POLÍTICA

La Generalitat demana construir un model de memòria “sobre el respecte a la dignitat humana i la promoció de la convivència”

ELPERIODIC.COM - 07/11/2023

José Tárrega ha participat en la inauguració del Congrés Internacional ‘Igualtat, justícia i memòria’, organitzat per la Universitat Miguel Hernández

El director general de Transparència i Participació, José Tárrega, ha participat en la inauguració del Congrés Internacional ‘Igualtat, justícia i memòria’, organitzat per la Càtedra d’Història del Dret i de les Institucions de la Universitat Miguel Hernández (UMH), que té lloc a Elx els dies 6 i 7 de novembre.

El director general de Transparència i Participació ha parlat de la importància de construir un model de memòria “sobre el respecte a la dignitat humana, la promoció de la convivència i la valoració de l’Estat constitucional que gaudim, excloent la confrontació i recordant els errors per a no tornar a repetir-los mai”.

José Tárrega ha destacat en la seua intervenció que la Generalitat “manté el pressupost per a exhumacions i identificacions en 2024”, una línia de treball que destina 785.000 euros per a continuar exhumant les restes de víctimes de la Guerra Civil a la Comunitat Valenciana, 600.000 euros per a les identificacions a través del conveni de col·laboració amb Fisabio i 200.000 per a les investigacions que realitza la Universitat de València.

Al seu torn, el director general de Transparència i Participació s’ha referit a altres actuacions en matèria de memòria democràtica de la Generalitat que es troben en fase de desenvolupament i que estan previstes en els pressupostos per a l’any que ve. En este sentit, ha assegurat que tant el Memorial de Paterna com la futura seu de l’Institut de Memòria “estan absolutament garantits en els comptes de la Generalitat de 2024”.

A més, José Tárrega ha apuntat que “es manté la línia de difusió de la memòria per a entitats i associacions”.

El Congrés Internacional ‘Igualtat, justícia i memòria’ reunix especialistes que abordaran qüestions vinculades a cultures polítiques tòxiques, com ara l’exclusió, la discriminació, la marginació, la falta d’independència del poder judicial o els abusos de poder. En definitiva, es tracta d’aprofundir, des d’un punt de vista multidisciplinari, en la realitat jurídica de la ciutadania prestant especial atenció al que ha succeït en el primer terç del segle XX.