GODELLA | AGRICULTURA

Godella participa al programa Bancs de Terres de la Diputació per dinamitzar els terrenys abandonats

ELPERIODIC.COM - 14/11/2018

Després de l’aprovació el darrer 7 de novembre de l’adhesió del consell agrari municipal al programa Bancs de Terres de la Diputació de València, l’Ajuntament de Godella va participar a la jornada ‘Bancs de terres de gestió municipal a les comarques valencianes’, celebrada al Centre Cultural La Beneficència amb tècnics i representants municipals.

La tècnica d’Agricultura de l’Ajuntament de Godella també va assistir a una dinàmica organitzada des del Centro de Estudios Rurales y Agricultura Internacional (CERAI), com a entitat col·laboradora en l’organització d’estes jornades.

El taller es va realitzar amb un número reduït de municipis amb què treballar les principals problemàtiques dels bancs de terres i les propostes o estratègies comuns per superar-les. A més, des del consistori godellenc ja treballen en l’aprovació prèvia d’una ordenança reguladora dels bancs de terres municipals.

El programa de bancs de terres que impulsa la Diputació a les comarques de València des de 2015 ja proporciona el seu suport tècnic a 43 municipis –entre els quals està Godella- per tal de desenvolupar aquests registres de terrenys abandonats, i compta amb 89 parcel·les disponibles a la plataforma provincial. La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, van participar a estes jornades que, en paraules de la vicepresidenta, «són clau per buscar una solució a totes les terres fèrtils que han caigut en desús».

Durant la cloenda d’aquesta jornada, Maria Josep Amigó va destacar que «les terres conreables que s’han abandonat són un problema per als nostres pobles i veïns, perquè a banda de no generar economia, acumulen brutícia, fan proliferar plagues i destrossen el paisatge». L’objectiu és el de «canviar les dinàmiques negatives actuals i posar en marxa altres de positives que facen avançar la nostra agricultura cap a un nou horitzó més esperançador», va afegir.

Per la seua part, el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha incidit que «els bancs de terres són un element molt important per a dinamitzar l’agricultura i posar en valor uns recursos que estan dilapidats actualment.

La jornada va estar centrada en el paper que tenen els bancs de terra com a ferramentes de promoció i revitalització del medi rural. El programa de la sessió estava dirigit a personal municipal d’ajuntaments de les comarques de València i va abordar aspectes com el programa d’impuls d’aquests bancs per part de la Diputació als últims tres anys, així com també la figura d’aquests registres municipals de terres abandonades dintre de la nova legislació d’estructures agràries de la Generalitat Valenciana.

Una ferramenta per a l’agricultura ecològica urbana

El programa del banc de terres de la Diputació ha ajudat a 43 municipis valencians a difondre i desenvolupar aquesta iniciativa per a impulsar l’agricultura ecològica urbana. La Diputació de València compta amb una plataforma informàtica per a facilitar als ajuntaments valencians la gestió d’aquest registre i col·labora amb el Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI) en la dinamització dels bancs.

Els bancs de terres municipal es creen com un recurs per als propietaris de parcel·les amb capacitat agrícola, una alternativa laboral per als qui poden conrear-les i un recurs contra l'abandó d'aquests terrenys. Amb l'ús d'aquest banc es genera un impacte positiu en l'àmbit mediambiental, econòmic i social. Aquests bancs de terres constitueixen un registre administratiu municipal, de caràcter públic, que facilita el contacte entre els propietaris de parcel·les aptes per a l'explotació agrícola i les persones interessades en arrendar-les per al cultiu.

MÉS FOTOS