La Generalitat aposta per la mobilitat elèctrica amb el desenvolupament de bateries més sostenibles, lleugeres i duradores
Zeleros, Ziur Compòsit Solutions, Aimplas i l'Institut de Motors Tèrmics de la UPV dissenyen un nou mòdul d'emmagatzematge d'energia
La Generalitat, a través de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, finança el desenvolupament d'una nova generació de bateries més sostenibles, lleugeres i duradores amb la finalitat d'impulsar la mobilitat elèctrica en vehicles de llarga distància, ja siga transport per carretera, aeronàutic o per a nous mitjans elèctrics ferroviaris o guiats, com els trens de levitació magnètica o hyperloop.
Zeleros Global lidera l'execució d'aquest projecte estratègic, en el qual també col·laboren l'Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas), l'Institut de Motors Tèrmics de la Universitat Politècnica de València (CMT-UPV) i l'empresa Ziur Compòsit Solutions. Els treballs compten amb el suport de la AVI i estan confinanciados per la Unió Europea a través Programa Comunitat Valenciana Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) 2021-2027.
La iniciativa, batejada com MODALT, comprén el disseny, prototipado, testatge i validació d'un mòdul d'emmagatzematge d'altes prestacions, fabricat amb compòsits termoplàstics, per a la seua integració en packs de bateries modulars. Una nova tecnologia que contribuirà a superar les barreres tècniques que fins ara dificultaven la transició elèctrica de camions, autobusos, vaixells o avions, entre altres vehicles de transport.
“MODALT ens permetrà generar un coneixement diferencial per a poder desenvolupar i fabricar bateries més sostenibles, lleugeres i segures, i amb major durabilitat. El mòdul d'emmagatzematge que estem desenvolupant contribuirà a desbloquejar aplicacions de vehicles electrificats d'altes prestacions, ja que el seu disseny compta amb els requisits de potència, energia i rendiment i operació que aquests demanden”, exposa el responsable del programa tècnic de Zeleros, Daniel Fons.
A més, l'ús de compòsits termoplàstics permetrà elevar, al final de la seua vida útil, el percentatge de reciclabilitat dels materials que conformen la part estructural de les bateries, reduint així l'impacte ambiental d'aquesta indústria.
Segons explica l'investigador en mobilitat sostenible de Aimplas Guillermo Ulldemolins, el tractament i processament d'aquest tipus materials plàstics presenta avantatges, perquè és possible millorar les seues propietats mitjançant la incorporació de partícules que atorguen conductivitat elèctrica (és a dir, que deixen passar el corrent), resistència al foc, o fibres que eleven la seua rigidesa i resistència.
El projecte, els treballs del qual conclouran l'any pròxim, inclou la validació en laboratori d'aquest nou mòdul d'emmagatzematge, que se sotmetrà a assajos elèctrics, mecànics i tèrmics, simulant, a més, diferents cicles de conducció.
Per a l'execució de MODALT s'ha constituït un consorci coordinat per Zeleros, empresa que lidera el desenvolupament de la tecnologia hyperloop a Espanya, i que durà a terme l'estudi de cel·les, geometries i casos d'ús de l'emmagatzematge, així com el disseny mecànic de distribució, connexions i refrigeració i la validació elèctrica.
ZIUR compòsits, per part seua, aporta experiència en el camp de l'enginyeria mecànica, mentre que la UPV contribueix amb els seus coneixements sobre mecànica de fluids i termodinàmica, i Aimplas participarà en el desenvolupament dels materials d'aïllament lleugers i antivibracions.
La iniciativa s'alinea amb les conclusions de dos comités estratègics d'innovació especialitzat (CEIE) de la AVI: el d'Automoció i mobilitat sostenible i el d'Economia Circular.
En concret, MODALT contribueix a l'optimització de la càrrega del vehicle elèctric i a la millora dels sistemes de gestió tèrmica, al mateix temps que permet l'obtenció de béns de consum més sostenibles. De la mateixa manera, el projecte també connecta amb els entorns d'especialització i prioritats de l'Estratègia d'Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com S3, que coordina la Generalitat.