GANDIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Panells informatius descriuran 20 sendes de muntanya del terme municipal de Gandia

ELPERIODIC.COM - 10/05/2019

El regidor delegat de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, ha comparegut hui davant els mitjans de comunicació per a informar sobre la instal·lació dels panells senyalitzadors de les sendes de muntanya de Gandia.

El regidor ha explicat que “és el fruit d'un grup de treball que fa tres anys va començar a analitzar l'estat de les actuals sendes del municipi i com podien millorar i ampliar-se”.

Des del departament de Territori s'han vingut desenvolupant diferents plans directors com el de miradors, arbratge, ombres i sendes. Aquest últim es compon del Pla de Sendes Urbanes, que està executant-se en el taller d'ocupació i que va per la seua quarta edició, i el de Sendes de Muntanya.

Les sendes urbanes recorren l'entorn periurbà de la ciutat dins de la denominada “Anella Verda”. Les sendes de muntanya, en canvi, se centren en el territori rural, agrícola i forestal del terme municipal de Gandia.

S'ha utilitzat la cartografia municipal que fa uns anys va dur a terme el  CEIC Alfons el Vell. El territori de Gandia apareix dividit en quatre sectors (Falconera, Marxuquera, Caldereta i Serpis) i en cadascun d'ells es podrà recórrer de 5 a 6 sendes numerades correlativament.

Ródenas ha explicat que per a dur a terme aquest projecte s'han envoltat d'un equip de treball i l'assessorament de gent de la societat civil amb coneixements i experiència, així com de senderistes i muntanyencs per a anar rectificant les rutes,  intentant que recórreguen el màxim espai i que siguen el més familiars possible i sense dificultats.

El sector Caldereta, el més muntanyenc, és que té més rutes senyalitzades, mentre que Serpis és el més pla.

“En la cartografia apareixen les figures de protecció del territori que generen paisatge, que també són interessants de ser visitades, i elements patrimonials i naturals. També hi ha una descripció del sector amb imatges, la ubicació en el pla general de la Safor, la llegenda, les pautes de comportaments i els noms de les rutes proposades”, ha explicat el responsable de Territori.

En tota la cartelleria referent a les sendes de muntanya apareix com a logotip una formiga abillada com a senderista amb motxilla, bastó, gorra i cantimplora. “Ve a ser la germana de la formiga que representa les Sendes Urbanes i és la icona que ens acompanyarà en tot aquest recorregut muntanyenc”, segons Ródenas.

Els panells tenen una grandària de 120 x 120 cms. i quedaran instal·lats íntegrament en dos o tres punts de cada sector en les pròximes setmanes, encara que ja hi ha dues en Marxuquera (camp de futbol i al costat del centre social). Cada senda també estarà senyalitzada amb pintura.

També està previst editar una publicació (guia i mapa) amb la descripció de cadascun dels itineraris.

“No solament es guanya una possibilitat per a les veïnes i veïns de passejar i d'informar-se sobre les possibilitats que tenen de gaudir de la naturalesa i el seu patrimoni, sinó també es guanya una oferta turística complementària important”, ha comentat l'edil.

MÉS FOTOS