600 propietaris es beneficien de les ajudes de Gandia al sector agrari
El pla de suport al camp, pioner al territori valencià, és de 250.000 euros. D’aquesta quantitat, el 15% son ajudes directes per als pous. La resta per als llauradors (el 70% a 492 xicotets propietaris. El 30% a 104 propietaris de més de 12 fanecades).
L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i la regidora d’Agricultura i Pesca, Alícia Izquierdo, han comparegut en roda de premsa aquest matí per tal d’informar de les persones dades de persones beneficiàries de concessió de la línia d’ajudes al sector agrari, dins del pla de suport posat en marxa, de forma pionera al territori valencià, per l’Ajuntament de Gandia.
Com ja es va anunciar, l’ajuda destinada al sector primari, concretament als llauradors de Gandia, és de 250.000 euros. D’aquesta quantitat: 37.500 euros (el 15%) del total son ajudes directes per als pous. La resta, 212.500 euros (el 85%) son ajudes directes per als llauradors, dels quals: 148.750 euros (el 70% de la part per als llauradors) correspon a xicotets propietaris (492). 63.750 euros (el 30% de la part per als llauradors) es destina a grans propietaris (104).
S’ha rebut per part dels interessats un total de 23 sol·licituds de pous (596 propietaris), les quals inclouen 1.045 parcel·les. Cal recordar, que la convocatòria dividix els propietaris en dues categories segons la superfície en producció: Xicotets: fins a 12 fanecades / Grans: a partir de 12 fanecades. Import per fanecada: Xicotets: 85,76 euros. / Grans: 16,04 euros. Mitjana: Xicotets, 302,34 euros. / Grans: 612,98 euros. Estem parlant d’una superfície total de 6.717 fanecades.«Recordem que també vam ser pioners en ajudes específiques al sector pesquer, per a pal·liar les dificultats econòmiques que patixen els nostres pescadors i que s’han vist agreujades per la crisi energètica. Per tot açò, durant 2022 en Gandia hem ajudat a les famílies i als sectors productius amb 1 milió i mig d’euros. Hem marcat el camí amb els:Xec Comerç: 400.000 euros; Xec Escolar Cultural: 300.000 euros; Ajudes als nostres llauradors: 250.000 euros; Ajudes als nostres pescadors: 73.000 euros; Xec La Bici: 100.000 euros; Ajudes als comerços: 75.000 euros; Serveis socials: 250.000 euros. Tot i això, no podem quedar-nos ací. D’aquesta manera, hem de seguir generant activitat i hem de continuar ajudant les famílies i empreses gandianes, per a generar noves oportunitats i atraure inversions. Tenim clar que el més important en estos moments és generar creixement i posar les condicions per atraure riquesa i inversions», l’Alcalde ha assegurat que el Govern del Serpis continuarà llançant tantes ajudes com siguen necessàries en cada moment, «sempre pensant amb les famílies gandianes i liderant la recuperació econòmica».
Per la seua banda, Izquierdo ha recordat que les ajudes no es regeixen pel principi d’igualtat, sinó d’equitat, «per tal de donar a cadascú el que realment necessita, pensades per a pal·liar l’increment del cost de producció agrícola derivat de la pujada de la llum i del preu del combustible, que ha encarit els sistemes de reg i dels fertilitzants. Per això, no és el mateix el cost de producció per als xicotets agricultors. La mesura al mateix temps permet ajudar al fet que no s’abandonen cultius i molts bancals del terme de Gandia: «Volem reconèixer l’interès, la responsabilitat i l’esforç econòmic de la gent que té la terra en producció i la manté viva». La regidora també ha destacat que l’èxit d’aquestes ajudes és que «no s’han fet des d’un despatx i són fruit del consens, del diàleg i d’un intens treball, després de nombroses reunions amb els gerents o presidents dels pous de reg, les comunitats de regants i els sindicats agraris. Hem volgut adaptar-nos a totes les realitats i tipologies possibles».
Finalment, la regidora d’Agricultura ha agraït el treball tècnic del departament d’Agricultura i de la Guarderia rural, que ha realitzat una minuciosa inspecció per a validar les parcel·les presentades, eliminant del llistat proposat les ubicades fora del terme, les incultivades o les que corresponen a altres usos. Així mateix, s’ha ajustat la superfície declarada a la qual realment està en producció.
La previsió és que en finalitzar el Nadal comence a fer-se efectiu el pagament de les ajudes, que seran gestionades i distribuïdes per les comunitats de regants i els pous.