Primer balanç de la Fira del Motor 2017
La regidora de Polítiques Econòmiques, Alícia Izquierdo, i el president de l'associació de concessionaris de la Fira del Motor, Víctor Moll, han comparegut hui davant els mitjans de comunicació per fer un primer balanç del que ha estat la sisena edició, que es va desenvolupar del 5 al 7 de maig passats al centre de la ciutat. Tot i que és impossible a hores d'ara aportar xifres de venda de vehicles, ja que la majoria d'operacions es tanquen durant les setmanes posteriors a la realització de la Fira, Moll ha avançat que s'han superat els resultats de l'any passat (es va facturar 5 milions d'€) "i la majoria dels 30 expositors consultats ha venut més unitats. Només 2 han realitzat menys operacions i 3 les mateixes que al 2016".
El que sí que es poden aportar són les estadístiques fruit de 200 enquestes realitzades per l'Ajuntament entre les 17.000-20.000 persones que es calcula van visitar Gandia eixos dies. "Una informació important que es deriva d'aquestes enquestes és quina és la procedència d'aquests visitants: el 61% són persones de Gandia, el 21% d'altres pobles de la Safor, de tal forma que un total del 82% dels visitants són de la comarca i un 19% de fora de la comarca (de llocs molt diversos: en les enquestes han aparegut València, Alacant, Madrid, algun estranger que probablement tinga una segona residència prop, però la varietat deu ser major", ha explicat Izquierdo.
Hi ha una relació (esperable, per la naturalesa de l'esdeveniment) entre la procedència i la intenció o possibilitat de compra. És a dir: la gent amb intenció clara de compra és un 19% en general, però augmenta fins al 37% entre els visitants de fora de la Safor. Si a la "intenció" afegim la "possibilitat" de compra, eixos percentatges són del 40% en general i d'un 67% en el cas de les persones de fora de la Safor. "És difícil mesurar amb precisió aquestes "intencions" o "possibilitats" a partir d'una mostra no massa gran de persones, però creiem que queda establerta la capacitat d'atracció de la Fira del Motor per a compradors de cotxes de fora, que venen expressament a examinar les ofertes o comparar entre distintes marques i models".
Com en anys anteriors, la valoració positiva de la iniciativa de la Fira del Motor és unànime: un 98% dels enquestats valora la iniciativa de l'Ajuntament com a "Bona" (34%) o "Molt bona" (64%), en la línia de les passades edicions. Eixa opinió de la fira és encara millor quan més clara és la intenció o possibilitat de compra d'un vehicle: 79% de "Molt bé" entre la gent que vol comprar, 70% entre la gent que potser compre o no ho sap, 59% entre els no compradors. Aquesta relació és lògica i s'ha donat en les enquestes d'anys anteriors, també.
A la pregunta sobre què els semblaven les ofertes dels vehicles, els enquestats han dit que "Són molt bones" en un 68%, "Iguals que en el concessionari" un 12%, "No tinc opinió" un 13% (es tracta sobretot de no compradors potencials, gent que probablement no té en el cap les referències del preu dels distints models i no es veu capaç d'opinar) i un 4% (7 persones) de "Podrien millorar/són cares".
Quan se'ls pregunta als visitants sobre què és el que més els ha agradat de la Fira, les respostes són semblants a les d'anys anteriors: un 24% parla de l'ambient que envolta l'esdeveniment, un 24% parla de la varietat de vehicles i la possibilitat de fer comparacions directes entre models de marques distintes, un 17% parla genèricament de que li agraden els cotxes, un 12% opina favorablement de l'ubicació, posició i organització de l'esdeveniment i un 6% dels preus i ofertes comercials.
"Només la meitat dels enquestats responen alguna cosa a la pregunta sobre què no els ha agradat. Respecte del total d'enquestes, un 13% fa comentaris relatius a l'aglomeració i atapeïment de persones i cotxes al carrer, un 12% als talls de trànsit i qüestions d'accessibilitat, un 6% diu que no els agrada la ubicació i un 5% diu que els preus són alts o que falten més ofertes. De manera previsible, els aspectes d'aglomeració o de talls de carrers són preocupacions més pròpies de la gent enquestada que és de Gandia - no són un problema per als visitants a la Fira".
Unes dades que, segons Moll, coincideixen amb les dades dels expositors mateix, els quals asseguren que un 98% dels visitats als estands estaven d'acord o molt d'acord amb la Fira. "Per tant, molta satisfacció perquè els resultats són satisfactoris, per davant d'edicions anteriors, tot i la pluja del divendres. Vull agrair el suport de l'Ajuntament i la Generalitat".
Sector hostaler i comercial
Per al comerç local l'impacte de la Fira ha estat molt positiu, segons assegurat l'Associació de Comerciants del Centre Històric. "Em contaven, per exemple, que molts comerços van haver de retardar els horaris de tancament al migdia i a la nit, perquè encara hi tenien clients. El mateix m'expliquen els hostalers. Locals i terrasses plenes de gom a gom. Era molt difícil trobar-hi taula sense reserva. Les atraccions infantils també hi eren plenes", ha explicat Izquierdo.
Poques incidències
Finalment, la regidora de Més Gandia ha destacat l'absència d'incidents destacables. La posta sanitària fixa de Creu Roja, instal·lada per primera vegada a la plaça Tirant, no va haver de fer cap intervenció. "Sí que hem de lamentar un acte vandàlic d'un grup d'adolescents la nit de dissabte, que van causar desperfectes a alguns dels cotxes exposats al tram del passeig amb la passarel·la. Els fets ja estan denunciats i l'empresa de seguretat se'n farà càrrec. Sortosament també, tots els vehicles estan assegurats".