SANITAT I SALUT

La Generalitat fa el major increment de professionals de salut mental aprovat fins al moment amb la creació de 200 nous llocs

ELPERIODIC.COM - 10/10/2024

Susana Camarero assenyala que el nou Pla de salut mental del Consell aposta per “la prevenció amb una política de 360 graus”

La Generalitat ha dut a terme en el mes de setembre el major increment de professionals de salut mental aprovat fins hui, amb la creació de 200 nous llocs de treball, la qual cosa incrementa la plantilla en un 21,4 %.

En concret, es disposa de 38 nous llocs per a especialistes de psiquiatria, 103 per a psicologia, 34 llocs d’infermeria de salut mental, 14 terapeutes ocupacionals i 11 de treball social.

Este increment de professionals de salut mental registrat en 2024 equival al 90 % del creixement total de la plantilla al llarg de les dos anteriors legislatures.

En este sentit, la vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha insistit en el compromís del Consell amb la salut mental mitjançant “una política de 360 graus” i treballant “des de la prevenció”. Així, ha assenyalat que “és important la coordinació entre les diferents conselleries que abasten àmbits relacionats amb la salut mental”.

Camarero s’ha pronunciat d’esta manera després de la reunió de la Comissió Interdepartamental de Salut Mental i Addiccions (CISMA), en la qual han participat juntament amb la vicepresidenta el conseller de Sanitat, Marciano Gómez; el conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, i el director de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions (OSMA), Bartolomé Pérez. La reunió de la Interdepartamental coincidix amb la celebració este dijous, 10 d’octubre, del Dia Mundial de la Salut Mental.

Este òrgan administratiu es va crear fa just un any, amb motiu del dia internacional de la Salut Mental, i manté el seguiment del Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027.

Aprovació del Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027

El dia 8 de gener de 2024, a penes transcorreguts tres mesos des de la creació de l’OSMA, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, va presentar el projecte del Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027, amb caràcter previ a la seua posterior tramitació i aprovació per part del Consell. Un pla que disposa del major pressupost de la història en Salut Mental, en concret 724 milions d’euros.

Una vegada conclosa la tramitació administrativa del Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027, este va ser aprovat per Acord del Consell de 27 de juliol de 2024.

El Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027 inclou 88 accions prioritàries, integrades en 9 línies estratègiques.

Nous hospitals de dia de salut mental

Susana Camarero ha explicat que la Conselleria de Sanitat està concloent el procés de licitació de 18 hospitals de salut mental per a persones adultes, amb una dotació total de 450 places, i un pressupost de més de 56 milions d’euros per als pròxims cinc anys, que convertiran la Comunitat Valenciana en la segona autonomia amb més taxa de places del país.

Així mateix, Camarero ha subratllat que “la prevenció i tractament de xiquets i adolescents és una prioritat per a la Generalitat”, per la qual cosa el Consell va aprovar dimarts passat la licitació de 18 hospitals de dia de salut mental per a la infància i adolescència, amb una dotació de 480 places i un pressupost de més de 62 milions d’euros. Amb la creació d’estos nous centres, la Comunitat es convertix en l’autonomia amb més dotació de places en este àmbit.

En esta línia, la vicepresidenta ha destacat que “per a aconseguir el nostre objectiu, hem de treballar des de la prevenció, sobretot en els més jóvens”. Per això, igualment es creen 22 unitats de detecció precoç que intervindran directament en el medi escolar i que inclouen 56 places de psicologia.

Igualment, es dotarà de noves unitats d’hospitalització per a la infància i l’adolescència i a finals de 2025 es disposarà de 33 llits nous, la qual cosa posicionarà la Comunitat com la tercera autonomia amb més taxa de llits d’hospitalització psiquiàtrica per a la infància i l’adolescència.

Prevenció escolar

La vicepresidenta de la Generalitat ha incidit en la necessitat de “formar i ajudar els docents i personal educatiu per a detectar en origen qualsevol signe que puga indicar-nos que hi ha una patologia”. Per a fer-ho s’ha posat en marxa el Programa per a la promoció del benestar emocional i la prevenció de les addiccions en el medi escolar.

El pressupost destinat per a esta actuació és de més de 10 milions d’euros, la cosa constituïx la major oferta preventiva realitzada fins hui a la Comunitat Valenciana.

Així mateix, les conselleries de Sanitat i d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, han iniciat un ampli programa formatiu dirigit al professorat i professionals de l’orientació educativa.

Campanya de conscienciació

Per a la commemoració del dia mundial, enguany l’OMS ha volgut posar l’accent en la salut mental en l’àmbit laboral. Precisament, la Generalitat ha posat en marxa una campanya de conscienciació que té com a lema: ‘La càrrega és invisible, l’impacte és real. Treballem junts per la Salut Mental en l’àmbit laboral’.

Es tracta de donar visibilitat a estes situacions per a aportar solucions, ja que només el 17 % de les persones que patixen problemes de salut mental informen d’això en el seu lloc de treball.

La campanya s’il·lustra amb imatges de diferents professionals en els seus respectius llocs de treball. Es difondrà, fins a finals d’any, a través de cartelleria en centres sanitaris, sociosanitaris i de Labora; col·legis professionals; associacions empresarials i ajuntaments.

A més, es publicarà mitjançant bàners en premsa digital, espots en televisions locals i comarcals, falques en emissores de ràdio, vídeos en les xarxes socials (Meta, TikTok i Youtube), mupies i tanques en la línia 0 de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), amb metro i tramvia.

Tots els materials de la campanya estan disponibles en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat.

MÉS FOTOS