Cs insta a les Corts a defensar el castellà com a llengua vehicular en l'ensenyament
Carlos Gracia assegura que la reforma educativa que planteja el Govern central “vulnera la Constitució i podria acabar en els tribunals”
Ciutadans (Cs) en Les Corts valencianes ha presentat una iniciativa per a defensar el castellà com a llengua vehicular en el sistema educatiu de tot el país.
En concret, la Proposició No de Llei (PNL) de Cs en el Parlament valencià demana als grups que es pronuncien sobre el projecte de Llei de reforma educativa, l'anomenada ‘Llei Celáa’, que pretén eliminar la llengua castellana com a idioma vehicular en l'ensenyament.
Per al diputat de Cs Carlos Gracia “en cas que es dugui a terme aquesta reforma, es tractaria d'una clara vulneració de la Constitució i dels drets de tots els ciutadans espanyols”, perquè, segons ha explicat “el dret a l'educació en la llengua materna és un principi recollit en la Carta Magna, a més d'en tractats internacionals i en el Conveni Internacional dels Drets del xiquet i de la xiqueta”.
A més, segons el portaveu d'Educació de Cs en el Parlament valencià, “no té cap sentit dur a terme una reforma que suposa una cessió al xantatge dels partits separatistes i nacionalistes, que sempre han utilitzat la llengua com un actiu de negociació política”. “Un exemple clar el tenim en els processos d'immersió lingüística que també en la Comunitat Valenciana duen a terme partits del Consell com Compromís, amb projectes experimentals d'educació infantil i fins i tot en zones que tenen reconeguda l'exempció lingüística del valencià”, ha afegit.
Finalment, Gracia ha alertat que aquesta reforma “podria acabar en els tribunals, ja que, d'aprovar-se, aniria en contra de la jurisprudència del Tribunal Constitucional”. “El plantejament d'aquest projecte suposa un atemptat contra principis constitucionals com la llibertat i la igualtat”, ha subratllat.
De fet, Ciutadans ha portat la Llei Celáa fins al Parlament Europeu, on l'eurodiputada de la formació Susana Solís ha alertat també que aquest projecte educatiu no afronta el problema d'abandó escolar que pateix Espanya ni la taxa d'estudiants amb baix rendiment. “Aquesta reforma, a més de no preparar a les noves generacions per al futur, tampoc respon a les prioritats marcades per les institucions comunitàries”, ha manifestat, al mateix temps que ha advertit de “les possibles conseqüències que la nova llei educativa pot generar quant a la recepció de fons europeus”.
Sobre aquest tema també s'ha pronunciat la diputada de Cs en el Congrés per la província d'Alacant, Marta Martín, qui ha denunciat que "no es compliran els objectius marcats en el Semestre Europeu a Espanya sobre fracàs i abandó escolar" i ha criticat que "lluny de dur a terme una reforma estructural per consens ampli, el Govern ha decidit trampejar”.