L’Ajuntament de Godella contínua amb el programa de prevenció i control del mosquit tigre
Per quart any consecutiu, l'Ajuntament de Godella, a través de la regidoria de Medi Ambient, ha posat en funcionament un programa de prevenció i control del mosquit tigre (Aedes albopictus). Des del passat mes d'abril i fins a finals d'any, estan seguint-se els protocols de prevenció i control d'aquest mosquit, seguint les pautes de la Direcció General de Salut Pública de la Generalitat Valenciana. Enguany, a l'aplicació de larvicides en els embornals, fonts, basses i zones enjardinades del municipi, se suma l'aplicació d'una pintura amb activitat insecticida als embornals de les zones més problemà tiques. Tots els productes utilitzats estan degudament autoritzats pel Ministeri de Sanitat i no representen riscs per a les persones.
Tot i això, per al control del mosquit tigre es necessita del control de la ciutadania, ja que es calcula que entre el 60% i el 80% dels focus de cria del mosquit tigre es troben en l'à mbit domèstic, on existeix una à mplia varietat d'espais als quals l'insecte pot refugiar-se i criar (zones humides, xicotetes acumulacions d'aigua estancada, etc.). Cal que revisem els balcons dels nostres domicilis, patis i terrasses i identificar aquells objectes que poden acumular aigua, com poals, plats de macetes, bevedors d'animals, etc., per tal de frenar la seua propagació i col·locar teles mosquiteres en els conductes de respiració de pous, fosses sèptiques i aljubs.
El mosquit tigre es va detectar per primera vegada l'any 2014 en l'à rea metropolitana de València. Està considerada una de les 100 espècies amb major potencial invasor, perquè s'adapta extraordinà riament bé als diferents hà bitats i s'expandeix amb molta facilitat. Té unes dimensions reduïdes (entre 2 i 10 mm), és de color negre amb ratlles blanques, més visibles a les potes i a l'abdomen, i es caracteritza per presentar una lÃnia blanca al capdavant i al tòrax. Durant la estació més favorable, cada femella pon al voltant de 80 ous, en enclavaments que encara que secs, siguen susceptibles d'entollar-se i, en zones urbanes, en qualsevol recipient que puga contenir aigua. En la seua fase adulta, a diferència dels mosquits autòctons, piquen a durant el dia i és especialment actiu a poqueta nit.
Poden trobar més informació a la web http://www.san.gva.es/mosquito-tigre