CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Innovació premia CETaqua per la seua solució tecnològica per a identificar les vivendes turístiques no registrades

ELPERIODIC.COM - 18/10/2024

La proposta d’este centre tecnològic usa la intel·ligència artificial i l’anàlisi de dades de consum d’aigua per a identificar vivendes

L’entitat guanyadora disposarà d’un espai propi en la nova edició del Valencia Digital Summit (VDS), que tindrà lloc la setmana que ve

Nuria Montes subratlla les oportunitats que oferix la col·laboració amb el sistema d’innovació per a oferir solucions als reptes de la indústria turística

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha distingit la ferramenta tecnològica proposada per CETaqua Comunitat Valenciana com a guanyadora en la convocatòria dirigida a l’ecosistema innovador per a detectar les vivendes turístiques no registrades. L’anunci s’ha produït en el marc del CV+i Tourism Day, que s’ha celebrat a Benidorm.

El jurat, compost per representants de la Generalitat i especialistes en innovació i turisme, ha valorat l’impacte, la viabilitat tècnica i la capacitat de la solució plantejada per CETaqua per a monitorar el parc de vivendes d’ús turístic i la seua capacitat per a aflorar els casos d’economia submergida.

A més de felicitar l’equip tècnic que ha desenrotllat esta iniciativa, la consellera Nuria Montes ha subratllat les oportunitats que oferix la innovació per a donar resposta a reptes d’impacte en esta indústria estratègica, com ara la desestacionalització o l’eficiència energètica.

“Esta crida a la col·laboració de l’ecosistema innovador és un primer pas per a implicar empreses emergents, universitats i centres tecnològics i d’investigació en el desenrotllament de solucions tecnològiques als desafiaments del sector i de la mateixa Administració”, ha recordat Montes, que ha reafirmat el compromís del Consell amb la compra pública d’innovació (CPI) com a instrument per a millorar els servicis públics i dinamitzar la I+D+i en el sector privat.

Així mateix, la consellera, que ha inaugurat l’esdeveniment junt amb el president de la Diputació d’Alacant i alcalde de Benidorm, Toni Pérez, ha insistit que un “model turístic sense innovació no és sostenible” i ha presentat algunes de les noves iniciatives del seu departament per a avançar cap al turisme experiencial, com ara el programa Viatja+65, que incentiva la demanda interna en temporada baixa.

Montes també ha destacat l’aposta per compatibilitzar l’activitat turística amb la protecció del medi natural: “Comptem ja amb 54 plans de sostenibilitat en destinació en marxa, amb una inversió de 154 milions d’euros destinats a la millora energètica, l’accessibilitat o la sostenibilitat de les destinacions”, ha conclòs.

Una aplicació tecnològica innovadora

La proposta guanyadora es basa en l’ús d’intel·ligència artificial i l’anàlisi de dades de consum d’aigua per a identificar vivendes turístiques no registrades. En la pràctica, este sistema permet als municipis creuar informació de plataformes turístiques i patrons de consum d’aigua per a detectar esta activitat, i millorar la gestió i el control del sector.

El responsable d’Estratègia de l’organització, Guillermo Mas, ha destacat els beneficis del seu projecte: “Este premi és un reconeixement al nostre esforç per desenrotllar tecnologies innovadores que ajuden les autoritats a regular millor el sector turístic. Amb la nostra solució, esperem contribuir a un turisme més equilibrat i transparent a la Comunitat Valenciana”.

La iniciativa de CETaqua s’ha imposat, així, a les dels altres quatre finalistes, l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE), Lynx View, el tàndem Lucentia Lab-One Million Bot i SCOLAB Software Colaborativo.

Presència en el Valencia Digital Summit

A més del reconeixement com a la millor solució tecnològica del repte Open Call, CETaqua gaudirà d’una sèrie de beneficis dissenyats per a impulsar el seu creixement empresarial i la visibilitat en el sector tecnològic. Entre estos destaca l’oportunitat de presentar-se al Valencia Digital Summit 2024, a on tindrà un espai personalitzat durant els dos dies de l’esdeveniment.

Així mateix, tindrà accés directe a fòrums empresarials i d’inversió d’alt impacte, la qual cosa facilitarà el seu treball en xarxa i la captació d’inversions estratègiques. També participarà en esdeveniments i fòrums especialitzats en diverses regions, com ara Cantàbria, Navarra, La Rioja i Catalunya, la qual cosa enfortirà la seua presència i obrirà noves oportunitats de col·laboració a escala nacional.

Els quatre finalistes també obtindran un estand al Valencia Digital Summit 2024, la qual cosa els permetrà mostrar les seues innovacions a un públic més ampli i a potencials inversors.

La decisió del jurat posa fi així a esta convocatòria, organitzada per les direccions generals d’Innovació i Turisme dins del projecte Tech FabLab, per a impulsar solucions tecnològiques que contribuïsquen a millorar la transparència i la regulació del sector turístic. Esta iniciativa forma part del programa RETECH de l’agenda Espanya Digital 2026 i compta també amb finançament europeu.

La presentació de les propostes i la posterior deliberació del jurat han copat la sessió vespertina del CV+i Tourism Day, la primera trobada d’investigació, innovació i emprenedoria en turisme de la Comunitat Valenciana.

L’esdeveniment ha reunit figures destacades de la comunitat científica i la indústria turística entorn de debats rellevants del sector, com ara la desestacionalització, la sostenibilitat, l’ús de la intel·ligència artificial, els nous perfils professionals o l’auge del turisme de salut, nutrició i esport, i el vinculat al patrimoni i la gastronomia, entre altres.

Durant l’acte s’han donat a conéixer, a més, alguns dels projectes d’innovació amb aplicació turística en els quals treballen empreses i centres d’investigació de la Comunitat Valenciana.

MÉS FOTOS