L’Ajuntament aprova el primer Pla d’Igualtat per a les seues treballadores i treballadors
La Vice-alcaldessa i regidora dâIgualtat, Diversitat i PolÃtiques Inclusives, Lorena Milvaques, el regidor dâAdministració, Modernització i Govern Obert, José Manuel Prieto i lâAgent dâIgualtat, Esther Vidal, han presentat aquest matà el primer Pla dâIgualtat per a les Treballadores i els Treballadors de lâAjuntament de Gandia. El document és un punt de partida per a treballar i donar exemple a la ciutadania en matèria dâigualtat, en aquest camà de convertir la nostra ciutat en un espai feminista. Els principals objectius són: participació, sensibilització i formació en matèria dâigualtat del conjunt de treballadors i treballadores de lâAjuntament de Gandia. Presenta la diagnosi, que recull informació de lâorganització, i un pla dâacció que marca els objectius i les accions a portar a terme durant la seua implementació.
âLa desigualtat entre dones i homes és una xacra provinent del passat que continua instaurada, en lâactualitat, en tots els à mbits de la societat. Fa anys que els poders públics lluitem per eradicar aquesta desigualtat i, de fet, la igualtat formal és una fita assolida en el nostre paÃs. No obstant això, les discriminacions indirectes continuen presents en el nostre entorn i com administració pública tenim la responsabilitat legal, social i moral dâemprendre les mesures necessà ries per corregir totes aquestes desigualtats. Per això, des de lâinici dâesta legislatura el govern de Gandia va acceptar el repte de treballar per garantir a la nostra societat un futur on la igualtat entre dones i homes fora possible. En eixe sentit, diverses han estat les accions i projectes que sâhan anat desenvolupat: Enfortiment de Ãrea dâIgualtat amb totes les accions de prevenció, sensibilització i formació envers la igualtat de gènere que sâhan anat realitzant al llarg dâaquests anys aixà com lâelaboració de les diferents campanyes de prevenció i abordatge de lâassetjament sexual, lâassetjament per raó de sexe i lâassetjament psicològic dâ entre altres. Sâha creat la Mesa del Protocol contra la violència masclista o la coordinació periòdica amb els centres educatiusâ, ha assegurat Milvaques, qui ha agraït el treball, la implicació i lâesforç de totes aquelles persones que han contribuït a lâelaboració del Pla intern dâIgualtat de lâAjuntament de Gandia i que han posat de manifest el compromÃs polÃtic i tècnic envers la seva implementació i seguiment: a les forces sindicals pel treball en la Comissió tècnica del Pla dâIgualtat, i pel consens en la Mesa General de Negociació, a lâà rea de Recursos Humans, à rea dâIgualtat, a Esther Vidal i a tots els departaments municipals. âTambé manifestem la nostra ferma voluntat de continuar treballant i desenvolupant noves accions que facen possible la igualtat dâoportunitats entre dones i homesâ.
A la completa diagnosi del pla, on han participat tots els departaments municipals, sâacompanya una sèrie de propostes per incidir en la igualtat real i efectiva de la totalitat dels treballadors públics. âCap a eixe objectiu volem caminar: mesures de selecció no discriminatòries, més dones en llocs de responsabilitat i en sectors on lâocupació femenina siga menor, formació i sensibilització en igualtat, mesures correctores en els departaments on la desigualtat entre sexes siga major, programes de sensibilització, comunicació equitativa, prevenció de lâassetjament sexual, formació en salutâ, ha destacat Prieto.
Per a començar a fer realitat les mesures i avaluar el compliment, es crea la Comissió tècnica dâIgualtat, que integraran permanentment les dues à rees del Govern, tècnics de Personal i dâIgualtat, i forces sindicals. âVolem seguir fent més en matèria de RRHH, i fent valdre que han estat les polÃtiques de recursos humans el mirall dels valors dâeste Govern: era possible tornar a parlar de mèrit, capacitat, equitat, igualtat, publicitat i concurrència, i també de fer més amb menys recursos per a tots els col·lectius de la casa. Ara, a més, també amb una visió de gènere i igualità ria. Ens situarem entre els Ajuntaments més avançats en matèria de recursos humans. Més places, més processos de selecció i de provisió, més promocions internesâ.
El Pla dâIgualtat Intern
Tot i que la situació ha anat canviant els darrers anys i, actualment, alguns dels principals llocs de responsabilitat municipal de lâAjuntament, tant polÃtic com tècnic, lâocupen dones: Alcaldia, Vice-Alcaldia, Secretaria General, Tresoreria, Assessoria JurÃdica... Encara, dels vora 500 treballadors i treballadores de lâadministració, el 50% de la plantilla femenina és nivell 18 o auxiliar administratiu, front a un 20% dels homes.
La igualtat entre dones i homes és un principi fonamental i eliminar aquestes desigualtats és un objectiu integrat dins de les nostres lleis estatals i dins de la Unió Europea. No obstant això, segons les dades del Global Gender Gap, del Fòrum Econòmic Mundial, encara hauran de passar 216 anys per a acabar amb la bretxa econòmica entre dones i homes. La bretxa de gènere és la diferència entre dones i homes que es reflecteix en els assoliments o actituds socials, polÃtics, intel·lectuals, culturals o econòmics.
âPer aquest motiu, el Pla dâIgualtat ens obliga a repensar les estructures del funcionariat. A través dâun diagnòstic previ hem analitzat totes les à rees que componen lâAjuntament, estudiant la mitja dâedat, els percentatges de dones i homes que ocupen els diferents nivells de lâAdministració, les diferències salarials i jerà rquiques, etc. Aixàcom també hem estudiat els cursos de formació per al funcionariat, les principals demandes i necessitats que presentenâ, ha explicat Vidal.Â
Amb totes aquestes dades obtingudes del diagnòstic, sâha dissenyat una sèrie dâaccions, emmarcades en 9 à rees especÃfiques, que corresponen a les diferents necessitats detectades dins de lâAjuntament, com són la conciliació familiar, personal i laboral, la promoció dâun llenguatge no sexista i una imatge de lâAdministració pública no estereotipada, la lluita contra la violència de gènere, o remoure les desigualtats en les retribucions. Destaquen un dels principals punts dâaquest Pla, com és la formació per al funcionariat, ja que aposten per la instrucció en igualtat i amb perspectiva de gènere com a camà per al canvi social cap a la igualtat i la equitat. Dâaltra banda, un altra de les accions més importants que posaran en marxa és lâelaboració i execució dâun Protocol dâactuació davant els casos dâAssetjament sexual o per raó de sexe.
Per últim, per a poder fer realitat aquest Pla dâIgualtat, es treballarà junt amb la Comissió dâIgualtat, integrada tant per alguns membres del personal de la Plantilla, com per les delegades dels sindicats amb representació a lâAjuntament, encarregats dâimpulsar, assessorar i arreplegar les diferents propostes en matèria dâigualtat. âConjuntament amb la Comissió dâIgualtat fomentarem el principi dâigualtat i posarem en marxa les diferents accions del Pla, que entrarà en vigor aquest mes, amb una vigència de quatre anysâ.
Els criteris mÃnims i imprescindibles que caldrà complir, segons lâAgent dâIgualtat de lâAjuntament, són els següents:
1. Garantir el compromÃs de totes les à rees en la igualtat de gènere, com a principi ètic i polÃtic.
2. Treballar de forma transversal la implantació de la igualtat. Mainstreaning.
3. Conèixer, a través dâun diagnòstic, quina és la situació en la que es troben els treballadors i treballadores de lâAjuntament de Gandia. Ampliar-lo cada any.
4. Aplicació dâun llenguatge no sexista en tots els departaments i mitjans oficials de lâAjuntament de Gandia.
5. Donar impuls a les dinà miques de canvi necessà ries per a corregir les situacions de desigualtat que es detecten.