Gratuïtat de les proves covid: persones no vacunades que necessiten viatjar a un altre país
L'Organització de Consumidors i Usuaris considera discriminatòria la situació que els usuaris no vacunats hagen de pagar per fer-se una prova per a poder anar a l'estranger
En la major part dels països del món s'està exigint algun tipus d'acreditació del seu estat vacunal o una prova diagnòstica negativa de covid per a accedir al seu territori. En el cas de la Unió Europea a més s'ha posat en marxa el certificat digital europeu que acredita, amb un format estandarditzat, que la persona que viatja: a) ha sigut vacunada contra la covid-19, b) s'ha realitzat una prova el resultat de la qual ha sigut negatiu (en les 48 o 72 hores prèvies al viatge, depenent de la prova), c) s'ha recuperat de la covid-19 en els últims 6 mesos.
Les persones que es vacunen no abonen directament el preu de les mateixes mentre que les persones que no s'hagen pogut vacunar encara han d'abonar el cost de les proves de diagnòstic en un centre privat, ja que els protocols sanitaris vigents a Espanya no contemplen la realització d'aquestes proves per part del Sistema Nacional de Salut per a viatjar. A més, els test d'autodiagnòstic, recentment comercialitzats en farmàcies espanyoles, no serveixen com a prova diagnòstica per a viatjar.
Això suposa que el ciutadà haurà de pagar per aqueixos test necessaris per a viatjar uns preus que oscil·len entre els 30-70 euros (en el cas de les proves d'antígens, la validesa acceptada dels quals sol ser de 48 hores) o entre 70 i 120 euros (en les PCR, la validesa acceptada de les quals sol ser de 72 hores).
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), considera que aquesta situació és discriminatòria i que, per a garantir la igualtat i no discriminació entre consumidors, les proves covid han de ser gratuïtes per als qui no hagen pogut vacunar-se i necessiten viatjar a un altre país.
Per a això, ha posat en marxa una campanya sol·licitant la gratuïtat d'aquestes proves. Aquests test són necessaris perquè els ciutadans puguen desplaçar-se, en alguns casos fins i tot estant ja vacunats amb pauta completa: per exemple, si encara no han transcorregut els 14 dies que solen exigir-se després de l'última dosi de vacuna. També han d'abonar els test els menors de 65 anys que en els últims sis mesos han sigut diagnosticats de covid amb test d'antígens o mitjançant diagnòstic clínic (però no amb PCR) i que encara no poden vacunar-se ni obtenir el certificat digital europeu en la seua modalitat “recuperació”.
OCU considera que és imprescindible que tots els ciutadans puguen accedir a aquestes proves de manera gratuïta. Pagar-les no sols pot suposar un esforç econòmic important, sinó que suposaria una discriminació entre els qui s'han pogut vacunar i els qui no.