Els hostalers valencians preveuen una caiguda superior al 70% en la Setmana Santa de la pandèmia
La CEOH reclama l'ampliació de l'horari de tancament de l'hostaleria fins al toc de queda "per a eixir del calvari i sofriment"
Els hostalers de la Comunitat Valenciana afronten una Setmana Santa plena d'incertesa per la pandèmia del Coronavirus i amb una previsió de caiguda de facturació del 72,2% respecte a la del 2019.
Davant les restriccions de mobilitat a conseqüència de la prohibició dels viatges turístics i del confinament perimetral entre comunitats autònomes, així com per les limitacions d'horari i activitat a l'interior dels bars i restaurants, les dificultats per al sector hostaler incrementen.
D'aquesta manera ho reflecteixen els resultats del baròmetre realitzat per la Coordinadora d'Hostaleria de la Comunitat Valenciana (CEOH) entre els diferents locals d'hostaleria de les tres províncies i per diferents tipus de destinacions turístiques (interior, costa, ciutat, zones rurals).
Amb aquestes "desastroses" xifres, que marquen un punt d'inflexió de cara a decidir el seu futur més immediat, davant l'escassa o nul·la capacitat de resistència econòmica, des de la CEOH demanen al Consell que "el calvari de la Setmana Santa de l'hostaleria valenciana siga l'últim sacrifici per als hostalers i la flexibilització de les mesures a partir del dia 12 d'abril".
En aquest sentit, i a tenor de les bones dades de l'evolució epidemiològica, "amb les dades més baixes d'Espanya, dels principals països d'Europa i equiparant-nos amb les millors dades del Japó i Corea de Sud, reclamen més marge i allargar l'horari d'activitat fins al toc de queda".
Afirmen que les pimes hostaleres porten més d'un any arrossegant pèrdues de fins més de 80.000 euros de mitjana per establiment, la qual cosa ha portat a la desaparició d'un 30% de les empreses del sector i que pot ser major en el mes vinent.
Per això, demanen, a més, posar data la setmana vinent per al seguiment de la Mesa de Desescalada de l'Hostaleria i l'Oci amb les organitzacions del sector, abans de pròxima Comissió Interdepartamental del pròxim 8 d'abril.
Un altre dur colp per a l'hostaleria de la Comunitat Valenciana
"L'hostaleria valenciana porta un any encaixant durs colps i afronta el seu particular Viacrucis en uns dies claus per al sector, ja que gran part de la seua facturació anual depén de la Setmana Santa i el Pont de Sant Vicent", explica CEOH.
Segons dades del citat estudi de la CEOH, les previsions de facturació a nivell de Comunitat Valenciana són d'un 27,8% respecte a 2019, és a dir, estimen una caiguda del 72,2%, i les reserves hui dia se situen entorn del 12% de la capacitat permesa dels establiments. Un altre de les dades que llança el baròmetre és que un 20% de locals d'hostaleria no obriran les seues portes aquesta Setmana Santa amb les actuals restriccions d'horari i aforament.
Per províncies, les dades d'Alacant estan per davall de la mitjana, tenint en compte el major pes del turisme nacional i internacional en els seus destins. Les previsions de facturació són d'un 25,9%, és a dir un 74,1% menys que en 2019, dos punts per davall de la mitjana autonòmica, i les obertures estan 5 punts per davall; és a dir, un 25,4% d'establiments no obrirà.
A Castelló, l'excursionisme i el turisme local afavoriran més l'activitat hostalera, però les xifres continuen sent negatives, ja que un 11% no alçarà les persianes aquests dies i els hostalers estimen facturar un 28,7%, un 71,3% menys que en 2019.
A València, la major densitat de població sosté l'activitat millor que la resta de províncies, amb una previsió de facturació del 29,9% i caiguda del 70,1% respecte a 2019. Així i tot, un 16.67% de locals no obriran durant aquests dies.
Per tipologia de destins, les reserves en els establiments de zones de platja ronda el 12%, les estimacions de facturació són d'un 65,85% menys que en 2019 ( 34,15%). En zones rurals o pobles d'interior, preveuen facturar un 35,6%, un 64,5% menys que en la campanya de fa dos anys, i hui dia les reserves ronden el 14%. En les principals ciutats, els pronòstics quant a facturació tampoc són gens falaguers, amb una caiguda del 76,36% (el 23,64%) i les reserves estan entorn al 8%.