SANITAT I SALUT

Els infermers valencians temen els contagis de pigota del mico després de la gran incidència del covid en els professionals

ELPERIODIC.COM - 04/08/2022

El CECOVA recorda que els infermers i el personal sanitari són els més exposats a aquesta mena de contagis

Les primeres dues morts a Espanya per pigota del mico (la inicial registrada a la Comunitat Valenciana), han tornat a posar en dubte la protecció de les/us professionals d'Infermeria davant aquesta mena de malalties contagioses. Per això, el Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (CECOVA), que aglutina als tres col·legis d'Infermeria de Castelló, València i Alacant, se suma a la petició supranacional del Consell Internacional d'Infermeres (CIE) que ha instat a protegir a les/us infermeres/us i altres treballadors sanitaris que estan cuidant de pacients infectats amb el virus de la pigota símica.

De fet, davant la desídia d'alguns països, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha declarat que la pigota del mico és una emergència de salut pública d'importància internacional amb més de 16 mil casos notificats en 75 països i territoris i una desena de morts. Una situació que requereix, segons els experts de l'OMS, major protecció per a les/us professionals sanitàries/us.

“La primera mort en el territori espanyol s'ha produït per encefalitis associada a la infecció en un pacient que romania ingressat en l'UCI de l'hospital de Sant Joan d'Alacant”, segons el president del CECOVA, Juan José Tirado, qui alerta amb dades de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAU) que les/us infermeres/us i la resta de personal sanitari són les/us més exposades/us a aquesta mena de contagis: “No volem que tornen a produir-se els alts índexs de transmissió que es van patir entre les/us professionals durant l'inici de la pandèmia Covid-19”.
Juan José Tirado insisteix que les/us infermeres/us exerceixen un paper central en la resposta a aquestes emergències sanitàries, en particular proporcionant educació per a la salut en matèria de prevenció i control d'infeccions, així com salvaguardant contra l'estigma i la discriminació:

“D'aquí ve que les infermeres/us i altres treballadors sanitaris necessiten accedir a equips de protecció individual (EPI) i materials amb la finalitat de protegir-se enfront de l'exposició i limitar la propagació del virus. També han de tindre informació actualitzada sobre les modalitats de transmissió, prevenció, diagnòstic, tractament, procediments de control d'infeccions, assessorament i cures, a través de formació en servei o contínua”.

“Les infermeres i altres treballadors sanitaris sovint no tenen accés a protecció adequada contra malalties infeccioses. Amb la finalitat de protegir el nostre personal sanitari i previndre la propagació d'aquesta malaltia, fa falta formació i directrius professionals, a més de EPI”, continua el president de Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana.

La pigota del mico avança com a emergència sanitària i la pandèmia Covid dista molt d'haver finalitzat. Per això, la salut pública ha de ser la prioritat número e invertir en infermeria mai ha sigut més important per a aconseguir la salut per a tots. “No oblidem mai que les/us infermeres/us segueixen en primera línia responent a aquesta última emergència de salut pública”, afig Juan José Tirado.

Davant aquesta situació, el CECOVA s'adhereix al CIE en la sensibilització i educació de la ciutadania en relació amb la pigota del mico; adoptar mesures per a combatre l'estigma i la discriminació; i contribuir a aconseguir un entorn de pràctica segur, en particular equips i materials de protecció, per a poder cuidar adequadament dels qui pateixen aquest virus i garantir la protecció del personal d'infermeria enfront de l'exposició a aquest.

És important recordar que la malaltia continua avançant, com demostra la segona defunció a Espanya que va ser confirmat fa un dia per la Junta d'Andalusia en el qual la ‘monkeypox’ va derivar en una meningoencefalitis. Els casos notificats publicats pel Ministeri de Sanitat en l'últim registre freguen ja els 5.000 i concreten que a Madrid hi ha 1.766 casos de pigota del mico; a Catalunya 1.463; a Andalusia 545; en Comunitat Valenciana 236; a les Illes Canàries 107; al País Basc 115; a les Illes Balears 89; a Aragó 45; a Galícia 42; a Astúries 41; a Castella i Lleó 33; a Castella-la Manxa 23; a Extremadura 20; a Múrcia 23; Cantàbria 15; a Navarra 11y La Rioja 3.

MÉS FOTOS