ECONOMIA I NEGOCI

Goirigolzarri demana a les Administracions que creen les condicions per a retindre talent i per a atraure inversió nacional i estrangera

ELPERIODIC.COM - 15/06/2020

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha participat en el cim ‘Empreses Espanyoles Liderant el Futur’, organitzada per CEOE, on s'ha mostrat convençut que el major repte que té l'economia espanyola és “incrementar de manera substancial la nostra productivitat”.

Per a aconseguir-ho, ha reclamat que les Administracions creen “un caldo de cultiu capaç d'atraure i retindre talent i inversions productives” tant nacionals com estrangeres, “la qual cosa requereix comptar amb un règim de seguretat jurídica i fiscal, un esquema excel·lent d'educació i formació, així com la creació d'unes condicions en les quals es valore i promoga la inversió”.

“És la millor manera d'assegurar el nivell de vida de les persones i el finançament de l'Estat de Benestar”, ha defensat, abans d'assenyalar que “en aquest entorn que ens espera, el capital humà serà una variable decisiva” i “és imprescindible millorar la seua ocupabilitat, la qual cosa passa per dotar-nos d'una educació i formació que ens servisquen per a enfrontar-nos als reptes d'un futur que requerirà habilitats molt diferents a les actuals”.

“L'oferta de formació ha de donar resposta a les demandes presents i futures del mercat de treball, per a totes les edats” i “en aquest esforç les polítiques actives d'ocupació han de jugar un paper molt rellevant perquè la formació no és només el millor mitjà d'impulsar el creixement econòmic, sinó que també és la millor manera de reduir les desigualtats socials i millorar la cohesió social”, ha afirmat *Goirigolzarri, per a qui aquest és un repte “primordial” per a la societat espanyola. “És el projecte més important, i a més més inclusiu, que hauríem de proposar-nos com a societat”, va asseverar.

Sector financer

El president de Bankia ha explicat que l'evolució de l'economia tindrà un impacte directe en el futur de les entitats financeres espanyoles i ha demanat “realisme, perquè és evident que aquesta crisi tindrà un impacte en el sector financer, que és cíclic, i la seua rendibilitat depén del comportament de l'economia”.

Per això, ha reclamat que no se li exigisquen esforços extraordinaris en aquestes circumstàncies en forma d'impostos o requeriments addicionals de qualsevol tipus que minven més la seua ja reduïda rendibilitat perquè, en aqueix cas, “no podran complir amb el seu objectiu de finançar a famílies i empreses, és a dir, no podran donar suport a la recuperació socioeconòmica del nostre país”.

A més, ha advocat per avançar en la Unió Bancària, que és clau per a la competitivitat de les empreses nacionals, perquè és la “única manera d'assegurar similars condicions de finançament de les empreses en tot el territori europeu”. “D'una altra forma, la nacionalitat d'una empresa condicionarà el seu cost de finançament i, per tant, la seua competitivitat”, ha ressenyat.

En la seua intervenció en el cim de CEOE, l'executiu ha volgut posar en valor la resposta “excel·lent” de la banca durant aquesta crisi, tant per la qualitat oferida en els canals digitals, que han “funcionat magníficament”, com, sobretot, per la “enorme professionalitat” dels equips que han oferit els seus serveis en les oficines i per teletreball.

Precisament, sobre aquest aspecte, Goirigolzarri ha aconsellat que abans de legislar en matèria de teletreball es faça “una reflexió i un contrast amb els professionals dels diferents sectors”.

El segon aspecte que Goirigolzarri ha valorat sobre l'aportació de la banca en aquesta crisi va ser el finançament a famílies i empreses, a través de moratòries d'hipoteques i consum per a les primeres, i d'extensió de línies de liquiditat i de préstecs, en part avalats per l'ICO, per a les segones.

Aquestes mesures, ha indicat, han beneficiat a més de 800.000 famílies i 500.000 autònoms i empreses. Aquest esforç de finançament, ha dit, a més de ser el més eficaç d'Europa, al costat del dels bancs francesos, ha permés que a l'abril s'haja produït un augment del saldo creditici a Espanya per primera vegada des de juny de 2009.

Com a conclusió de la seua intervenció, el president de Bankia ha volgut expressar confiança en el futur de l'economia espanyola. “Sóc conscient dels enormes desafiaments que tenim per davant com a societat, però també crec que tenim palanques molt importants per a enfrontar-nos a aquests reptes, màximament si ho comparem amb altres crisis anteriors”, ha subratllat.

“Tenim unes infraestructures digitals molt notables, comptem amb un fort suport per part de les institucions europees i, a més, tenim unes condicions financeres molt favorables per a treballar en la transformació del nostre país. És una oportunitat que no podem desaprofitar”, ha conclòs.