OCUPACIÓ

Hivern demogràfic en la C.Valenciana: Els treballadors majors de 55 es multipliquen i ja suposen el 20%

ELPERIODIC.COM - 23/08/2023

La població de la Comunitat Valenciana s'està envellint a marxes forçades i el seu mercat laboral segueix el mateix camí.

Així, la inclusió de les persones sènior en el mercat laboral s'ha convertit en un assumpte estratègic per a l'economia, en un context d'envelliment rècord en el qual la mitjana d'edat de la població és cada vegada major.

En la Comunitat Valenciana es comptabilitzen 132 persones majors de 64 anys per cada 100 menors de 16, una proporció que creix a un ritme desbocat, a tenor d'una esperança de vida en màxims històrics i una caiguda de la natalitat que situa a Espanya com el segon país de la UE amb menor nombre de naixements, segons es desprén d'un informe de la fundació Adecco.

Per províncies, Alacant és la que compta amb una major proporció de població activa sènior (20,5%), seguida de València (19,8%) i Castelló (19,4%).

A més, es comptabilitzen 511.100 persones actives majors de 55 anys, és a dir, més de mig milió persones sènior tenen treball o ho busquen en la Comunitat Valenciana, que suposen el 20% del total de la força laboral (fa 10 anys representaven el 10%).

D'altra banda, el nombre de persones sènior actives ha experimentat un creixement del 61% en l'última dècada (en 2013 es comptabilitzaven 316.800) i s'ha incrementat un 140% en els últims vint anys (en 2003 hi havia 212.300 persones majors de 55 anys en actiu).

EN aquest sentit, cal destacar que els baby-boomers, la generació més nombrosa de la història, ja supera la franja dels 55 anys i engrosseix la proporció de persones sènior al nostre país, una realitat que es consolidarà en imparable tendència. La caiguda en picat de la natalitat i l'augment de l'esperança de vida ocasionen un envelliment de la població en xifres rècord, que es trasllada a una força laboral que té una mitjana d'edat cada vegada major.

Tot indica que vivim en un hivern demogràfic, cosa que significa que el nombre de naixements és insuficient per a reemplaçar a les persones que moren. Això condueix a una disminució de la població i, per tant, a una menor força laboral disponible, a més d'altres efectes com una major pressió sobre el sistema de la seguretat social.

“Davant aquesta realitat, urgeix potenciar el talent sènior com a motor de competitivitat, de manera que es rebutgen definitivament els prejudicis negatius que releguen als majors de 55 anys del mercat laboral. La seua contribució i aportació és clau per a la competitivitat de les empreses i per a la sostenibilitat del país, sent fonamental oferir palanques de formació i reciclatge professional, perquè un treballador que perda l'ocupació amb 55 anys no pense que la seua única opció és enganxar amb la jubilació, sinó que atresora un gran talent que encara pot oferir al mercat laboral”- destaca Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco.