SANITAT I SALUT

Incliva participa en un projecte europeu per a impulsar la prevenció primària del càncer colorectal

ELPERIODIC.COM - 17/07/2024

Esta acció forma part de la Missió Europea contra el Càncer sobre ‘Prevenció i detecció precoç’

L’Institut d’Investigació Sanitària Incliva, de l’Hospital Clínic Universitari de València, participa en el projecte ONCODIR, finançat per la Unió Europea, per a impulsar la prevenció del càncer colorectal mitjançant la combinació de mètodes d’investigació de diverses disciplines i la presa de decisions participatives basades en l’evidència.

El càncer colorectal és un dels tumors malignes més freqüents en tot el món, amb un increment destacat entre les poblacions de baix nivell socioeconòmic, especialment en persones per davall dels 50 anys, amb una possible causa en hàbits alimentaris i estils de vida poc saludables.

El projecte ONCODIR (Evidence-based Participatory Decision Making for Cancer Prevention through implementation) busca identificar els factors de risc associats al càncer colorectal i combinar mètodes i tecnologies d’investigació de diverses disciplines -com l’anàlisi de factors de risc modificables, polítiques de salut i ciències socials i del comportament, juntament amb l’anàlisi de dades multiòmiques i retrospectives aplicant intel·ligència artificial (IA), així com teories de suport a la presa de decisions- per a oferir programes de prevenció del càncer més precisos basats en evidència.

ONCODIR oferirà servicis de recomanació basats en les aportacions de la ciutadania, personal mèdic, responsables de polítiques de salut i persones expertes en ciències socials i humanitats mitjançant tallers de design thinking.

En este sentit, es valoraran factors com l’estil de vida, els hàbits dietètics, l’activitat física i social o les circumstàncies econòmiques, sociològiques, culturals o ètiques.

Un altre dels objectius del projecte és garantir un accés equitatiu i assequible a estratègies de prevenció del càncer per a totes les persones, tant entre els països de la Unió Europea com dins d’estos.

Per a validar els resultats d’ONCODIR es duran a terme experiments de camp i projectes pilot en cinc països de la Unió Europea per als quals es consideraran paràmetres de rendibilitat, assequibilitat i cost-benefici.

Consorci de 27 entitats de 10 països

El projecte, que es va posar en marxa en juny de 2023 i té una duració de tres anys i mig, està format per un consorci de 27 entitats de diversos àmbits tecnològics i científics procedents de deu països, davall la coordinació del Centre d’Investigació i Tecnologia Hellas (CERTH) de Grècia.

En la reunió plenària del consorci, celebrada este mes a Viena, van participar el doctor José María Martín Moreno, investigador principal del projecte en Incliva i catedràtic de Medicina Preventiva i de Salut Pública de la Universitat de València, i Inés Fernández, assistent d’investigació en l’equip d’Incliva.

L’equip del doctor Martín Moreno ha assumit la direcció científica i mèdica del projecte, que implica la coordinació d’accions dutes a terme per la resta dels col·laboradors i lideren el segon paquet de treball del projecte, dedicat a l’harmonització de requeriments de persones usuàries, la revisió sistemàtica de la literatura científica i metaanàlisi sobre els factors de risc per al desenvolupament del càncer colorectal, la detecció de barreres de comportament de grups vulnerables i la identificació de polítiques existents i potencials en l’espai europeu que promoguen mesures de prevenció contra el desenvolupament de càncer colorectal.

A Espanya, a més d’Incliva, formen part del consorci d’ONCODIR l’Institut Català d’Oncologia i la Universidad de la Rioja.

ONCODIR ha rebut un finançament de 8 milions d’euros per part de l’Agència Executiva Europea en els àmbits de la Salut i Digital (HaDEA) en la convocatòria HORIZON-MISS-2022-CANCER-01, en el marc de la Missió Càncer del Programa Horitzó Europa de la Comissió Europea