elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

«Xecs La Bici» és una aposta nova de Gandia per la mobilitat sostenible i el comerç local

«Xecs La Bici» és una aposta nova de Gandia per la mobilitat sostenible i el comerç local
  • El Govern del Serpis mobilitza, com a mínim, 200.000 euros en el comerç local per a l’adquisició de bicicletes convencionals, elèctriques o elements necessaris per a l’electrificació de les bicis

  • La campanya per a l’adquisició dels “Xecs La Bici” començarà demà divendres, 27 de maig i finalitzarà el 30 de setembre o fins que s’esgote el crèdit (100.000 €)

  • Es tracta d’una nova col·laboració colze a colze, amb FAES, amb les associacions comercials de la ciutat i Caixa Ontinyent

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat de la regidora de Polítiques Econòmiques i Innovació, Vicenta Ferrer; de l’edil de Mobilitat i Trànsit, Natxo Arnau i del president de la Federació d’Associacions Empresarials (FAES), Juan Pablo Tur, ha comparegut aquest matí davant els mitjans de comunicació per tal de presentar una altra iniciativa, en la línia dels «Xecs Comerç», encara en marxa, i que va ser aprovada en la Junta de Govern de la setmana passada.

Es tracta dels «Xecs La Bici Gandia»: L’Ajuntament de Gandia, a través del romanent de tresoreria, destinarà 100.000 euros al foment de la compra de bicicletes convencionals; bicicletes elèctriques o elements necessaris per a l’electrificació de les bicicletes convencionals. En cas que el consumidor vulga adquirir algun altre producte relacionat amb la mobilitat sostenible, haurà de fer ús dels “Xecs comerç”.

La campanya per a l’adquisició dels “Xecs La Bici” començarà demà divendres, 27 de maig i finalitzarà el 30 de setembre o fins que s’esgote el crèdit. Les persones majors de 18 anys i empadronades a Gandia podran adquirir xecs per valor de 100, 200, 300 i fins a un màxim de 400 euros per persona. L’Ajuntament aportarà el 50% i el consumidor l’altre 50%.

L’alcalde ha explicat que «amb aquesta mesura aconseguim diversos objectius: incentivar la compra de bicicletes d’ús personal per a circular per la nostra ciutat, ara que definitivament ha acabat la concessió del servei de bicicletes públiques. Fomentem la mobilitat sostenible i afavorim que els desplaçaments per la ciutat pugem fer-los, majoritàriament, a peu o en bicicleta. També es promou la compra de les bicicletes en els nostres comerços locals i mobilitzem, com a mínim, 200.000 euros en els pròxims mesos només en l’adquisició de bicicletes».

Ferrer ha recordat «la importància de donar suport al comerç de Gandia, molt important per al desenvolupament local i el dinamisme urbà, i que ha estat molt perjudicat per la pandèmia». Tal com ha especificat la regidora, els xecs són acumulables i només es pot accedir a un per DNI. «Aconsellem que primer es trie la bicicleta i, en funció del que coste, s'agafe el xec perquè no hi ha possibilitat de devolució de diners». El llistat dels establiments que prèviament s'han inscrit per participar en la iniciativa es trobarà a www.gandia.es o www.monduv.com. En estes webs també es podrà visualitzar un vídeo explicatiu de la campanya. La venda es realitzarà en la plataforma de Caixa Ontinyent.

En esta ocasió el govern local també ha comptat amb la col·laboració de la Federació d’Associacions Empresarials de la Safor (FAES) i de totes les entitats comercials de la nostra ciutat (Centre Històric, Corea, Plaça El·líptica-República Argentina, Roís de Corella i Platja). Així com de Caixa Ontinyent, que a l’igual que en els Xecs Comerç, s’ha encarregat del disseny de l’app i de la seua gestió. En aquest sentit, Tur ha demanat disculpes per les dificultats que hi van haver els primers dies de «Xecs Comerç», “amb una caiguda de la xarxa de dades de Movistar que va impedir que Caixa Ontinyent absorbira eixa entrada massiva de gent (a les 9:05 h hi havia 2.000 persones). Però en cap moment l’Ajuntament, Caixa Ontinyent ni FAES vam fallar».

Per a Arnau, la iniciativa “contribuirà a l’ús de la bicicleta de manera particular per a tenir una Gandia més sostenible, però no ha de quedar ací. S’han de completar carrils bicis, les connexions dels mateixos i projectar-ne de nous”. Tot i això, ha recordat que Gandia és una ‘Ciutat 30’ i, per tant, la majoria de les calçades són compartides i la bicicleta no té cap problema per a circular per aquestes vies de la ciutat.

Aposta per la mobilitat sostenible

Ara mateix, l’Ajuntament té 87 punts d’aparcabicis i 322 places d’aparcament en superfície. A més, recentment s’hi ha instal·lat, mitjançant fons municipals: més de 100 aparcabicis en els centres escolars de primària; 4 zones d'estacionament en els centres d'educació secundària; 1 zona d’estacionament a l'Escola Oficial d'Idiomes, finançats a través de fons municipals.

El departament de Trànsit i Mobilitat té previst ampliar la xarxa de carrils bici, un projecte en el qual estan implicats diversos departaments municipals i que estan en fase de redacció. Estos nous carrils es finançaran, bé a través dels fons Next Generation, bé altres a través de la contracta de vials.

Està previst realitzar fins a 7 nous carrils bici que permeten connectar amb carrils ja existents com ara en l’avinguda de La Vital o la zona entre el Centre de Salut del Grau i l’Escola Politècnica Superior de Gandia.

Així mateix, s'han executat recentment cinc nous carrils bici, la majoria d’ells per a afavorir el desplaçament en bicicleta a les persones que treballen en els polígons: prolongació carril en Benieto (a través de la subvenció de l’IVACE); accés polígon Alcodar fins a la subestació; avinguda Ribera Alta (fons de la Diputació); zona Equipaments a la Platja de Gandia i Rajolar: connexió Benieto amb carril bici Oliva.

Pujar