El Govern només ha resolt 136.413 peticions d'Ingrés Mínim Vital del més d'un milió de sol·licituds existents
Carles Mulet: “Les dades són desoladores ja que poc més del 13% de les peticions han sigut aprovades”
Les dades actualitzades aportades pel Govern a preguntes del senador de Compromís, Carles Mulet, respecte al pagament de l'Ingrés Mínim Vital tornen a mostrar un escenari desolador. Malgrat els mesos passats des de l'entrada en vigor d'aquesta mesura, poc més del 13% d'elles han sigut aprovades, però el Govern es cuida molt d'aportar, tal com es demanava, quantes de les aprovades han estat abonades.
Un total de 486.824 d'aquestes peticions, no han sigut estudiades encara. Mulet ja va retraure al ministre de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, José Luis Escrivá, que abandonara la prepotència i assumira la necessitat de coordinar-se amb les comunitats autònomes com la valenciana perquè aquest tipus de prestacions tingueren el màxim nombre de beneficiaris possibles.
Mulet ha recordat les paraules d'Escrivá, quan res més llançar la proposta d'IMV ja va delimitar la possibilitat de gestió directa de la prestació a bascos i navarresos. “Això va ser un insult greu, diferenciant de nou entre CCAA de primera, segona i tercera quan totes tenen transferida la competència. Finalment, el que ens temíem està ocorrent: l'administració partia de zero, no té mitjans humans, dades ni mecanismes, podrien generar-se duplicitats que acaben perjudicant les persones per haver enviat tard i malament els protocols i no ha sigut fins després del caos quan s'han obert a la cogestió amb les CCAA de l'IMV”.
Precisament el Senat va aprovar el mes passat en la Comissió de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions, amb una única abstenció, una moció de Compromís en la qual s'instava al Govern a unificar procediments com la Renda Valenciana d’Inclusió i l'Ingrés Mínim Vital per a agilitar la tramitació a la ciutadania.
Per a això, “es tindran en compte l'existència de rendes mínimes autonòmiques i les seues competències en política social i des de l'abordatge de la resolució de les qüestions específiques que afecten cada territori, amb la transferència dels fons per a la seua gestió (entesa com un encàrrec de gestió) a l'efecte d'unificar els procediments i agilitar la tramitació a la ciutadania”, indicava el text aprovat.
El Senat va instar al Govern que, d'acord amb el Reial decret llei 20/2020, de 29 de maig i partint del compromís compartit entre totes les Administracions i institucions de lluita contra la pobresa i les desigualtats, posara en marxa els mecanismes de col·laboració i seguiment per a la gestió de l'Ingrés Mínim Vital, “amb la fi d’intensificar les relacions de cooperació, millorar l'eficiència en la gestió d'aquesta prestació, així com facilitar la utilització conjunta de mitjans i serveis públics, mitjançant l'assistència recíproca i l'intercanvi d'informació”.
Les dades aportades ara, detallades per províncies, aprofundeixen més en la necessitat d'avançar en aquesta via de col·laboració. “Escrivá ha demostrat la seua inutilitat total per a gestionar en IVM, hi ha milers i milers de famílies esperant es tramite la seua ajuda, amb les CCAA estarien ja resoltes”, ha conclòs el senador valencianista.