Iberdrola aconsegueix un benefici net ordinari de 968 milions d'euros fins a marzo
Iberdrola ha obtingut un benefici net ordinari de 968 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, un 5,3% més que en el mateix període de 2019. El benefici brut d'explotació (Ebitda) ha augmentat en la mateixa línia, amb un creixement del 5,8%, fins a 2.750,6 milions d'euros. Aquests resultats han sigut possibles gràcies a les inversions rècord del grup des de l'inici de 2019 i fins al tancament del primer trimestre, que han ascendit a 9.887 milions d'euros. D'aquest import, 1.728,6 milions d'euros corresponen als tres primers mesos d'enguany, el que suposa una acceleració del 24,2%. El 91% es va destinar a Renovables i Xarxes: 810,2 i 765,9 milions d'euros, respectivament.
El grup ha continuat avançant per tant en els seus projectes a tot el món, que sumen més de 8.500 megavats (MW) de capacitat. Només entre gener i març, ha instal·lat 1.200 nous MW i, durant els últims 12 mesos, ha afegit 5.500 MW de potència fins a aconseguir un total de 53.270 MW. Tot això, augmentant el flux de caixa un 3,7% fins als 2.111,9 milions d'euros.
Gestió anticipada de la COVID-19 i mesures per a mitigar el seu efecte
Iberdrola ha apostat, per tant, per accelerar les seues inversions per a continuar avançant cap a la recuperació de l'economia i de l'ocupació. En aquest sentit, el seu president, Ignacio Galán, ha destacat que “existeix consens total en què el camí de la recuperació econòmica ha de ser necessàriament verda, amb la lluita contra el canvi climàtic com a element central. Comptem per a això amb plans clars tant a Europa, amb el *European Green *Deal, com a Espanya, amb el PNIEC. Iberdrola està totalment preparada per a sumar-se a aquesta tasca”.
L'empresa va activar el seu pla d'acció global contra la pandèmia des dels primers moments en què la seua amenaça va ser perceptible, posant en el centre a empleats, proveïdors i societat. Quant a l'ocupació, Iberdrola manté la seua previsió de realitzar 5.000 contractacions en 2020. A més, ha reforçat les mesures de seguretat per als professionals en terreny i el 95% dels empleats d'oficines està teletrabajando, gràcies a les inversions realitzades en digitalització.
Al mateix temps, Iberdrola continua aportant valor al teixit industrial que sustenta: a més de les inversions rècord, la cadena de subministrament s'ha beneficiat de l'acceleració de les compres, que han aconseguit els 3.800 milions d'euros en les últimes setmanes. A més, l'empresa continua treballant per a reforçar el subministrament elèctric, sobretot en instal·lacions essencials com són els hospitals; ha habilitat facilitats de pagament per als clients i donat 30 milions d'euros en material sanitari de primera necessitat en aquesta crisi. Tot això, en coordinació amb les autoritats.
Quant als negocis del grup, l'impacte de la pandèmia serà esmorteït majoritàriament per diversos factors: la fortalesa del model de negoci basat en les xarxes i les renovables, la continuïtat de l'activitat gràcies a les mesures posades en marxa, els 8.500 nous *MW en construcció i altres iniciatives de mitigació.
Iberdrola manté també una sòlida posició de liquiditat de 14.400 milions d'euros, suficient per a cobrir les necessitats financeres de 30 mesos en un escenari de normalitat. A més, ha tornat a quedar provada la seua facilitat d'accés als mercats en les millors condicions amb les recents emissions de bons verds realitzades per valor de 1.800 milions d'euros.
Liberalitzat i Renovables compensen la pitjor evolució a Espanya
El Ebitda total del grup ha ascendit a 2.750,6 milions d'euros en el trimestre, un 5,8% més. S'ha vist impulsat per les àrees Liberalitzat i Renovables, que han millorat, respectivament, un 26,5% i un 6,1%, fins als 759,6 i els 725,5 milions d'euros de Ebitda. El negoci Regulat ha reduït el seu *Ebitda un 4,7% fins als 1.256,6 milions d'euros, a causa dels ajustos comptables als Estats Units i a la menor retribució a Espanya, d'acord amb el marc regulador vigent.
En concret, el Ebitda d'Iberdrola Espanya s'ha reduït un 3% i el seu benefici net, un 7%. Les inversions al país s'han incrementat un 51% respecte al primer trimestre de 2019, tant en xarxes com en nous projectes renovables. Entretant, la demanda elèctrica peninsular ha descendit un 3,2% i els preus del mercat majorista, un 37%, si bé totes dues magnituds estan condicionades en gran manera per l'impacte de l'estat alarma declarat per la COVID-19.
El benefici net reportat, que inclou extraordinaris, ha aconseguit els 1.257 milions d'euros. Aquest import reflecteix l'impacte positiu de la venda de la participació del 8,07% en Siemens Gamesa, que ha generat uns ingressos de 1.099,5 milions d'euros i unes plusvàlues de 484,5 milions d'euros en el trimestre.
Iberdrola manté el dividend i la seua previsió de benefici
El Consell d'Administració d'Iberdrola ha aprovat l'execució d'una nova edició de ‘Iberdrola Retribució Flexible’, després que la Junta General, amb un quòrum del 77%, aprovara totes les propostes amb un vot favorable mitjà del 98%. D'aquesta manera, la Societat compleix el seu compromís amb els seus més de 600.000 accionistes, que rebran un dividend complementari de, almenys, 0,232 euros bruts per acció. Aquest import, sumat als 0,168 euros bruts per acció ja abonats al febrer, resulta en una retribució a l'accionista amb càrrec a 2019 de 0,40 euros bruts per títol, amb el que s'aconsegueix amb tres anys d'antelació el sòl fixat per a 2022.
De cara a la resta de l'exercici, les inversions previstes per valor de 10.000 milions d'euros, les mesures adoptades contra la COVID-19 i l'impacte del resultat extraordinari per la venda de la participació en Siemens Gamesa permeten a Iberdrola mantindre les seues previsions per a l'any. L'empresa espera, per tant, que a fi d'exercici cresca tant el benefici net com el dividend.