Els hotels valencians comencen a notar les conseqüències de la guerra contra Ucraïna
La patronal assegura que en el curt termini a penes s'han notat els efectes però sí a llarg termini en les reserves
El turisme valencià no acusa els efectes del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna en aquesta primera setmana d'atacs, encara que s'ha alentit el procés de reserves a mitjà i llarg termini, no s'han produït cancel·lacions en el curt i les ocupacions hoteleres milloren cada setmana. Segons la patronal del sector turístic Hosbec.
De fet, asseguren que “l'ocupació hotelera en la Comunitat Valencian camina ferma cap a les xifres de la recuperació i una setmana més milloren tots els indicadors de forma inversament proporcional a la caiguda de contagis i de la incidència acumulada”.
“Ni tan sols la violenta invasió de Ucraïna per el exèrcit rus ha desviat aquesta trajectòria positiva que s'ha anat encadenant des de la millora de la situació sanitària: de nou s'aconsegueixen xifres d'ocupació bones durant els caps de setmana, fins i tot molt bones en el cas de València fregant quasi el 90% a els hotels oberts. Benidorm i la Costa Blanca apuntalen un 80% d'ocupació amb millora de tots els indicadors”, han continuat.
El mercat internacional se situa entre el 40 i el 50% de l'ocupació
Des d'Hosbec asseguren que no s'ha vist afectat el mercat internacional ja que “entre el 40 i el 50% de l'ocupació hotelera registrada procedeix de turistes estrangers, que continuen viatjant amb normalitat des que s'ha restablit la mobilitat entorn del passaport de vacunació o passaport Covid de la Unió Europea”. A més, els aeroports han fregat percentatges pròxims a les xifres prepandemia durant el passat cap de setmana, la qual cosa augura bones perspectives per a els pròxims mesos. La celebració del carnestoltes així com festius escolars de diferents països europeus han animat les reserves aquesta setmana.
El president d'HOSBEC, Toni Mayor, es mostra optimista en aquest inici del mes de març que acosta ja una primavera esperançadora per a el turisme."És cert que els sistemes de reserves van començar a notar signes d'alentiment o paralització des de el passat dijous, data de la invasió russa. Però són reserves per a el mitjà i llarg termini que poden recuperar-se. Els turistes són previnguts, després de tot el que ha passat i esperen uns dies a veure què passa abans de formalitzar la seua reserva per a estiu. Que no s'hagen registrat cancel·lacions per a el curt termini, per a les reserves pròximes, és un bon indicatiu de seguretat i de fortalesa”, ha continuat.
Dos mercats molt sensibles com el Imserso i el britànic tampoc s'han vist afectats. Els turistes del programa de vacances de majors es mantenen amb una quota de mercat del 15%, que és una quota molt pròxima a la qual ocupaven qualsevol hivern previ a la pandèmia, mentre que els turistes del Regne Unit continuen a poc a poc creixent i ja registren més d'un 37% del total de els turistes a Benidorm.
Bones expectatives per a Castelló
Castelló comença també a despertar de la letargia de l'hivern, i registra ocupacions entre el 60 i 66% mentre encara l'obertura d'establiments en el inici de la temporada turística estacional.
De fet, la província de Castelló ha vist augmentada la seua taxa d'ocupació durant el període estudiat i acaba aconseguint un 59,4% de mitjana setmanal el que suposa un increment de més de 17 punts percentuals respecte a la setmana anterior. Els hotels associats a Hosbec i que han romàs oberts durant febrer xifren l'ocupació mensual en un 48,5%.
El mercat nacional veu incrementada la seua representativitat durant aquesta setmana i anota el 81% del volum total deixant molt poc marge de representativitat al turista internacional (19%). Quant a els mercats internacionals emissors analitzats, destaca la importància de els mercats francès i suec que suposen un 5,6% i 2,6% respectivament. Després d'ells, els següents mercats en importància són el el belga (2,4%) i el noruec (2,1%). En aquest cas, els últims mercats en importància relativa han sigut el britànic i italià amb un 2,1% i 2% respectivament. La resta de mercats emissors no superen en cap cas el 1% de representativitat a la província de Castelló.
El cap de setmana s'han pogut superar els valors de la mitjana setmanal i s'arriba a un 66,2% de les habitacions ocupades gràcies a les entrades del divendres i dissabte.
La previsió per a l'última setmana de febrer se situa en un 44%, encara que s'espera poder superar aquests valors gràcies a les reserves d'última hora, tal com ha ocorregut durant les últimes setmanes.
Durant aquesta última setmana, HOSBEC ha mantingut estable la seua representació a la província de Castelló amb un total de 13 establiments hotelers associats oberts en data d'avui, és a dir, el 68,4% de els hotels associats.
Benidorm
La setmana compresa entre el 21 i 27 de febrer deixa en la destinació de Benidorm una mitjana d'ocupació hotelera del 66,5%, superant en 2,4 punts percentuals les dades de la setmana anterior. Amb aquesta dada es tanca un mes de febrer amb una ocupació mitjana del 60,4%, caracteritzat per un una recuperació gradual setmana rere setmana.
Durant aquest període el turisme nacional ha continuat predominant amb un 51,1% del total. El mercat internacional comença a imposar-se amb el turista britànic al capdavant (37,2%) amb una quota encara menor, però acostant-se a les dades pre pandèmia. A una llarga distància, en segona i tercera posició, trobem el mercat belga i neerlandès amb un 4,4% i un 3,6% respectivament. La resta de mercats presenten quotes més baixes per davall de l'1%.
El cap de setmana igual que els anteriors del mes de febrer, presa un impuls arribant fins a el 80% d'ocupació, superant la dada arreplegada durant el passat cap de setmana.
Quant a la previsió per a l'última setmana del mes, s'espera un 65,7%. Registre que segurament siga superat si contínua la mateixa tònica que les setmanes anteriors.
Durant aquesta setmana s'han computat 3 noves obertures augmentant a un 61 d'hotels associats a HOSBEC oberts a Benidorm, la qual cosa suposa una representativitat del 54%. Una tendència que seguirà en augment de cara al mes de març.
Costa Blanca
Durant l'última setmana de febrer (del 21 al 27 de febrer) la Costa Blanca (sense incloure Benidorm) aconsegueix un 57,7% d'ocupació mitjana el que suposa lleuger increment de menys d'1 punt percentual. Aquest registre posa fermall a un mes de febrer amb un 53,4% d'ocupació mitjana.
Pel que fa al cap de setmana, s'experimenta un impuls que fa elevar les xifres fins a el 76% d'ocupació, que torna a elevar els valors aconseguits la setmana anterior.
En la Costa Blanca, els turistes internacionals continuen predominant amb un 50,7% de la quota total enfront del 49,3% del mercat nacional. Per darrere de l'espanyol, els principals mercats emissors són el britànic i belga, amb un 9,9% i 9% respectivament. Seguidament es troben França (5,8%), Noruega (5,2%) i Països Baixos (4,6%). Finalment podem trobar a els mercats de Dinamarca, Alemanya, Itàlia i Suècia amb un 2,1%, 1,8%, 1,5% i 1,3% respectivament.
Respecte a les previsions de cara a la primera setmana de març (del 28 al 06 de març), en aquesta ocasió arriben fins a el 52,3% encara que s'espera poder superar aquesta estimació com és habitual.
L'oferta hotelera en la Costa Blanca (sense incloure Benidorm) s'ha vist incrementada amb 1 establiment respecte a la setmana anterior i, per tant, queden oberts al públic 40 de els associats a HOSBEC en la zona, la qual cosa suposa una representativitat del 78,4%.
València
Els hotels de la província de València eleven notablement els seus últims registres d'ocupació fins a el 65,6% amb un increment de 8 punts percentuals respecte a la setmana anterior. València tanca el mes de febrer amb un 53,3% d'ocupació mitjana.
El cap de setmana segueix la mecànica de períodes anteriors, remuntant la dada setmanal fins a un 89,5%, elevant les dades mitjanes observades durant la setmana en quasi 24 punts percentuals.
Segons les dades recopilades en la nostra enquesta setmanal, València ha mantingut la incidència del mercat nacional respecte a la setmana passada amb un 60,2% de la quota total. Pel que fa al mercat internacional, el principal és el neerlandès amb un 6,7%, seguit del francès (4,4%) i italià (4,1%). Per darrere es troben el alemany, britànic i belga, amb un 4,1%, 3,2% i 2,4% respectivament. La resta de mercats analitzats no superen el 1% d'importància relativa en cap cas.
La previsió d'ocupació per a la següent setmana es fixa en 60,7%, encara que s'espera poder superar aquests valors gràcies a les reserves d'última hora, tal com ha ocorregut durant les últimes setmanes.
Durant aquesta última setmana, HOSBEC ha mantingut estable la seua representació a la província de València amb 28 establiments hotelers associats que es troben oberts en data d'avui, és a dir, el 90,3% de els hotels associats.