elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La «Tardor literària Gandia 2022» s’estrena amb un mural de Carmesina al pati de la Biblioteca Central

La «Tardor literària Gandia 2022» s’estrena amb un mural de Carmesina al pati de la Biblioteca Central
    MÉS FOTOS
    La «Tardor literària Gandia 2022» s’estrena amb un mural de Carmesina al pati de la Biblioteca Central - (foto 2)
    La «Tardor literària Gandia 2022» s’estrena amb un mural de Carmesina al pati de la Biblioteca Central - (foto 3)
    La «Tardor literària Gandia 2022» s’estrena amb un mural de Carmesina al pati de la Biblioteca Central - (foto 4)
    La «Tardor literària Gandia 2022» s’estrena amb un mural de Carmesina al pati de la Biblioteca Central - (foto 5)
    La «Tardor literària Gandia 2022» s’estrena amb un mural de Carmesina al pati de la Biblioteca Central - (foto 6)
    La «Tardor literària Gandia 2022» s’estrena amb un mural de Carmesina al pati de la Biblioteca Central - (foto 7)

    Ahir dijous, 13 d’octubre, es va inaugurar el cicle de 50 activitats que conformen la ‘Tardor Literària’ de Gandia, organitzada per l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques. Així, les 18.30h, a la Biblioteca Central de Gandia, va tindre lloc l’acte d’obertura amb la presentació del mural Carmesina, d’Amanda Reyes, dins el programa municipal Serpis Urban Art Project, del departament de Cultura.

    En el mural, al pati de la biblioteca, es representa a una Carmesina de 14 anys, innocent i riallera, alhora que sensual. Consta de dos elements molt potents: Les mans (superior i interior) «que són la manipulació que pateix Carmesina, tant per part de les seues donzelles com per la família, la religió i les seues pròpies passions. D’altra banda, la flor que representa el seu cor i la seua virginitat i que ella protegeix en les seues mans. L’expressió tant de Carmesina com de la flor és de tristesa, sent la de Carmesina més continguda que l’expressió del seu cor, tots dos molt tristos, tant per tot el sentiment de lluita interna durant la novel·la com pel desenllaç», explica l’autora.

    Un altre recurs molt important és l’ús del color, blanc, negre, roig i daurat. «La tècnica de blanc i negre a ratlles és una picada d’ullet a la mena d’il·lustració de l’època en la qual es va escriure la novel·la, alhora que el blanc simbolitza la puresa, delicadesa, etc. el roig representa les passions, l’amor, els sentiments extrems i en una certa manera incontrolables, el daurat el luxe, ambició, poder, l’energia masculina. Per això la llàgrima tan marcada que travessa el cor és en color daurat perquè podem interpretar que gran part del sofriment de Carmesina ve per la seua posició en la societat i el seu amor per Tirant, qui dictarà el seu propi final», ha conclòs.

    Més tard, a les 20.00h, al Teatre Serrano, s’hi va representar l’espectacle «Quema la memoria», de The New Raemon & Paula Bonet, organitzat pel departament de Cultura.

    A la inauguració de la Tardor literària 2022 de Gandia hi acudiren el vicealcade, Josep Alandete, la regidora responsable de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB), Liduvina Gil, i el regidor de Cultura, Nahuel González.

    Pujar