GODELLA | MEDI AMBIENT

La Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia defensa l'alimentació sostenible en la lluita contra el canvi climàtic

ELPERIODIC.COM - 19/10/2021

Godella participarà en el 7é Fòrum Global del Pacte de Milà a Barcelona durant els dies 19, 20 i 21 d'octubre

El dimarts 19 d'octubre a les 11.15 hores se celebrarà la reunió anual de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia

L'Ajuntament de Godella participarà aquesta setmana en el 7é Fòrum Global del Pacte de Milà a Barcelona com a membre de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia. Un espai que vol visibilitzar el paper dels sistemes alimentaris locals en els desafiaments mundials com l'emergència climàtica i ecològica. L'alcaldessa de Godella, Teresa Bueso, i el regidor d'Agricultura, Carles Francés, han acudit a la cita que s'està celebrant en la capital catalana.

La Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia plantejarà durant estes jornades el seu full de ruta sobre alimentació i clima amb l'objectiu d'explicar com els sistemes alimentaris locals es poden adaptar per a ajudar a mitigar l'emergència climàtica. “Perquè es pot mitigar el canvi climàtic canviant la manera en què ens alimentem a les ciutats”, explica María Carrascosa, coordinadora de l'àrea d'Alimentació i Clima dins de la Xarxa. Per a això, a més de la coordinació internacional amb ciutats i municipis de tot el món, des de la Xarxa es desenvoluparan els acords impulsats en la Declaració de Valladolid a partir de l'informe ‘Sistemes Alimentaris Locals Enfront de Riscos Globals, de la COVID19 a la Crisi Climàtica’. Una bateria de 14 accions articulades entorn de 5 objectius prioritaris per a adaptar els sistemes agroalimentaris locals als impactes de les emergències globals i mitigar les seues causes.

A l'octubre del passat any més de 20 municipis van signar la Declaració de Valladolid, centrada en el desenvolupament de polítiques públiques per a augmentar la sostenibilitat i resiliència dels sistemes alimentaris a les ciutats i reaccionar a les emergències globals com la crisi climàtica. “La situació ens exigeix amb celeritat una reacció des dels sistemes agroalimentaris” continua Carrascosa “l'objectiu és treballar esta relació entre l'alimentació i la crisi climàtica, per això la Xarxa participa d'este full de ruta internacional que passa per la Declaració de Glasgow sobre Alimentació i Clima, i la celebració 7 Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà i III Fòrum Europeu d'Agroecologia, tots dos amb xarrades, tallers i accions específiques centrades en la promoció d'aliments sostenibles per a fer front a l'emergència climàtica”.

Accions compromeses en la declaració de Valladolid

  1. Sistemes alimentaris sostenibles i resilients: promoure formes sostenibles en la producció, transformació, distribució i consum d'aliments, en línia amb l'agroecologia i des de la cooperació entre territoris urbans i rurals.
  2. Planificació territorial: protegir els sòls agraris i altres recursos alimentaris (aigua, coneixements agroecològics, biodiversitat cultivada) com a part de les xarxes d'infraestructura blava i verda; i incorporar en el planejament general urbà instruments per a la protecció i el foment de la producció, transformació i distribució agroalimentàries locals i sostenibles.
  3. Dret a l'alimentació: assegurar l'accés a aliments sostenibles, saludables, de qualitat i justos a tots els grups socials, i especialment als més vulnerables, en sintonia amb les directrius voluntàries promogudes per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (2005).
  4. Activació comunitària: enfortir el paper dels agents socials i teixit associatiu local.
  5. Bona governança: promoure la coherència entre les diferents polítiques públiques per a la gestió dels riscos globals, evitant arbitrar solucions que, a la llarga, reforcen les causes de les crisis.