elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ja vénen les casques!

Ja vénen les casques!
    MÉS FOTOS
    Ja vénen les casques! - (foto 2)
    Ja vénen les casques! - (foto 3)
    Ja vénen les casques! - (foto 4)
    Ja vénen les casques! - (foto 5)
    Ja vénen les casques! - (foto 6)
    Ja vénen les casques! - (foto 7)

    La regidora de l’àrea de Polítiques Econòmiques i Innovació i responsable de Comerç, Alícia Izquierdo, ha presentat aquest matí una campanya comercial nova i ambiciosa per recuperar la tradicional Casca de Reis com a dolç i regal tradicional de la festa de Reis valenciana. “És, principalment, una iniciativa de caràcter comercial, i com a tal l’assumeix l’àrea de Comerç de la regidoria de Polítiques Econòmiques i Innovació. Front a moltes altres alternatives i tradicions importades, o productes que es fabriquen de forma industrial en altres parts del món, la Casca de Reis és un producte de qualitat, artesanal, que encomanem i comprem als nostres pastissers artesans del costat de casa, incidint directament en un teixit comercial de què estem orgullosos i del qual hem de tindre cura”.

    Però en el cas concret de la Casca de Reis, no es pot rellançar ni reinventar el dolç sense recuperar també tota la tradició que l’envolta i que li dóna sentit. Això explica que la campanya estiga a mig camí entre el comerç i la cultura, entre la gastronomia i la identitat. Enguany, la campanya durarà aproximadament un mes, des de principis de desembre fins la nit de Reis, i serà una campanya intensa i variada, però la consolidació no s’aconseguirà en un sol intent, un sol any, “de tal forma que puguen reeditar-se en anys successius, per a que la tradició s’escampe gradualment entre els escolars  (a mesura que passen per 2on de primària), els educadors, els ciutadans-consumidors, els creadors artístics que puguen treballar sobre les capses decorades de la casca i, com no, entre els pastissers, que són els principals dipositaris d'una saviesa en què han de perseverar i transmetre als seus clients”.

    Així, són moltes les accions programades per a les pròximes setmanes: El 5 de desembre, s’iniciaran activitats didàctiques sobre la Casca de Reis a les escoles de Gandia.

    A partir del 14 de desembre, hi haurà una exposició sobre la Casca de reis a l’entrada de l’Ajuntament de Gandia. 

    El 16 de desembre, una de les novetats més destacades: El 1r concurs de Casques de Reis. La casca no és un dolç només de Gandia. De fet, la tradició associada s’ha mantingut més viva en altres pobles del nostre voltant o en els pobles de dins de Gandia (Beniopa, el Grau, Benipeixcar), però Gandia té el potencial per a liderar la recuperació d’este dolç no només en nom de la resta de pobles de la Safor, sinó de la resta del País Valencià. Tenim notícia d’alguns intents tímids de recuperació a l’Horta de València fa uns anys, però no sabem de cap intent institucional de posada en valor d’aquest dolç tan valencià de la magnitud del que ara presentem. De fet, com tantes altres tradicions que van perdent-se poc a poc, la de la casca està molt dispersa i fragmentada i per tant hi ha distintes variants al llarg del territori, i fins i tot a Gandia mateix: distints pastissers conèixen o practiquen distintes formes del dolç. “Per això hem pensat, des d’aquest primer any de campanya de recuperació, plantejar concursos tant del contingut (el dolç de la casca) com del continent (la capsa que la conté, amb llepolies i regals), per a que eixa tradició prenga vida i puga reivindicar-se i actualitzar-se”, ha assegurat la regidora de Més Gandia.

    Les bases del concurs estan disponibles en cascadereis.com; tant els dolços com els recipients decorats s’hauran de dur a l’ajuntament pel matí i el lliurament dels premis serà eixe dia 16 a la vesprada.

    El concurs de fabricació de casques està orientada a les pastisseries professionals, i el premi d’eixe concurs és de 1.000 euros. Cada pastisseria participant haurà de dur dues casques iguals, una se la menjarà el jurat per a valorar-la i l’altra ha de quedar o per a que puguem exposar-la i regalar-li-la a la Fallera Major infantil si és la guanyadora, o per a que els pastissers participants la puguen vendre com a un producte exclusiu a algun dels seus clients. Tots els participants rebran un diploma acreditatiu.

    Al concurs de decoració de capses podrà presentar-se qualsevol persona que tinga gust per pintar, decorar, etc. El premi serà de 600 €, i la capsa serà també exposada juntament amb la casca guanyadora.

    Del 2 al 5 de gener, una Mostra de casques i altres dolços nadalencs al Passeig de les Germanies (zona de la Casa de la Marquesa)

    El 3 de gener, a la vesprada, s’ha organitzat la Festa de la Casca de Reis al Teatre del Raval de Gandia i que inclou una altra acció, potser la més singular de totes: La coproducció d’un audiovisual sobre la Casca de Reis conjuntament amb Ambra Produccions, dirigit per Sergi Pitarch, que s’hi estrenarà eixe dia, “però que esperem que en següents temporades puga projectar-se en altres pobles i ciutats i, arribat el moment, en la futura i esperada televisió autonòmica”. També hi haurà una degustació de casques i altres dolços de Nadal i activitats infantils.

    “És per tant, una acció comercial amb un “retorn de la inversió” que no serà immediat, ni restringit als aspectes econòmics, sinó apunta a llarg termini a la nostra cultura, autoestima col·lectiva i imatge de ciutat. Gandia, a més de moltes altres coses, és des de hui la ciutat de la Casca de Reis. Convé no oblidar l’aportació que la casca pot fer al potencial turístic fora de temporada de la ciutat: en esta primera fase és complicat, perquè estem parlant d’un regal i d’una tradició molt íntima i lligada a una celebració molt familiar, però  el que ens toca fer als gandians és fer nostra esta aposta per una tradició tan bonica, incorporar-la a la nostra identitat local, i més prompte o més tard s’escamparà entre els nostres visitants, completant la seua experiència del nostre entorn i costums”, ha conclòs la regidora.

    Pujar