L’Ajuntament vol reconèixer la feina del voluntariat felí
El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, ha informat aquest matí de la posada en funcionament d'una campanya innovadora a Gandia per posar en valor el treball altruista del voluntariat felí. Al voltant d'unes 80 persones, convenientment acreditades, dediquen part del seu temps lliure a controlar les colònies de gats existents a la nostra ciutat, unes 20 aproximadament. "Gandia ja va ser pionera en el seu dia, fa 15 anys aproximadament, en la posada en marxa d'un programa de captura, esterilització i reton a les seues colònies dels gats, així com el manteniment dels animals, donant-los el menjar adequant o detectant els animals malalts per dur-los al veterinari. És important la seua tasca de control, perquè els gats també formen part de la nostra ciutat i tenen un paper fonamental per frenar plagues d'insectes, roedors, aus, etc...".
Segons explica Ródenas, durant la legislatura anterior, el govern del PP va descuidar el servei i no va destinar diners. "Tot i això, les persones van continuar treballant, però l'esterilització és molt cara (entre 100 i 120 € per animal) i havien de pagar-ho en moltes ocasions de la seua butxaca. Com a conseqüència d'això, la població de gats es va disparar". Durant els primers 2 anys d'aquesta legislatura el nou govern local ha treballat per a recuperar el servei. "Hem passat de 70 esterilitzacions el primer any a les 130 durant 2018. Hem augmentat la partida pressupostària i actualitzat el llistat de voluntàries. Fins i tot, gràcies al programa Avalem Joves de la Generalitat- Labora, tenim una persona que s'encarrega de la coordinació, etc... També comptem amb la col·laboració de la Policia Local en les tasques de mediació quan la presència dels felins provoca conflicte amb algun veí o veïna. A més, la nova contracta de recollida d'animals ha facilitat que l'empresa que el gestiona el servei s'encarregue de la captura dels animals ferits, el trasllat al veterinari i el seu retorn a la colònia, amb la col·laboració del voluntariat".
Part de la campanya de comunicació consistirà al repartiment de fullets informatius on s'explicarà la tasca del voluntariat i la importància de mantenir i respectar la presència de les colònies felines a la nostra ciutat. El regidor de Més Gandia també ha anunciat que s'instal·laran plaques identificadores de les colònies on s'informarà de la prohibició i la penalització per atacar els animals o la conveniència de no donar-los de menjar, ja que l'aliment ha d'estar controlat i supervisat pel voluntariat.
Ródenas ha agraït també la col·laboració en el programa de l'alumnat de FP del Tirant lo Blanc, que ha construït gateres per al refugi de les colònies. L'Ajuntament també ha muntat una colònia a l'espai de l'edifici Innova, entre el Grau i la platja, aprofitant un viver abandonat, on es traslladen els felins sense colònia, desubicats.