XXIV Voluntariat Ecològic de Gandia
Joves d'entre 14 i 30 anys participaran en la nova edició del programa mediambiental organitzat pel Consell dels Joves de Gandia, amb la col·laboració de l'Ajuntament
Com a novetat, es faran activitats en grup més enllà de les tasques ambientals per a que ajude a crear comunitat i capte la fidelitat dels voluntaris per a que seguisquen participant altres anys
Es celebra també el 25 aniversari de la creació del programa Voluntariat Ecològic. Per commemorar-ho, es realitzarà, entre d'altres activitats, una exposició fotogràfica
El regidor de Gestió Responsable del Territori (GRT), Xavi Ródenas, i el vicepresident del Consell de Joves de Gandia (CJG), Sergi Català, han presentat aquest matí la vint-i-cinquena edició del programa mediambiental Voluntariat Ecològic. Una iniciativa que el Consell dels Joves de Gandia, amb el suport dels departaments de Gestió Responsable del Territori i Joventut de l'Ajuntament de Gandia, ve realitzant des del 1994 en prevenció d'incendis forestals i altres tasques de conscienciació de conductes inadequades o perilloses per a la natura al nostre terme municipal. Hi participen joves d'entre 14 i 30 anys que es podran inscriure fins el pròxim divendres 6 de juliol. De moment ja en són al voltant d'una vintena els apuntats a la iniciativa ambiental, sense tenir en compte als monitors i organitzadors.
Ródenas ha explicat que els monitors i monitores començaran a formar-se aquesta setmana. A més, el recorregut estarà dividit en sis rutes de tot el terme municipal. "Vull insistir de la importància de tindre a tota esta gent pel territori en un moment com és el que estem patint una calor espectacular, en la qual és súper fàcil que el nostre territori, que és molt piròfit (molt donat a albergar i a provocar incendis), doncs necessitem la màxima vigilància i els màxims ulls mirant-lo. La seua col·laboració és fonamental", ha afegit el regidor.
El Voluntariat compta amb el suport municipal, amb el de la Policia Local i amb la Guarderia Rural, però la seua tasca no és la de "fer de policia", sinó que el principal objectiu és "generar educació ambiental, una consciència ambiental en els joves" i poder donar-los l'oportunitat als joves de participar en una activitat "divertida, interessant i, a més a més, constructiva", segons ha declarat el regidor.
D'altra banda, l'edil ha agraït la implicació de l'Ajuntament: "Jo crec que som els pioners al País Valencià i per a aquest Ajuntament sempre ha sigut una bandera el Voluntariat Ecològic i, per este Govern, jo crec que encara més. Un Govern que ha fet de la protecció i de la prevenció i respecte cap al territori una de les principals accions del Govern". També ha agraït al vicepresident del CJG el seu esforç per a que tot funcione correctament.
Català ha ressaltat que la modalitat de les rutes es mantindran com tots els anys: "Tindrem vàries rutes, unes d'elles estàtiques que es plantegen des dels punts més alts, com el Castell de Bayren, des d'on tenis una visió molt amplia del territori. I estes rutes elevades comptaran amb l'ajuda d'unes mòbils, com ara les que hi haurà a la Marjal". A més, ha agregat que d'entre les tasques que realitzen els voluntaris, destaquen les eixides a la natura de Gandia o al voltant i la conscienciació de les cremades de residus agrícoles i les alertes climàtiques com l'alerta taronja.
Finalment, ha explicat que la novetat d'aquest any serà l'objectiu d'afiançar la creació d'una comunitat per a que les persones que han sigut voluntàries continuen fent-ho: "Farem quedades, sopars, tallers, excursions. Dinàmiques i activitats complementàries per a que no siga una monotonia de tots els dies el mateix".
25 aniversari del Voluntariat
Independement a totes les activitats del Voluntariat, per commemorar el vint-i-cinquè aniversari d'aquest es realitzarà una exposició fotogràfica que comptarà amb les fotografies de totes les persones que han sigut o són voluntàries per tal de realitzar un recorregut visual dels 25 anys del Voluntariat.