El Govern preveu aprovar al juny el pagament per l'ús de les autovies
Els transportistes valencians se senten decebuts davant les mesures del Pla d'Impuls a la Sostenibilitat del Transport
La Federació Valenciana d'Empresaris del Transport i la Logística (FVET) ha expressat la seua decepció davant l'esborrany del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana del Pla d'Impuls a la Sostenibilitat del Transport de Mercaderies per Carretera.
El Pla que el Govern preveu aprovar el mes vinent de juny, contempla, entre altres propostes, l'aplicació del pagament per l'ús de l'autovia i la incorporació del camió de 44 tones i 4,5 metres d'altura.
“Ens sentim menystinguts i fins i tot penalitzats amb aquestes mesures que s'estan anunciat, quan som un sector clau en l'economia, la baula imprescindible en la cadena. Actualment, a Espanya, amb la infraestructura que disposem, el transport de mercaderia terrestre passa pel camió”, afig Carlos Prada de Conflent, president de FVET.
Respecte al pagament per ús de les autovies, el Pla d'Impuls contempla imputar al carregador l'ús de les vies per part dels transportistes, un cost que, des de la Federació, estimen que acabarà assumint el transportista. Des de FVET defensen que el transport de mercaderies per carretera ja contribueix prou via imposats a atendre les necessitats de manteniment i inversió en infraestructures viàries. Només a través de la imposició específica sobre el combustible, els transportistes aporten més de 15 mil milions d'euros tots els anys a les arques públiques.
En el cas de la incorporació del camió de 44 tones i de 4,5 metres d'altura, els transportistes qüestionen els beneficis que tindria per a la sostenibilitat del sector i l'augment de la competitivitat. “Pensem que la modernització i la renovació de la flota són mesures més estratègiques per al sector, que contribueixen a la descarbonització i la reducció d'emissions. Els transportistes estem fent esforços en aquesta adreça: tal com arreplega el Ministeri de Transports, en 2019 les noves matriculacions de camions i furgonetes no dependents de la gasolina o el gasoil han crescut un 67% respecte a l'any anterior”, afig el president de FVET.
La implantació d'aquesta classe de vehicles als països europeus que la tenen en vigor no ha suposat millora econòmica per al transportista. Aquestes dimensions tenen implicacions en matèria de seguretat viària, cost d'infraestructures i, fins i tot, sobre les pròpies estructures de l'empresa de transport, amb previsibles pèrdues de llocs de treball en un context de crisi provocat per la COVID-19.
Per a abordar aquestes i altres propostes del Pla, el CNTM, en el qual es troba FVET, començarà les reunions amb el Ministeri de Transport dijous que ve. “Des de FVET defensarem sempre al transportista i els interessos del sector. Estem a l'espera de nous moviments del Ministeri en aquest sentit i disposats a asseure'ns en la taula de negociacions sempre que no supose posar en escac la sostenibilitat de les empreses transportistes”, conclou Prada de Conflent.