SOCIETAT

Els gossos, nous aliats per a lluitar contra el COVID-19

PATRICIA CAMACHO - 20/07/2020

La seua gran capacitat olfactòria podria ser de gran ajuda per a identificar casos del virus

Els gossos de detecció de drogues i explosius han sigut durant molt de temps grans aliats per a les diferents autoritats competents. Però els gossos mèdics entrenats per a la detecció d'olors són tot un avanç en el camp de la medicina, i de gran utilitat en els temps que corren.

Molts d'ells estan entrenats per a fer olor els cossos de pacients amb sospita de càncer de pell per a tractar de detectar la malaltia, això sí, sempre amb el consentiment dels pacients. Ara, enfront de la situació sanitària que pateix el món, s'han començat a ensinistrar gossos que detecten el coronavirus.

Aquesta pràctica crea postures enfrontades i no convenç a tots els professionals. Existeix un gran escepticisme, especialment entre els metges tradicionals i les companyies d'assegurances mèdiques, a pesar de que les primeres indicacions donades pel gos han de ser seguides per altres proves mèdiques de totes maneres. No obstant això, molts països han volgut provar aquest nou mètode que facilita la detecció de casos.

Entre ells està Xile, on s'ha posat en marxa un projecte d'ensinistrament que ha proposat l'Escola d'Ensinistrament Caní de Carabiners i la Universitat Catòlica del país i que de funcionar, aconseguirà que els gossos puguen detectar 250 casos en tan sols una hora.

També a Regne Unit s'ha apostat per aquesta tècnica. Ho han fet a través d'un projecte finançat per les autoritats britàniques, que té com a objectiu, entrenar als coneguts com Super Six, una colla de gossos formada per llauradors i cockers spaniel, que són grans professionals detectant malalties mitjançant l'olor. Els investigadors del centre Medical Detection Dogs que els cuiden i entrenen estan sorpresos per la seua capacitat per a detectar patologies en persones, i tenen fe a aconseguir el mateix en la detecció de casos per coronavirus.

Finlàndia, França i Alemanya, són només alguns dels molts països que estan prenent aquesta iniciativa.

Gran poder olfactori

Els gossos tenen al voltant de 100 milions de receptors olfactoris i aquesta tècnica d'analitzar malalties a través d'ells ja s'utilitzava en diagnòstics del segle XVIII.

Ara aquest mètode es reinventa aplicada al coronavirus i és que es considera molt probable que els gossos rastrejadors de coronavirus siguen en un futur utilitzats en situacions on hi haja un alt risc d'infecció com, per exemple, en estadis de futbol o aeroports.

Cal assenyalar com a inconvenient que el número d'aquest tipus de gossos no és massa elevat, encara que, amb aquestes capacitats, podrien ser en gran ajuda en la lluita contra el nou coronavirus.