GANDIA | SANITAT I SALUT

L’hospital de Gandia disposarà d’un accelerador lineal per als tractaments de radioteràpia oncològica

ELPERIODIC.COM - 17/02/2022 | Fotograf: Àlex Oltra

La secretària autonòmica d’Eficiència i tecnologia sanitària, Concha Andrés, anuncia a Gandia una inversió superior als 4 milions d’euros per a un accelerador lineal que podria funcionar en setembre de 2023

A més, es completarà també l'altra fase, la de diagnòstic mitjançant dues ressonàncies magnètiques, una de les quals substituirà l’actual, el que permetrà descongestionar el servei i agilitzar les proves

L’Alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat del vicealcalde, Josep Alandete, i la regidora de Sanitat, Liduvina Gil, ha rebut aquest matí la visita de la secretària autonòmica d'Eficiència i tecnologia sanitària, Concha Andrés, qui ha acudit amb el director de l’Hospital comarcal Francesc de Borja de Gandia, Joaquín Miñana. També hi ha estat present la presidenta de l’Associació espanyola contra el càncer a Gandia, Maribel Codina. Prèviament han visitat les instal·lacions del centre hospitalari.

Andrés ha anunciat que la Conselleria de Sanitat dotarà l’hospital comarcal d'un servei de radiologia oncològica. “Ens permetrà la instal·lació d'un accelerador lineal, amb la qual cosa els pacients amb càncer que fins ara es tractaven en el clínic majoritàriament podran rebre el seu tractament ací, al seu hospital. Això ens permet acostar la sanitat pública i aquest acompanyament amb els pacients, que ho estan passant especialment malament, i a les seues famílies. I sobretot que estiguen prop de les seues cases”. Estem parlant de pacients que han de rebre 30 sessions de radioteràpia i per tant són diverses setmanes que s'han de desplaçar a València tots els dies.

Aquesta és sens dubte una llarga reivindicació, tant de l’Ajuntament, com del moviment associatiu liderat per l’AECC Gandia que ha estat lluitant per aconseguir que aquest tractament es poguera fer a l'hospital de Gandia. La inversió que es realitzarà és d'aproximadament 2 milions i mig, que ve a costar l'equip (l'accelerador lineal), més les obres, ja que l’equip ha de dur un reforç de l'estructura especial, un blindatge, que tindrà també un cost molt elevat, superior al milió i mig d'euros i que ha de reunir totes les garanties previstes pel Consell de Seguretat Nacional.

A més de tot això, es completarà també l'altra fase, la fase de diagnòstic mitjançant dues ressonàncies magnètiques noves que s'incorporen a l'hospital. Una de substitució d'un dels equips i una altra que s'incorpora i que també necessita obres d'adaptació. “Amb això preparem ja l'hospital de Gandia per a que puga oferir tractaments nous amb equips d'última generació tant per al diagnòstic com per al tractament.”. A hores d’ara es poden atendre al voltant de 200 o 240 pacients que en un futur segur que serà major.

Per la seua banda, l’alcalde ha agraït a la secretaria autonòmica la seua visita a Gandia i l’aposta de la Conselleria de Sanitat del Govern de la Generalitat per la ciutat i per la salut. “Ja sabeu que és una de les prioritats del nostre govern des de l’inici, sobretot en els últims mesos quan hem vist la necessitat de més inversió sanitària, més inversions en salut en la ciutat de Gandia. Per això l'agraïment a la conselleria per la seua aposta decidida per millorar la qualitat de servei que seguim prestant als pacients de l'àrea de salut de la nostra ciutat. Millorem no solament en la qualitat de vida dels gandians i de les gandianes que tracten el seu càncer, sinó evitar desplaçaments per a que se tracten fora de la nostra ciutat. Que el tractament siga en Gandia és una de les millors inversions perquè reforça la capitalitat de benestar, la qualitat de vida i el servei de salut i les prestacions que seguim oferint a tots els nostres ciutadans, no solament els que viuen en Gandia, sinó a tots els del departament de salut de la Safor”.

Prieto també ha felicitat el departament de salut, els professionals sanitaris, especialment després dels duríssims anys de pandèmia que portem. “Vull exemplificar-ho en el director del departament de salut, Ximo Miñana, i en tot el seu equip humà i tot l’equip de sanitaris i de professionals de la salut del nostre departament. I també al treball constant i generós que ha fet l’Associació Espanyola contra el Càncer en Gandia, exemplificat amb la seua presidenta Maribel, que està hui amb nosaltres, i amb la resta de voluntaris i voluntàries. Gràcies a la seua constància i a la tenacitat de la Generalitat en l’aposta per aquesta inversió és realitat aquest nou servei que va a millorar la qualitat de vida dels pacients oncològics”.

Finalment, el director de l’hospital comarcal ha destacat que, a pesar de ser un centre nou, té sis anys de vida, l’hospital comarcal “és un organisme viu que va adquirint noves necessitats com aquesta. Ningú millor que els propis malalts que tenen la necessitat de traspassar-se a València per rebre tractaments de radioteràpia poden explicar la millora que els va a suposar en quan a qualitat de vida. Hi ha que posar-se en la pell d’ells que han de desplaçar-se diàriament varies hores amb una malaltia difícil d’abordar”.

A la Comunitat Valenciana s’han assignat 13 acceleradors lineals i un serà per a l'hospital de Gandia. I la prompte teràpia és un tractament per a malalts oncològics d'última generació. És un equip amb unes dimensions i un cost molt elevat que vindrà per la donació d’Amancio Ortega. Un d'ells correspon a la Comunitat Valenciana. Així, en uns anys el nostre territori serà capdavanter en alta tecnologia del tractament de pacients oncològics. Estem parlant d'uns avanços molt precisos i que cuiden molt aquesta possibilitat de radiació secundària que abans es podia generar.