GANDIA | ECONOMIA I NEGOCI

El pressupost del 2024 afronta la nova realitat financera i augmenta la inversió per generar noves oportunitats

ELPERIODIC.COM - 02/01/2024 | Fotograf: Àlex Oltra

La partida de Serveis Bàsics augmenta en un 8,5% mentre que la de parc i jardins creix un 28,7%

Es preveu l'increment de la plantilla de la Policia Local a 15 agents

Esports augmenta la partida en 12,7% i afronta la reforma del pavelló poliesportiu, el canvi de gespa del Guillermo Olagüe o l'ampliació del pavelló d'halterofília, entre altres actuacions

L'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat per Alícia Izquierdo, primera tinenta d'Alcalde i el regidor delegat d'Economia i Hisenda, Salvador Gregori, ha presentat aquest matí les línies mestres dels pressupostos del 2024.

La primera autoritat municipal ha destacat que aquest document és realista, ambiciós, d'inversions i sobretot pensat per a les necessitats reals de Gandia i els seus ciutadans. En línies generals puja a 101,9 milions d'euros, amb un increment d'un 5,5% respecte al 2023, sent una de les xifres pressupostàries més grans aconseguides a Gandia.

Prieto ha ressaltat l'ordre i el compliment del Pla d'Ajust amb un pagament del deute que puja a 8,5 milions d'euros, fet que suposa que la reducció del deute puja a 94 milions d'euros (27,1% menys) des del 2015. "Amb aquest pagament ja haurem tornat prop del 40% de la quantitat que ens permetrà poder entrar al marc normal d'endeutament" ha explicat l'alcalde.

Sobre els pilars dels comptes municipals, s'ha incidit que mentre que altres municipis turístics augmenten els impostos, la racionalització dels ingressos ha permés la baixada d'impostos i la posada en marxa de bonificacions d'impostos a Gandia.

També s'ha fet referència a la major inversió pública dels darrers temps gràcies als fons Next Generation i la col·laboració publicoprivada. Aquestes inversions estan dirigides a la generació d'oportunitats i s'incrementarà amb els romanents de tresoreria.

Pel que fa a inversions, s'executaran les obres de finalització de Sanxo Llop, la zona d'equipaments de la platja o les coaportacions als fons Next Generation (Mercat del Prado, reforma del Marcel·lí Pérez o els Plans de Sostenibilitat Turísitica 2 i 3). L'habitatge també comptarà amb fortes inversions amb les rehabilitacions d'habitatges als carrers Safor, Benicanena i Ferroviaris; l'ARRUR de Corea o l'entorn del dipòsit d'aigües de Beniopa. Pel que fa al Turisme, es disposarà de més pressupost (3,5%) i Comerç (+28,1%) posarà en marxa el projecte "Alcem Persianes" per dinamitzar i fer més competitiu el comerç.

La primera autoritat ha fet referència als Serveis Bàsics com la "major aposta del pressupost d'aquest any" amb un increment de 8,5 punts percentuals que es dispara a un increment del 28,7% a l'àrea de parcs i jardins. Sobre aquestes grans contractes s'ha explicat que augmentarà el control i l'eficiència gràcies a l'aplicació de tecnologies Smart. A més, la partida del control de plagues s'incrementa un 28%.

La sostenibilitat també apareix reflectida al document, ja que s'incorpora la posada en marxa d'11 noves instal·lacions fotovoltaiques en espais públics que se sumen a les tres existents.

D'altra banda, l'augment de la partida de personal ve marcat per l'augment d'agents de la Policia Local (15) i l'increment salarial dels empleats públics aprovat pel Govern Central.

Les subvencions nominatives a associacions, clubs i entitats es reforcen. "El teixit d'aquesta ciutat és una peça fonamental per aquest govern i prova d'això és l'augment del 2,6%" ha declarat Prieto qui ha fet referència a dos programes de Salut com són el d'atenció psicològica a joves i el programa destinat a donar suport als nostres grans que s'inicien aquest any.

Cultura també veurà augmentada la partida en més d'un 8% i Esports serà un dels beneficiaris dels increments (12,7%), ja que està prevista la reforma del pavelló poliesportiu, el canvi de gespa del Guillermo Olagüe o l'ampliació del pavelló d'halterofília.

Pel que fa a les restriccions, Prieto ha explicat que s'apliquen a aquelles àrees de despesa interna com puguen ser alcaldia o comunicació. "Si cal reduir despesa, ens ho reduïm nosaltres. No se'n pot ressentir el funcionament de l'ajuntament, ni els serveis que prestem als ciutadans".

"Hem superat un any difícil i hem afrontat un pressupost més complicat dels normal, però hem estat capaços de dissenyar un document que reforça els serveis bàsics, dóna suport als sectors productius, és sensible amb els més vulnerables alhora que inverteix en instal·lacions esportives i aposta per la xarxa associativa" ha finalitzat Prieto.

Per la seua banda, Alícia Izquierdo ha declarat que "hem demostrat una vegada més la capacitat dels socis de Govern de posar-nos d'acord pel bé de la ciutadania, una vegada més (i en van nou de consecutius), per seguir un full de ruta iniciat el 2015, amb el primer govern del canvi, d'una ciutat que vol ser un referent cultural, turística, comercial, mediambiental... Cal recordar que els Pressupostos Municipals que hem consensuat és el document més important que marca les polítiques que s'emportaran durant l'any... sempre hem dit, les decisions i les accions que aquest govern està prenent estan a l'altura d'una ciutat valenciana important, però també europea del segle XXI, i ha de continuar sent així".

L'edil ha destacat la important aposta a l'àrea de Medi Ambient. "Suposa una fita, ja que comptarem amb la inversió pressupostària més gran mai realitzada a Gandia en manteniment, conservació i creació de zones verdes i espais naturals. Dupliquem pràcticament el pressupost. Les polítiques valentes i decidides són les que afronten els reptes del segle XXI, com l'emergència climàtica, també des de tots els vessants; la social, la turística, la sostenibilitat o la mobilitat...".

El pressupost de parcs i jardins per al 2024 (3,4 milions d'euros) preveu, per una banda, l'augment anual d'un milió d'euros. I inclou, per primera vegada en aquesta partida, 250.000 euros per a un nou sistema de contractació pública inclusiva, que "fins ara no havíem dut a terme, però que la Llei de Contractació Pública recomana als Ajuntaments. Hem estat una de les primeres ciutats mitjanes grans a fer-ho i començar pel Medi Ambient. Es tracta d'un instrument de generació d'ocupació des del vessant social i mediambiental i de donar feina a persones amb diversitat funcional i altres capacitats dins dels contractes públiques. Així, en els primers mesos eixirà la contractació de la gestió del parc periurbà de Beniopa i Santa Anna" va afirmar Izquierdo.

La gestió mediambiental de la ciutat tindrà una partida específica de 300.000 euros per a l'Anella Verda, que inclou tots els espais naturals de la ciutat. "Volíem demostrar la ferma aposta per la gestió diferenciada de cadascun dels ecosistemes, amb diferents contractes especialitzades, tal com fan les grans ciutats" va concloure la regidora.

Finalment, Salvador Gregori ha qualificat els comptes com de "nova generació", pel fet que afronten més esforç financer i contemplen que les noves despeses no suposen càrregues de futur.

Gregori ha destacat que els romanents de tresoreria seran "una eina estratègica dels pressupostos futurs" atés que la càrrega financera s'anirà incrementant en els pròxims anys pel que el govern municipal "ha presentat una proposta realista al Ministeri que es puga aplicar a Gandia i altres municipis per facilitar l'amortització de deute" "Som dels pocs municipis de tot Espanya que poden fer aquesta proposta perquè ens hem guanyat la credibilitat i la reputació necessària perquè el Ministeri ens escolte i, almenys, mostre un cert interés per aquesta proposta".

MÉS FOTOS