La Generalitat proposa reformar les oposicions per reduir les proves memorístiques i incloure-hi una fase pràctica, eliminatòria i remunerada
Gabriela Bravo assenyala que les mesures "eliminaran les barreres socioeconòmiques que impedeixen que l'accés a l'ocupació pública sigui realment igualitari"
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat aquest dijous l'informe del Grup d'Estudi per a la Innovació dels processos de selecció de personal de la Generalitat en què, entre altres mesures, es proposa la reducció dels temaris de les oposicions, la celebració d'un sol examen que mesuri els coneixements memorístics dels opositors i la incorporació d'una fase pràctica, eliminatòria i remunerada dels aspirants.
L'informe l'ha elaborat un equip dirigit pel catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat d'Alcalá de Henares, Miguel Sánchez Morón, que ha posat de manifest que dos de cada tres llocs de treball de l'Administració valenciana no exigeixen titulació superior i que la meitat dels seus empleats tenen més de 54 anys, mentre que només el 5% en té menys de 30. L'estudi també indica que d'aquí al 2030 es jubilaran 7.400 dels 19.000 empleats i empleades de la Generalitat, és a dir, aproximadament el 40% de la plantilla. A més, dels 6.500 funcionaris del grup A, durant aquest període de 8 anys se'n retiraran 2.383.
Per al conseller, però, "amb la configuració actual dels processos de selecció, no seria fàcil renovar les plantilles públiques" ja que, com revela l'informe "les oposicions es dilaten massa en el temps, cosa que vulnera el principi de igualtat d'oportunitats a l'accés a l'ocupació pública".
L'informe, a més de radiografiar l'estat de l'administració autonòmica, proposa fins a 50 mesures per a la reforma dels seus processos selectius. El document, segons Bravo, propicia que la Comunitat Valenciana "serà pionera a modernitzar els seus processos de selecció de personal i servirà d'exemple altres administracions".
Entre les propostes, la consellera ha destacat, a més de la reducció dels temaris i la incorporació de la fase pràctica, “la limitació dels terminis per agilitzar els tràmits a través de la Regla dels Deu Dies, és a dir, 10 dies per a la presentació de sol·licituds, 10 dies per a la publicació de la llista provisional, 10 dies per a l'esmena i 10 dies per a la publicació de la llista definitiva de candidats admesos".
D'altra banda, es proposa exigir que els aspirants a formar part de les plantilles públiques acreditin el nivell adequat de competències digitals als seus respectius llocs i la creació d'un espai web (anomenat GVASelecció) on es pugui consultar tota la informació relativa a els processos selectius de la Generalitat valenciana. GVASelecció disposarà, a més, d'un motor de cerca que permetrà al candidat introduir una sèrie de criteris (nivell de formació, carrera professional, competències lingüístiques, etc.) i, d'acord amb ells, la plataforma us mostrarà aquells processos per als quals compleix els requisits i en què pot participar.
La consellera també ha explicat que el nou model inclourà la tramitació telemàtica de la presentació de sol·licituds per evitar desplaçaments innecessaris i la creació duna Comissió Permanent de Selecció que estarà composta per personal expert en reclutament de capital humà i que sencarregarà de lexecució de les convocatòries, l'elaboració dels temaris i la supervisió dels cursos selectius.
Finalment, Gabriela Bravo ha defensat la necessitat de realitzar campanyes informatives entre els joves perquè sàpiguen com poden accedir a l'ocupació pública, quina carrera professional es pot desenvolupar a l'àmbit de l'Administració i els ajuts que ofereix la Generalitat per a aquells que vulguin preparar oposicions.
En aquest sentit, la consellera ha recordat que aquestes mesures "estan dirigides a aconseguir un doble objectiu: crear mecanismes per seleccionar perfils adaptats a les necessitats de lʻAdministració i eliminar les barreres socioeconòmiques que impedeixen que lʻaccés a lʻocupació pública sigui realment igualitari".
D'altra banda, Bravo ha assegurat que la societat del segle XXI exigeix que l'Administració adopti estratègies, que li permeti identificar les seves necessitats a mitjà i llarg termini en relació amb les seves plantilles. Aquesta necessitat encara és més urgent avui ja que els poders públics són els agents més capacitats per liderar la recuperació econòmica i social després de la pandèmia”.
Aquest informe serà el punt de partida perquè l'Administració valenciana compti amb una plantilla que respongui als estàndards d'excel·lència que redundessin en una millor qualitat dels serveis públics valencians”, ha conclòs Gabriela Bravo.