nou membres, experts reconeguts en la matèria i procedents de diversos àmbits de la societat, fent especial èmfasi en la necessària composició multidisciplinària d'aquest grup. A més de Plaza, els membres són Elena Alfaro (BBVA), Elena Gil (Telefónica), Asunción Gómez (Universitat Politècnica de Madrid), Lorena Jaume-Palasi (Universitat de Berlín i Algorithm Watch), Miguel Luengo-Oroz (Nacions Unides, UN Global Premi), Núria Oliver (Vodafone Institute i Data Pop Alliance), Andrés Pedreño (Universitat d'Alacant) i Eduardo Vázquez de Castro (UIMP).
Els experts designats tenen la missió de guiar els treballs per a l'elaboració d'un Llibre Blanc sobre Intel·ligència Artificial. Aquest document tindrà un període d'elaboració d'uns sis mesos, i ha d'incloure una anàlisi general sobre les implicacions socials, ètiques, jurídiques i socials de la creixent utilització de la Intel·ligència Artificial en les nostres administracions públiques i les empreses, amb especial atenció a les seves repercussions socials, ètiques, jurídiques i culturals sobre el conjunt de la ciutadania.
Javier Plaza, director i fundador de la 'Revista Aranzadi de Derecho y Nuevas tecnologías', i investigador principal de diversos grups d'excel·lència nacionals i comunitaris, com a especialista en propietat intel·lectual, contractació, responsabilitat civil i dades personals, s'encarregarà de les qüestions jurídiques i legals , orientades a la promoció, transparència i implementació de la protecció d'algoritmes, productes i serveis relacionats amb la intel·ligència artificial i altres aspectes relacionats amb l'economia digital i la mineria o explotació de dades, tant oberts com personals.
Aquestes iniciatives estan emmarcades en la futura Estratègia Digital per una Espanya Intel·ligent 2025, que el Govern està elaborant i que ha estat recentment exposada a consulta pública. El primer pilar d'aquesta Estratègia aborda l'Economia i Societat de la Dada, on s'inscriu tant la constitució del Grup, les conclusions i propostes del Llibre Blanc i el disseny dels Codis tant per a les administracions com per al sector privat, sense detriment d'altres propostes que eixiran arran dels treballs actuals.