ECONOMIA I NEGOCI

La UE imposarà mesures antidúmping contra el taulell de l'Índia i Turquia

ELPERIODIC.COM - 10/02/2023

Denis Redonnet, Director General Adjunt i Alt Responsable de l'Aplicació de la Política Comercial de la UE, ha anunciat avui en la seu d'ASCER la resolució favorable de la investigació antidúmping per la qual s'estableix un dret antidúmping definitiu sobre les importacions de rajoles de ceràmiques originàries de l'Índia i Turquia a la Unió Europea. Redonnet ha fet aquest anunci després de visitar una planta de fabricació de rajoles ceràmiques i mantenir una reunió amb representants del clúster ceràmic en la seu d'ASCER.

Al desembre de 2021 la Comissió Europea va iniciar una investigació antidúmping enfront de les importacions de rajoles ceràmiques procedents de l'Índia i Turquia a petició de la indústria europea de rajoles ceràmiques representada per CET (Federació Europea de Fabricants de Rajoles Ceràmiques) -de la qual ASCER és membre-. L'exhaustiva i rigorosa investigació duta a terme per la Comissió Europa ha demostrat que l'entrada de rajoles ceràmiques dels dos orígens citats s'estava produint en condicions de dúmping, la qual cosa està generant mal a la indústria europea. En funció de l'empresa i del grau de col·laboració en el procediment, a l'Índia les mesures proposades van del 6,7% al 8,7% mentre que en el cas de Turquia les mesures proposades van del 4,8% al 20,9%.

El president d'ASCER ha mostrat el seu agraïment a les empreses mostra espanyoles i d'altres països de la UE per la seua col·laboració i esforç. També als diferents organismes que han participat: a la CET, als serveis de defensa comercial de la Comissió Europea i a la Secretaria d'Estat de Comerç del Govern d'Espanya pel seu suport.

ASCER valora positivament l'anunci, no obstant això, considera que el tipus de dret antidúmping impost a l'Índia no tindrà l'efecte dissuasiu desitjat sobre les importacions massives d'aquest país. Per això, és important que s'intensifique la labor de monitoratge de l'aplicació de les mesures al llarg del primer any per a obrir els procediments disponibles a nivell europeu en cas que es detecte que les importacions absorbeixen l'aranzel imposat i continuen danyant a la indústria.

El Director General Adjunt i Alt Responsable de l'Aplicació de la Política Comercial de la UE, Denis Redonnet, juntament amb part del seu equip ha visitat avui una planta productiva de rajoles ceràmiques i posteriorment ha mantingut una reunió en la qual han participat representants de les tres associacions del clúster ceràmic (ASCER, ANFFECC i ASEBEC). En la reunió també han participat el Secretari Autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig; l'eurodiputada Inmaculada Rodríguez Piñero; i el Director General de Política Comercial del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, Juan Francisco Martínez.

Els representants del sector han traslladat a l'equip de la Direcció General de Comerç de la Comissió Europea les diferents traves que les empreses es troben a l'hora d'exportar, per exemple, la certificació de qualitat de l'Aràbia Saudita o el registre d'Egipte. Segons ha manifestat el president d'ASCER, Vicente Nomdedéu: “aquesta visita és important perquè ha permès als interlocutors en la Comissió Europea conèixer la indústria i la seua problemàtica en primera persona.”

El setembre passat, el president i el secretari general d'ASCER van mantenir una trobada a Brussel·les amb la Direcció General de Comerç en la qual van traslladar la seua invitació a visitar el sector ceràmic per a conèixer més de prop la seua problemàtica i el pes del clúster ceràmic en l'economia de la província.

MÉS FOTOS