ECONOMIA I NEGOCI

Grup Cajamar obté un resultat net de 17,26 milions, un 29,9% menys després de reforçar el sanejament

ELPERIODIC.COM - 06/05/2020

 

El Grup Cajamar continua amb un creixement equilibrat del seu negoci, elevant el finançament als sectors productius i famílies, amb un creixement de la inversió creditícia sana del 2,2% interanual, fins als 30.014 milions d'euros, amb un creixement de 7,8% del crèdit als sectors estratègics -agroalimentari i empreses-, que suposa el 45,6% del crèdit sa minorista.

En el primer trimestre el Grup Cajamar millora les seues quotes de mercat en el sistema financer espanyol, tant en inversió, amb el 2,92%, com en depòsits, amb el 2,28%, situant-se com l'onzena entitat significativa espanyola per volum de negoci i la setena per marge brut.

A més, manté el seu posicionament com a entitat referent per al sector agro, incrementant la seua quota de mercat nacional fins a 15,08%, gràcies al coneixement del sector i la proximitat dels seus professionals amb tots els agents de la cadena alimentària, la qual cosa li permet oferir un ampli paquet de productes especialitzats per al sector, així com serveis d'alt valor, com són les activitats de transferència de coneixement que promou i realitza per a empreses, cooperatives i productors.

Impulsant l'activitat comercial

L'activitat comercial del Grup Cooperatiu Cajamar potència la seua oferta de productes i serveis de valor als més de 3,4 milions de clients del Grup, dels quals 1,5 milions estan vinculats. Així mateix, va continuar avançant la seua estratègia de digitalització amb 842.000 clients digitals -un 11,1% més que l'any anterior-, 585.000 usuaris de banca mòbil -un 49% més- i 294.000 clients de Wefferent -que prefereixen realitzar totes les seues operacions directament en canals digitals-, amb un creixement del 50% respecte al mateix període de 2019.

Tot això gràcies al bon fer dels seus 5.450 professionals, a través dels seus 933 oficines, 136 agències, 1.552 caixers i als seus canals de banca digital, app i banca mòbil.

Resultats

Donada la incertesa actual derivada de la Covid-19, el Grup ha optat per reforçar les cobertures de risc de crèdit, la qual cosa unit al descens dels resultats extraordinaris per l'efecte de la pandèmia en els mercats financers porta a un resultat consolidat net de 17,26 milions d'euros, un 29,9% menor a l'obtingut en el mateix període de l'any anterior.

El marge d'interessos se situa en nivells similars al mateix període de l'any anterior, malgrat la persistència de l'entorn dels tipus d'interés. Així, el Grup Cooperatiu Cajamar anota un -0,3% el seu marge d'interessos, sobre la base del creixement orgànic dels recursos minoristes de balanç, un 8,4% superior a l'any anterior, del pes dels depòsits a la vista sobre els depòsits dels clients, un 79,5%, i de la inversió creditícia sana, un 2,2% més.

Per la seua part la ràtio d'eficiència recurrent millora en 4 punts percentuals fins a situar-se en un 56,34%, pel creixement del marge brut recurrent, que augmenta un 8% interanual.

Gestió del risc

El Grup Cajamar continua sanejant el seu balanç, destinant part dels seus ingressos al sanejament de pèrdues per deterioració d'actius, enfortint la taxa de cobertura de la morositat fins al 49,80%, 5,8 punts més que en el mateix trimestre de l'any anterior, i la taxa de cobertura de l'actiu irregular l'eleva fins al 52,02%, incloses les quitacions produïdes en el procés d'adjudicació, 3,37 p.p superior en variació interanual.

Així mateix, prossegueix amb la millora de la gestió dels riscos dubtosos totals, amb una reducció del 19,9% respecte al mateix trimestre de 2019 –472 milions d'euros menys-, sent a més de destacar una nova caiguda de 1,49 punts percentuals en la taxa de morositat, fins al 5,82%. A més, el volum dels actius adjudicats bruts descendeix de nou, anotant una disminució interanual del 5,7%, al mateix temps que la taxa de cobertura dels actius adjudicats se situa en el 53,42%, incloent les quitacions produïdes en el procés d'adjudicació.

Millora la solvència

El coeficient de solvència phased in se situa en el 14,40%, amb una alta qualitat dels recursos propis computables. Així mateix, la ràtio CET 1 phased in és el 12,75%, i la fully loaded, del 12,16%, superant encara més els nivells exigits pel supervisor després de les noves mesures arran de la COVID-19, amb un excés en el compliment de requeriments phased in de 1.345 milions de CET 1, de 994 milions de T1 i de 914 milions en solvència.

Cajamar manté un confortable nivell de finançament majorista i una còmoda posició de liquiditat amb un volum d'actius líquids disponibles de 6.404 milions d'euros, una ràtio de cobertura de liquiditat (LCR) que se situa en el 242,21% i una ràtio de finançament estable net (NSFR) en el 132,68%, complint així els límits exigits per l'Autoritat Bancària Europea. A més, compta amb venciments coberts durant els pròxims anys, lliure accés als mercats i alta capacitat de generació d'actius líquids -possibilitat de disposar de 3.803 milions de finançament del BCE addicional, a través de TLTRO-3 -.

Suport als col·lectius afectats per la crisi de la COVID-19

La banca cooperativa Cajamar està desenvolupant una gran activitat en la gestió de la crisi de la COVID-19, contribuint a finançar i proporcionar liquiditat a empreses, pimes, autònoms i famílies conforme a la missió, els principis i valors de les cooperatives de crèdit integrades en el seu grup financer.

Així després d'haver sigut decretat l'estat d'alarma, i en conseqüència el confinament de la població, les restriccions de moviment i la suspensió d'activitats empresarials, comercials i professionals, el Grup Cajamar va implementar línies especials de préstecs personals per a atendre les necessitats dels seus clients a fi de que pogueren gestionar i garantir el pagament de factures, salaris, necessitats de circulant o altres necessitats de liquiditat, incloses les derivades de venciments d'obligacions tributàries o financeres, que compten amb un any de manca i un termini amortització de fins a 5 anys.

En l'actualitat, està gestionant més de 30.000 moratòries i operacions per a les empreses, pimes i autònoms que han demanat acollir-se a línies financeres, tant de l'ICO com les pròpies de l'entitat, proporcionant d'aquesta forma soluciones als qui estan passant dificultats davant la paralització de l'activitat productiva i comercial.

També ofereix ampliacions per a la devolució de préstecs a curt termini i solucions de finançament pont, personalització de tarifes per devolució de xecs i pagarés, eliminació i reducció de les comissions dels TPVs i l'ampliació del finançament per a exportacions i importacions, ens unes altres.

A més, Cajamar està ajudant als col·lectius professionals i a les persones més vulnerables davant les conseqüències d'aquesta crisi perquè puguen fer-li front tan bé com siga possible. En aquest sentit destaca la moratòria hipotecària per a particulars que està oferint a les famílies i professionals amb dificultats per a pagar la hipoteca; l'ajornament sense cost de les rendes de lloguer d'actius adjudicats; l'avançament de les prestacions per desocupació perquè els seus perceptors puguen disposar d'aqueix ingrés amb antelació, així com la bestreta, sense cap cost, de la desocupació als clients afectats per un *ERTE durant els dos mesos que habitualment comporta la seua tramitació. També està avançant el cobrament de les pensions amb la finalitat de contribuir, així mateix, al fet que les disposicions d'efectiu que siguen necessàries es realitzen de manera escalonada; i amb la mateixa fi s'ha procedit a l'emissió de targetes sense comissió; s'ha obert la possibilitat de disposar de diners en caixers aliens a la xarxa de Cajamar sense cap cost, i s'ha augmentat el límit de pagament contactless de les targetes fins a 50 euros sense necessitat d'introduir PIN, entre altres.

A més, les entitats del Grup Cooperatiu Cajamar han realitzat un esforç considerable per a mantindre oberta el 90% de la seua xarxa d'oficines i agències, proporcionant així a la ciutadania la prestació normalitzada d'un servei essencial, bàsic, que li correspon exercir, conforme al decret de l'estat d'alarma. Sobretot, en aquelles xicotetes localitats en les quals és l'única entitat financera que presta servei.

No obstant això, en tot moment, Grup Cajamar recomana als seus clients que no acudisquen presencialment a les oficines i en el seu lloc es posen en contacte per telèfon o a través de la web amb el seu gestor de confiança. Per a això ha reforçat els seus diferents canals digitals com la banca electrònica, la banca mòbil i la banca telefònica. Concretament, a través de la banca electrònica de Cajamar, els clients poden accedir al servei ‘El meu gestor connecta’, on poden intercanviar informació i documentació de manera segura i immediata.

En qualsevol cas, per a aquells clients als quals siga necessari acudir a una sucursal, Cajamar ha implantat les mesures recomanades per les autoritats sanitàries per a salvaguardar la salut dels seus clients i professionals. I, abans d'acudir a l'oficina, aconsella que telefonen per a concertar una cita prèvia que els evite cues i temps d'espera, i facilite que puguen ser atesos de la manera més ordenada i segura possible.

A més, les entitats del Grup Cajamar han secundat i impulsat diferents iniciatives socials al costat d'altres institucions i organitzacions com Creu Roja per a l'atenció directa a col·lectius en situació de vulnerabilitat enfront del coronavirus; la Plataforma SICNOVA, a través del qual s'han donat 105.000 viseres facials al personal sanitari i assistencial, i ha col·laborat en la confecció i distribució de més de 3.000 bates impermeabilizantes setmanals destinades al personal sanitari. A més, l'Estació Experimental Agroalimentària de les Palmerillas de Cajamar està distribuint a cinc menjadors socials i centres d'acolliment d'Almeria, El Ejido i Roquetas de Mar uns 1.000 quilos setmanals de la seua producció de verdures i fruites, obtinguts de diferents cultius i plantacions.

Durant el primer trimestre i previ al decret de l'estat d'alarma, el Grup Cajamar va continuar amb l'organització i el patrocini de fòrums empresarials per tota la geografia espanyola, contribuint al foment de l'emprenedoria, les finances responsables, l'educació financera, diàlegs per al desenvolupament i altres activitats i esdeveniments com la seua presència en Fruit Logistica a Berlín, la Fira Internacional del Turisme (FITUR) a Madrid, els seus programes Lidera Castella i Lleó, i Incyde School a Múrcia, per destacar alguns.

Així mateix, el Grup Cajamar va continuar promovent la transferència del coneixement de les investigacions, estudis i assajos realitzats en els seus dos centres experimentals agroalimentaris, a Almeria i València, que van ser visitats per un total de 800 professionals, i va organitzar 13 activitats de transferència de coneixement, que van comptar amb la participació de 1.113 persones. En l'actualitat està organitzant cursos online per a la seua comunitat ADN Agro.

Finalment, va editar noves publicacions, com el “Baròmetre ANICE-Cajamar de la indústria càrnia espanyola del 2n semestre de 2019 i previsions del primer semestre de 2020”, “El regadiu al Mediterrani espanyol. Una aproximació multidimensional”, “Anàlisi sintètica comparativa del sector agroalimentari 2019 en les diferents comunitats autònomes d'Espanya”, i diverses “Agronotas” o anàlisis de les principals variables econòmiques del sector agroalimentari.

MÉS FOTOS