elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El paisatge de paraules de Maria Ibars arriba al campus de Gandia

El paisatge de paraules de Maria Ibars  arriba al campus de Gandia
  • “Maria Ibars, un paisatge de paraules. Escriure i viure a l’ombra del Montgó”, exposició itinerant que dona a conéixer la vida i l'obra de l'escriptora de l'any 2024 de l'AVL

  • La mostra romandrà oberta al públic del 19 al 26 de setembre, planta baixa Biblioteca del campus de Gandia

Coneix la vida i l'obra de Maria Ibars, escriptora de l'any 2024 de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), a través de l'exposició “Maria Ibars, un paisatge de paraules. Escriure i viure a l’ombra del Montgó” que acull el campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV).

Aquesta mostra itinerant, organitzada per l'AVL i comissariada per Carles Mulet i Rosa Seser, està composta de dotze panells que radiografien la vida i l'obra de l'escriptora nascuda a València, però vinculada a Dénia. Els dotze panells expositius descobreixen una obra que va ser escrita en un temps difícil. No obstant això, “per la seua vàlua immanent i per la contribució al cultiu literari de la nostra llengua durant el franquisme, es pot considerar molt extraordinària”, expressen des de la Comissió de l'Escriptora de l'Any 2024, Maria Ibars.

Els panells “Habitar el vers: Poemes de Penyamar”, “Habitar el vers: Ram a l’amiga i altres poemes”, “Vides planes: escriure en minúscula”, “L’últim serf: la consciència feta relat” i “Faulelles i altres escrits” expliquen el procés i el context en els quals Maria Ibars va escriure les seues obres.

Qui visite l'exposició tindrà l'oportunitat de conéixer “com l'autora homenatjada va  literaturitzar la geografia i la societat de Dénia i la Marina Alta del segle XX d'una manera profunda i integral. Un fet que s'evidencia amb l'epígraf “A l'ombra del Montgó”, que agrupa el conjunt de la seua obra creativa”.

El Montgó, la muntanya vertebradora, nucli neuràlgic de la seua poesia i la seua narrativa, apareix com a fil conductor en els panells: “Escriure i viure a l’ombra del Montgó”, “Un univers literari a l’ombra del Montgó” i “Una societat en canvi”.

I, en l'epicentre, el visitant trobarà fotografies de la casa de Penyamar, en Les Rotes, “l'espai predilecte de l'escriptora, el bàlsam dels seus mals, la inspiració de la seua creació i també la font inestable del seu gaudi”.

Una dona forta i solitària

L'exposició compta també amb un espai per a conéixer la vocació de Maria Ibars, que va aconseguir el títol de Magisteri Superior en 1913. Del seu treball com a mestra a la Font de la Figuera són algunes de les imatges i els textos del panell “Una mestra valencianista que crea escola”. De fet, “en la població encara recorden la gran capacitat de treball i els aires innovadors de Maria, que va crear una biblioteca a l'escola, l'única del poble, i va organitzar una escola dominical per a joves treballadors”, pot llegir-se en els panells. Gran aficionada a la lectura reunirà una bona biblioteca que l'ajudarà a millorar una formació en part autodidacta.

Respecte de la seua personalitat, destaca l'energia i el tarannà ferm davant la realitat adversa que li va tocar viure. Dos aspectes en els quals van coincidir les descripcions de tots els que la van conéixer de prop. “La seua és una trajectòria vital decidida i independent, emmarcada en la soledat. Va ser una dona forta, entre la inclinació al fatalisme i la ferma resignació de l'estoïcisme”, s'expressa en els panells.

L'exposició itinerant “Maria Ibars, un paisatge de paraules. Escriure i viure a l’ombra del Montgó” romandrà oberta al públic del 19 al 26 de setembre, planta baixa Biblioteca del campus de Gandia.

Pujar