La 4a Plaça del Llibre de Gandia sumarà col·laboradors i homenatjarà Estellés
La fira se celebra del 16 al 19 de maig a la Plaça Jaume I amb més de 40 activitats gratuïtes programades
Més d’una trentena d’editorials i institucions participen en l’esdeveniment que enguany exposa vora 2.500 títols en valencià
El CEIC Alfons el Vell aposta per la Plaça del Llibre en la celebració del seu 40 aniversari
La capital de la Safor celebra la 4a Plaça del Llibre de Gandia que, sota el lema “Arrels i territori”, tindrà lloc del 16 al 19 de maig. Una vegada més, la plaça Jaume I serà l’espai on s’instal·larà el major aparador de la literatura valenciana, el qual, enguany, creix respecte a l’edició anterior i suma la participació de més d’una trentena d’editorials i institucions i vora 2.500 títols a disposició del públic. Una programació transversal dirigida a tots els públics, amb Vicent Andrés Estellés i les propostes arrelades al territori com a protagonistes, completarà les quatre jornades del festival literari.
Aquest dimarts, 14 de maig, la Biblioteca Central de Gandia ha acollit la presentació a mitjans de comunicació de les principals novetats de la 4a Plaça del Llibre celebrada a la Safor. L’acte ha comptat amb les intervencions de Balbina Sendra, regidora de Cultura, Fira i Festes i Biblioteques de l’Ajuntament de Gandia, Joan Negre, director del Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals (CEIC) Alfons el Vell, Francisco Javier Pastor subdirector de Cultura del Campus de Gandia Universitat Politècnica de València, i Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre.
Per la seua part, Balbina Sendra, regidora de Cultura, Fira i Festes i Biblioteques ha volgut manifestar el “goig” que significa per a l’Ajuntament de Gandia celebrar la 4a edició del festival literari de la Safor, entitat que ha realitzat un “esforç superior” a través de la implicació organitzativa d’institucions com ara Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB), perquè aquest “comboi de tota la xarxa de professionals del llibre valencià” es puga gaudir a Gandia.
A més, en aquesta quarta edició, se suma una nova institució organitzadora, el Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals (CEIC) Alfons el Vell, entitat que celebra enguany el seu 40 aniversari i es posiciona com un dels principals suports de la Plaça del Llibre celebrada a la capital de la Safor. Durant la seua intervenció, Joan Negre, director del CEIC Alfons el Vell, ha assenyalat que participar “de manera plena” en la 4a edició de la Plaça del Llibre de Gandia era “un pas endavant necessari veient la deriva que hi havia al País Valencià amb aquest tipus d’activitats culturals”. Negre ha remarcat també el caràcter “transversal” de la seua entrada al festival literari que inclou també l’organització d’activitats com ara ‘CEIC Alfons el Vell, 40 anys fent comarca’, la taula redona en la qual participaran tots els directors i directores anteriors de l’organisme.
D’altra banda, Francisco Javier Pastor subdirector de Cultura del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, ha manifestat el “plaer” que significa col·laborar en el festival literari “any rere any”, donada la voluntat del Campus de Gandia “d’estar present en activitats culturals tan necessàries com la Plaça del Llibre de Gandia”.
Finalment, Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre, ha mostrat l’agraïment de l’organització a totes les entitats que recolzen la fira i remarcat la importància que la Plaça del Llibre de Gandia continue sumant “socis sòlids” que li permetran “poder resistir en aquests temps d’incertesa”.
Vicent Andrés Estellés i la vinculació al territori articulen una programació transversal
La ciutat de Gandia, bressol històric per a les lletres valencianes, tornarà a reflectir les seues arrels a la programació de la 4a edició de la seua Plaça del Llibre. Marcades per un perfil transversal i dirigides a tots els públics, les més de 40 activitats gratuïtes previstes a l’esdeveniment comptaran amb una presència destacada de Vicent Andrés Estellés i la vinculació al territori a través de presentacions de les principals novetats literàries, recitals poètics, taules rodones, exposicions o tallers, entre altres accions, segons ha detallat Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre, durant la presentació.
Les propostes amb gust saforenc seran una de les principals consignes que definiran el programa amb accions com ara ‘Tasta el valencià! Les Coques de la Safor’, que tindrà lloc a la Biblioteca Central, i estarà a càrrec de Xon Doménec sota l’organització de la Coordinadora pel Valencià Safor-Valldigna d'Escola Valenciana. Pilar Gregori, presidenta de l’entitat cívica, defineix la Plaça del Llibre de Gandia com una “oportunitat única” per a presentar a la ciutadania projectes de promoció lingüística com ara ‘Tasta el valencià’, iniciativa que, explica, “acosta la llengua als nouvinguts a través del vocabulari genuí lligat a la nostra gastronomia”. D’altra banda, també tindran lloc activitats com ara la presentació del llibre ‘Els nostres arrosos’, de Ximo Carrión, editat per Drassana, o el showcooking que, sota l’organització de la Universitat Politècnica de València, durà a terme José Ismael Gimeno amb el nom de ‘Mossets de literatura. Estellés gastronòmic’.
Precisament, l’any del centenari del seu naixement, el poeta Burjassot serà altre dels fils conductors d’aquesta edició del festival literari. ‘Musicar Estellés’, la taula redona organitzada per Cefire Gandia i CEIC Alfons el Vell, en la qual participaran els cantautors Eva Dénia, Pau Alabajos i Andreu Valor; el teatre infantil ‘El fill del forner’, a càrrec de Disparatàrio, seran algunes de les propostes que giraran al voltant de l’escriptor valencià.
Però no serà Estellés l’únic poeta homenatjat a la fira, Maria Ibars, Escriptora de l’Any 2024 de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), també hi formarà part a través de ‘Poesia i paisatge’, acte organitzat per l’AVL, moderat per Maria Àngels Francés, i que comptarà amb la participació de Maria Josep Escrivà i Josep Lluís Roig.
D’altra banda, la Plaça del Llibre de Gandia també acollirà ‘Elles: constel·lació poètica’, un recital musicat per Clara Andrés que, amb l’organització d’Acció Cultural del País Valencià, reunirà les veus d’Anna Ballester, Anna Gascon, Maria Josep Escrivà, Isabel Canet, Rosa Maria Sabater, Anna Chover, Imma Mànyez i la vicesecretària d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) Josepa Costa, qui recorda el suport d’ACPV des de la primera edició de la Plaça del Llibre a través de projectes musicals d’autors i autores valencianes per tractar-se d’una “encertada iniciativa” que treballa per la promoció i normalització de la llengua i cultura pròpia.
Finalment, Rafael Domínguez, ha conclòs l’acte de presentació a mitjans convidant a gaudir dels 2.500 títols, “per a totes les edats i gustos”, que enguany ompliran les prestatgeries d’un espai de llibreria dirigit per Ambra Llibres, Gavina Llibres i Llibreria Ferrer.
La Plaça del Llibre de Gandia és un projecte organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de l’Ajuntament de Gandia (IMAB), el CEIC Alfons el Vell i l’Ajuntament de Gandia i compta amb la col·laboració Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), Saforíssims Societat Literària, la Universitat Politècnica de València (UPV), l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i el CEFIRE de Gandia.