La GVA aprova el Pla d’Acció Territorial per «protegir i revitalitzar» l’Horta de València
El dia dâahir, dimecres 28 de novembre, fou un dia històric per al govern de la Generalitat Valenciana i per al futur de molts pobles que, com Godella, tenen en lâHorta un tresor del seu patrimoni econòmic, paisatgÃstic, social i cultural.
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, la consellera i el secretari autonòmic de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Maria José Salvador i LluÃs Ferrando respectivament, i la Directora General dâUrbanisme, Rosa Pardo, presentaren el nou Pla dâAcció Territorial (PAT) dâOrdenació i Dinamització de lâHorta de València. Un pla que desenvolupa la Llei de lâHorta de València aprovada a les Corts este mateix any i que suposa «una fita històrica en la protecció i revitalització dâeste paratge tan ferit com volgut, tan nostre i tan universal com és lâHorta de València», explicà Oltra.
El PAT de lâHorta contempla la preservació de més dâ11.000 hectà rees de sols agrÃcoles, la recuperació dâunes 250 hectà rees dâhorta i més de 100 edificacions tradicionals. Com no podia ser dâuna altra manera, esta notÃcia ha estat rebuda amb molt dâentusiasme per part de lâalcaldessa de Godella i regidora dâUrbanisme i Agricultura, Eva Sanchis, que va assistir a lâacte de presentació. «Estem molt contentes pel que significa esta iniciativa, i esperem que es traduïsca en una millora de la qualitat de les persones que viuen del camp i que signifique no només una protecció del paisatge sinó també una protecció de lâactivitat econòmica que allà es realitza», ha declarat.
Sanchis ha fet referència a les paraules de Rosa Pardo, quan va destacar que, a més de la pròpia ciutat de València, ja hi ha molts pobles capdavanters en matèria de protecció de lâHorta i promoció de lâagroecologia i el consum dels productes de proximitat, com poden ser Godella o Meliana.
El Pla dâAcció Territorial dâOrdenació i Dinamització de l´Horta de València arriba després dâun procés de participació pública exhaustiu i sâaprovarà a través dâun decret en el Consell durant els pròxims dies. Els objectius dâaquest pla són la preservació, recuperació i dinamització de lâHorta de València mitjançant uns continguts i unes propostes que tenen en compte tots els elements que constitueixen aquest espai tan singular: la categorització de lâHorta en funció dels seus valors, la protecció davant lâespeculació urbanÃstica, la posada en marxa de nous instruments de recuperació de lâHorta degradada, el suport a lâactivitat agrà ria, els usos terciaris compatibles per a complementar les rendes agrà ries i, en resum, mesures que tenen a les persones que viuen de lâactivitat agrà ria i el desenvolupament sostenible de lâHorta de València en el centre de les seues accions.
Durant la seua intervenció, Mónica Oltra ha insistit en que és important que el Consell i la resta dâadministracions continuen treballant «de manera coordinada i transversal» per defensar lâhorta valenciana. En este sentit, es preveu la creació del Consell de lâHorta de València i lâelaboració dâun Pla de Desenvolupament Agrari de lâHorta de València -actualment en fase dâelaboració- que abordarà la formació, la professionalització, i la millora de la rendibilitat i viabilitat de les explotacions agrà ries.
La voluntat dâeste Pla dâAcció Territorial dâOrdenació i Dinamització de lâHorta de València és ben clara: fer de lâhorta un element «viu i rendible, que garantisca un mode de vida digne, que proporcione els aliments de proximitat i els bens i serveis ambientals, culturals i de protecció front a riscos naturals com és el cas de les inundacions, la intrusió salina i el canvi climà tic».
Â