elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Paul Preston participarà a les V Jornades de Memòria Democràtica de Gandia. Memorial Mari Carmen Pérez

Paul Preston participarà a les V Jornades de Memòria Democràtica de Gandia. Memorial Mari Carmen Pérez
  • Sota el títol: “Gandia, últim port de la República”, durant el mes de març, s’hi ha previst cinc conferències al Campus Gandia de la UPV

El regidor delegat de Memòria Democràtica, Nahuel González, acompanyat del president de la Junta de Districte del Grau, Miguel Ángel Picornell, el Subdirector de Cultura del Campus de Gandia de la UPV, Javier Pastor, i l’historiador i coordinador, Eladi Mainar, ha presentat aquest matí les V Jornades de Memòria Democràtica de Gandia, que es desenvoluparan al llarg del mes de març al Grau i al Campus de Gandia de la UPV, sota el títol “Gandia, últim port de la República”.

“Març serà el mes de la Memòria Democràtica a Gandia. Volem que la nostra ciutat siga un referent en matèria de recuperació democràtica, amb ponents de primer nivell, com ara el destacat hispanista Paul Preston, i activitats culturals complementàries. Enguany, amb un caràcter especial, perquè se centren en la història del Grau i el seu port durant l’època més fosca del segle XX, ambs els bombardejos de l’aviació feixista italiana, l’evacuació de republicans.., durant la Guerra Civil Espanyola”, ha destacat González.

Les jornades estan dedicades a la memòria de Mari Carmen Pérez, un referent en la defensa de la Memòria Democràtica.

“Aquest projecte naix com a compliment de la voluntat expressada per  qui fou regidora, presidenta del comitè local del PSOE de Gandia i filla de Marcel.lí Pérez, alcalde republicà de Gandia afusellat per Franco en acabar la Guerra Civil. Un dels darrers actes al que va acudir Mari Carmen Pérez, un mes abans del seu traspàs, fou el desembre del 2017, en la presentació al Grau del llibre d’Antonio Calzado i Bernat Martí, “Revolució i Guerra a Gandia. 1936-1939”. En la taula rodona va convidar als autors que després de contar la Guerra Civil, ara tocava aprofundir en la posterior repressió. Els historiadors parlen de 150.000 morts entre 1939 i 1943, a banda dels empresonats a camps de concentració franquistes”, ha recordat Picornell.

Per la seua banda, Pastor ha agraït que es compte amb la UPV, “perquè les institucions acadèmiques estem per a col·laborar en aquests projectes tan rigorosos i que representen una oportunitat fantàstica per tal de tractar aquests temes des de la investigació...”.  

Activitats

Eladi Mainar, historiador especialista en la Guerra Civil al País Valencià, autor de diversos llibres i treballs, és el coordinador de les activitats programades, que inclouen cinc conferències amb la participació d’especialistes de renom com Paul Preston (destacat hispanista), Antonio Calzado (historiador), Matías Alonso (Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica), Joaquim Bosch (Jutges per a la Democràcia), Ángel Viñas (diplomàtic i historiador) i ell mateix:

  • Paul Preston. Destacat hispanista i un dels millors historiadors de la Guerra Civil Espanyola. Conferència inaugural. 3 de març a les 19 hores a l’Aula Magna.
  • Antonio Calzado. Historiador i autor, entre d’altres, del llibre “Revolució i Guerra a Gandia. 1936-1939”. Parlarà sobre la repressió a Gandia i la Safor. 10 de març a les 19 hores a la Sala de Conferències de l’Escola Politècnica Superior de Gandia.
  • Matías Alonso. Coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica. Abordarà la qüestió de les foses on estan sepultats milers de republicans. Dijous 12 de març a les 19 hores a la Sala de Conferències de l’Escola Politècnica de Gandia.
  • Joaquim Bosch.  Magistrat i portaveu territorial de Jutges per a la Democràcia. El títol de la seua conferència és: “Terror, control ideològic i extermini de la dissidència. Els tribunals del franquisme durant la guerra i la postguerra”. Serà el 24 de març a les 19 hores a la Sala de Conferències de l’Escola Politècnica Superior de Gandia.
  • Ángel Viñas. Funcionari, economista, diplomàtic i historiador especialitzat en la Guerra Civil i el franquisme. Protagonitzarà la conferència de clausura coincidint en el dia en que finalitzà la Guerra Civil al Port de Gandia, 30 de març de 1939. Ara fa 81 anys. Serà el 30 de març a les 19 hores a l’Aula Magna de l’Escola Politècnica Superior de Gandia.

Mainar ha comissionat també l’exposició de fotografies sobre els bombardejos que va patir el Port de Gandia durant la Guerra Civil, i de col·leccions particulars de material bèl·lic utilitzat en la mateixa. La mostra s’ubicarà en el CRAI (Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació) del Campus de Gandia de la UPV (edifici de la nova biblioteca). Del 3 al 30 de març (inauguració a les 18.30 hores). “És un repàs dels darrers mesos de la Guerra Civil i la importància del Port de Gandia, ja que era una concessió britànica i, a pesar d’això, va patir duríssims bombardejos de l’aviació italiana, que gairebé el van destruir... Hi ha fotografies inèdites fruit del recorregut per arxius i institucions i de particulars... També es centra en la immediata repressió de la gent que no va poder fugir de la repressió franquista. Oficialment, des de Gandia només pogueren fugir 194 republicans el de 30 de març de 1939”, quan va acabar la guerra, data que coincideix amb la cloenda de l’exposició. “El millor d’Espanya, una part de la gent més preparada, va haver de fugir a l’exili per por a la repressió... Hi ha fotografies interessants i colpidores”, ha conclòs. 

Està prevista l’edició d’un catàleg amb tot el fons documental de les jornades, així com una visita guiada al Port amb explicacions in situ de l’evacuació republicana.

Organitzadors, patrocinadors i col·laboradors

  • Ajuntament de Gandia.
  • Junta de Districte del Grau, Venècia i Marenys.
  • Regidoria de Memòria Democràtica.
  • IMAB – Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques.
  • Escola Politècnica Superior de Gandia de la Universitat Politècnica de València.
  • Autoritat Portuària de València.
  • CEFIRE.
  • Associació Republicana de la Safor.
Pujar