SANITAT I SALUT

Investigadors posen data a la segona ona en la Comunitat Valenciana: mediats d'agost

ELPERIODIC.COM - 22/07/2020

És l'advertiment que llancen investigadors de la UMH si no es controlen els brots que estan havent-hi o es descuren les mesures de seguretat

Quan podria produir-se la temuda segona ona de coronavirus? Investigadors de la Universitat Miguel Hernández (*UMH) d'Elx li han posat data basant-se en un profund informe a través de l'ús de tècniques de la Ciència de Dades. Segons aquest informe, en cas que no es controlen els brots, tant els ja existents a principis de juliol com els nous que sorgisquen o en cas que es descuren les mesures de seguretat per part de la població, un cert nivell elevat d'afluència turística suposaria el detonant d'una segona onada de la pandèmia a mediats o finals d'agost.

“El detonant de la primera onada de la pandèmia va ser l'arribada de residents d'altres regions a la Comunitat Valenciana, davant el tancament de col·legis i la recomanació de teletreball, prèvia a la declaració de l'estat d'alarma a nivell nacional”, expliquen els investigadors José Luis Sainz-Pardo, José Vicente Segura i José Valero, pertanyents a l'Institut Universitari d'Investigació ‘Centre d'Investigació Operativa’ (CIO).

A més, mentre no es relaxen les mesures de seguretat actualment existents com l'ús obligatori de màscara o el distanciament social i, alhora, romanguen controlats els brots ja existents no és necessari aplicar al turisme mecanismes de control addicionals com a test o quarantena obligatòria. Aquest és un altre dels resultats de l'informe sobre l'evolució, en els pròxims mesos, dels efectes de la COVID-19 en la Comunitat Valenciana.

Els investigadors de la UMH han elaborat aquest informe, a través de l'ús de tècniques de la Ciència de Dades. En particular, l'informe estudia l'impacte que tant el turisme com la relaxació, per part de la ciutadania, de la interpretació de les mesures de seguretat imposades puguen tindre sobre els casos de coronavirus en època estival en la Comunitat Valenciana.

Si es parteix de la situació actual de la pandèmia en les diferents comunitats autònomes i països de la zona Schengen, l'informe tècnic respon a diferents qüestions tenint en compte paràmetres com la proporció de persones que poden arribar contagiades provinents de cada comunitat autònoma, així com de cada país. També, estimen la quantitat d'infectats actius, novament en cada comunitat i país o el total de casos no detectats. A partir d'aquestes dades, elaboren diferents escenaris d'afluència turística sobre els quals prediuen l'evolució de la pandèmia en la Comunitat Valenciana durant juliol i agost.