INGENIO (CSIC-UPV) lidera un projecte europeu per a transformar els sistemes agroalimentaris des d'un enfocament feminista
El projecte SWIFT busca aconseguir aquesta transformació a partir d'innovacions liderades per agricultores de diferents països d'Europa i Amèrica
L'Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement (INGENIO), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV), lidera el projecte europeu SWIFT, que busca transformar els sistemes agroalimentaris des d'un enfocament feminista, a partir d'innovacions liderades per dones de dotze països distribuïts per tota Europa, així com altres quatre al Brasil i dels Estats Units.
Finançat per la Comissió Europea, SWIFT reuneix un total de 13 socis procedents tant de centres d'investigació i universitats com d'organitzacions agràries i organitzacions no governamentals. Representants de totes aquestes entitats es van donar cita la setmana passada en la reunió inicial del projecte, celebrada a la localitat alacantina d'Agres.
“L'objectiu general de SWIFT és promoure la transformació dels sistemes agroalimentaris cap a models agroecològics que fomenten un desenvolupament sostenible, equilibrat i inclusiu de les zones rurals d'Europa. Per a això, SWIFT es basarà en el desplegament d'innovacions liderades per dones agricultores que fomenten un canvi de paradigma agrícola, promovent la igualtat de gènere en les zones rurals des d'un enfocament feminista”, apunta Marta G. Rivera-Ferre, investigadora del CSIC a l'institut i coordinadora del projecte.
Sobre la situació de la dona en l'agricultura i els sistemes alimentaris, les entitats sòcies del projecte coincideixen que el seu paper hui és vital, si bé els seus coneixements, habilitats, treball i lideratge són sovint invisibles i infravalorats. “Es tracta d'un sector amb múltiples barreres, tant socioculturals, com a econòmiques i polítiques, que perpetuen la desigualtat de les dones i influeixen directament en el seu desenvolupament. I són aquestes desigualtats les que el projecte vol contribuir a reduir”, destaca Marta G. Rivera Ferre.
En el seu diagnòstic inicial SWIFT denúncia un accés desigual a la terra i als recursos productius, que configuren i limiten la participació de les dones en l'agricultura, construint rols i identitats de gènere. “Això provoca, entre altres coses, una infrarepresentació de les dones en les organitzacions agràries i que ocupen molt pocs llocs de presa de decisions. A més, l'educació i la formació agràries actuals reforcen els estereotips sobre l'agricultura com a activitat masculina vinculada a models productius molt intensificats i no animen a les joves a seguir carreres agrícoles”, afig la investigadora d'INGENIO.
SWIFT pretén lluitar també contra desigualtats estructurals de gènere en l'agricultura, que afecten especialment treballadores agrícoles migrades i les persones productores del col·lectiu LGBTIQ+. “Aquestes formes de discriminació encara no han sigut àmpliament documentades, no obstant això, constitueixen barreres significatives per al canvi transformador en les zones rurals d'Europa”, afig Marta G. Rivera-Ferre.
D'altra banda, SWIFT contribuirà també a la integració de la perspectiva de gènere en les polítiques agrícoles i alimentàries. I respecte a la seua metodologia d'investigació, Marta G. Rivera destaca el seu enfocament feminista, participativa i inclusiva. “L'equip de SWIFT proporcionarà eines teòriques i pràctiques, com a pressupostos amb perspectiva de gènere i indicadors feministes de viabilitat de les explotacions, per a permetre un canvi cap a una agricultura més justa, eficaç i diversificada que també permeta visibilitzar altres narratives que entenen l'alimentació com un dret humà i no com una mercaderia”, conclou la investigadora d'INGENIO.