El projecte Marxuquera Verda comença demà les seues activitats
El regidor delegat de Gestió responsable del territori, Xavi Ródenas, acompanyat per l'edil responsable de Participació Ciutadana, Nahuel González i Yesmina Mascarell, coordinadora del projecte 'Marxuquera Verda', han comparegut aquest matí en roda de premsa per presentar les activitats que tindran lloc matí al Centre Social de Marxuquera i que suposen el tret d'eixida per a totes les activitats previstes dins de Marxuquera Verda, una eina per aglutinar el voluntariat interessat a col·laborar en la recuperació de l'espai cremat en l'incendi de l'agost passat, a més de ser un mecanisme de comunicació entre l'Ajuntament i la ciutadania amb l'objectiu d'informar i explicar les mesures aplicades en la regeneració d'aquest important espai verd.
Xavier Ródenas ha recordat que el projecte es va posar en marxa després de l'incendi i que l'activitat de demà suposa el punt de partida de la iniciativa. "Hem treballat molt els últims mesos. Es tracta d'un projecte sense antecedents que pretén convertir-se en una acció útil per a la natura després de la desgràcia que vam patir l'estiu passat" va declarar el regidor qui ha destacat la bona i àmplia acollida que ha tingut la iniciativa que pretén col·laborar en la restitució del paisatge.
Un projecte encapçalat per professionals en la matèria que ha aconseguit aglutinar altres departaments municipals per augmentar la repercussió i l'abast d'aquest. "La jornada de demà també servirà perquè la gent ens explique les seues inquietuds i aporte idees que es puguen seguir acoblant a la proposta que ja hem creat amb una gran quantitat de gent que s'ha presentat voluntària". "Serà un dia festiu però enfocat a iniciar una sèrie de treballs que seran posats en marxa durant la fase de restauració, a més de formar i conscienciar els participants" va finalitzar Ródenas.
Per la seua banda, Nahuel González, va voler destacar que "hem de conéixer el nostre entorn per apreciar-lo i poder cuidar-lo" "El projecte pretén que tot el múscul social de Gandia s'involucre per restituir tot el que l'incendi ens va llevar. Ha estat impressionant com associacions i col·lectius no han dubtat ni un minut a oferir la seua col·laboració tot i les dificultats que puguen estar travessant els seus integrants".
González ha remarcat que no cal ser especialista en la matèria per aportar i que la iniciativa està oberta a la ciutadania en general i ha recordat que els professionals de Tragsa ja estan treballant a la zona des de fa mesos i que la feina dels voluntaris serà complementar totes les iniciatives que ja han estat posades en marxa pels tècnics. "L'objectiu final és conscienciar i formar a la ciutadania sobre l'entorn i convertir aquesta desgràcia en una oportunitat per millorar entre tots la zona"
Finalment, Yesmina Mascarell, com a coordinadora de la iniciativa, ha explicat que el projecte constarà de cinc pilars com són la recuperació de les infraestructures, la reconstrucció de faixes i murs, millorar els espais per afavorir la recuperació de la fauna i la flora autòctones, i educar ambientalment.
Mascarell va destacar la quantitat de propostes i peticions de col·laboració en diversos aspectes. "Està sent un procés molt enriquidor i estem recollint totes aquestes inquietuds per veure de quina manera les podem fer possibles" i ha destacat que la principal zona d'intervenció serà la pista forestal del barranc de Borrell on ja ha intervingut Tragsa.
PROGRAMA D'ACTIVITATS
09.00h - Excursió interpretativa per Marxuquera, a càrrec d'Amics de la Natura de Marxuquera i Ausiàs Jordà
10:30-13:30 - Tallers de flora i de fauna, plantes comestibles, pintacares i jocs infantils
11.00h - Construcció de caixes niu per a ocells, a càrrec de La Falconera - Aula Ecològica Gandia
11.30h - Taronjada popular
12.00h - Presentació del projecte Marxuquera Verda
13:00 - Teatre popular, a càrrec de lletraferits Comediants
15.30h - Contacontes, per Niu de Llavors
16.00h - Desconcert, a càrrec de La Cris.