elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

José Manuel Prieto: "Hem sentat les bases d'una nova transformació de Gandia per començar la millor etapa de la ciutat"

José Manuel Prieto: "Hem sentat les bases d'una nova transformació de Gandia per començar la millor etapa de la ciutat"
  • La primera autoritat municipal anuncia una nova edició del Xec Cultural Escolar, l'inici de les obres del polígon Sanxo Llop al setembre i l’avanç del parc infantil al Parc Ausiàs March

MÉS FOTOS
José Manuel Prieto: "Hem sentat les bases d'una nova transformació de Gandia per començar la millor etapa de la ciutat" - (foto 2)
José Manuel Prieto: "Hem sentat les bases d'una nova transformació de Gandia per començar la millor etapa de la ciutat" - (foto 3)

L'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, juntament amb la primera tinenta d'alcalde, Alícia Izquierdo, han mantingut aquest matí una trobada informativa amb els mitjans de comunicació per valorar el primer any de legislatura. Un any en què l'alcalde ha afirmat que s'han establert les bases “d'una nova transformació de Gandia” per començar la millor etapa de la ciutat dins d’una legislatura que serà la de les oportunitats i les inversions. “Ja estem albirant la nova Gandia, una ciutat moderna, amable, que respecta el medi ambient, i que camina sense deixar a ningú enrere. Anem a avançar en els pròxims tres anys més que en molts següents”.

Prieto ha destacat que el govern de coalició sempre està disposat al diàleg, el pacte i els acords. "És el que intentem i continuarem intentant, no només amb els grups de l'oposició sinó amb tota la ciutadania" i, en aquest sentit, ha anunciat que al mes de setembre es convocarà el primer Consell Econòmic i Social on s'acordaran els grans temes de ciutat, "allunyant-nos del soroll i tenint en compte des de les xicotetes coses fins als grans projectes".

Indicadors positius de Gandia

Durant la valoració, la primera autoritat municipal ha fet referència als indicadors positius socio-econòmics, que diuen que Gandia cada vegada va millor. En turisme, la ciutat ha tingut la millor ocupació hotelera de la província l'estiu passat. Prieto ha destacat els bons resultats dels ponts festius amb xifres que van assolir el 85% d'ocupació. A més, les 65 operatives esportives organitzades des del maig de l'any passat van suposar l'arribada de 75.000 persones, entre esportistes i acompanyants contribuint a la desestacionalització de la destinació.

Pel que fa a l'atur, Gandia es troba actualment en xifres que no es veien des del 2016 i que han convertit la nostra ciutat, juntament amb Benidorm, en el municipi que més ha reduït l'atur el darrer any, amb més d'un 9%.

I respecte a l’economia, l’alcalde ha manifestat: "Estem gestionant bé. Som un govern seriós, solvent. Hi ha estabilitat pressupostària i es paga puntualment als proveïdors, cosa que ens ha convertit en una referència en tot el país, i per això hem sol·licitat a la vicepresidenta Montero flexibilitzar el Pla d'Ajust, per canalitzar el deute financer heretat".

Detectem els problemes i els solucionem. ‘Avant Gandia’

Les estratègies d'actuació del programa 'Avant Gandia' també han estat analitzades durant la compareixença com un instrument útil per detectar els problemes de la ciutadania i donar-los solució. En aquesta estratègia s'emmarca el Pla Vivenda, pioner a la Comunitat Valenciana, i que té com a objectiu facilitar l'accés a l'habitatge mitjançant mesures fiscals, patrimonials i urbanístiques, o el Pla Resol, dotat amb 4,3 milions d'euros per millorar les instal·lacions esportives. A més, Prieto ha avançat que, promte, es presentaran mesures destinades a potenciar el comerç i s'avançarà en noves accions dins del Pla Respecte.

165 nous negocis

Un altre dels aspectes que l'alcalde ha destacat és la capacitat d'atraure i executar inversions. Actuacions de caràcter públic-privat que només aquest any suposen 105 milions d'euros en inversions i que fan atractiva una ciutat, on el 2023 es van donar 108 llicències d'activitat, i que des de començament d'any ja se n'han atorgat 57, fet que suposa 165 nous negocis en poc més d'un any i mig.

Obres d’urbanització a Sanxo Llop

També, i com a eina per a la generació de riquesa i ocupació, el govern treballa en un eix central: ser capital del benestar i la salut, amb Sanxo Llop con a referència. Prieto ha anunciat que està previst que el contracte d’obres del polígon Sanxo Llop s’adjudique en breu, i per tant, les obres d’urbanització començarien al setembre amb una inversió de 17,5 milions d'euros. Un fet que atraurà empreses i generarà ocupació de qualitat associada al sector sociosanitari.

A més, durant la seua intervenció l'alcalde ha destacat la posada en marxa enguany de l'Espai Sociosanitari de Roís de Corella o del accelerador lineal per al tractament del càncer, i la pròxima obertura del Palau de Justícia a la barriada de Santa Anna. Totes aquestes actuacions, posades en marxa la legislatura passada sota el govern del Botànic.

Transformació del Port

Pel que fa al Grau i la platja s'ha incidit en la profunda transformació al Port, amb la remodelació dels tinglados i el seu entorn, la nova marina, o la implantació de l'Institut Espanyol d'Oceanografia que convertirà Gandia en un referent en innovació i investigació.

Projectes fets i en marxa

L'alcalde també ha fet referència a altres objectius complerts durant aquest primer any com són la reforma de la plaça de l'Almadrava, l'inici de les obres de restauració del campanar Seu, l'acord per ampliar l'oferta de taxis, el nou espai museístic de la Setmana Santa o diversos avanços i actuacions emmarcades dins del pla d'humanització de places i carrers. També actuacions de col·laboració públic-privada que han permés l'arribada de tres nous hotels, la implantació d'una residència per a gent gran al sector Beniopa-Passeig o el conveni per a la millora dels accessos al nou glàmping, entre d'altres.

Sobre els fons Next Generation, Prieto ha informat que s'han sol·licitat 34 projectes dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb un muntant de gairebé 50 milions d'euros dels quals se n'han aprovat 22. Algunes d'aquestes iniciatives ja han finalitzat com és el cas del Skatepark Bowl i d'altres es troben en ple procés com són la reforma del Centre Social Marcel·lí Pérez del Grau, la remodelació del Mercat del Prado, les obres del carrer Jesuïtes, o el corredor verd del barranc de Beniopa, entre d'altres.

Avança el parc infantil al parc Ausiàs March

Totes les actuacions que ajuden a millorar i vertebrar la ciutat i que se sumen a altres actuacions pròpies com el parc infantil al parc Ausiàs March. Este mes, segons està previst, es llançarà el concurs d’idees per al parc infantil, al qual Prieto s'ha referit com un projecte "icònic que permetrà que la ciutat deixe de donar l'esquena al riu i que serà un referent a la Comunitat Valenciana, ja que per al seu disseny hem comptat amb els xiquets i les xiquetes de la ciutat que van participar en un concurs del qual han sortit una sèrie d'idees que marcaran el disseny futur de l'espai".

Xec Cultural Escolar

Finalment, l'alcalde ha fet referència a les ajudes a les famílies amb la posada en marxa del Xec Cultural Escolar per al curs 2024-2025. Els pares o mares de xiquets empadronats a la ciutat i que estudien en centres públics i concertats podran sol·licitar el xec. “Amb esta iniciativa facilitem 30 euros per estudiant per a comprar material cultural en botigues de la ciutat”. La dotació pressupostària és al voltant de 200.000 euros.

D’altra banda, l’alcalde també ha indicat que el govern està també amb les persones que més necessitats tenen. S'han concedit 551.000 euros a 874 famílies, atorgat 200.000 euros a entitats socials, a més de desplegar programes en dependència, menjar a casa, Barris Inclusius, o el programa 'Radars' destinat a detectar i pal·liar la soledat no desitjada o el programa 'Parlem', destinat a millorar la salut mental dels joves.

Per la seua banda, la primera tinenta d'Alcaldia, Alícia Izquierdo, ha destacat la capacitat, una vegada més, dels socis de Govern de posar-se d'acord pel bé de la ciutadania, seguint un full de ruta iniciat el 2015, amb el primer govern del canvi: "Estem molt orgulloses de la nostra contribució els darrers 9 anys, perquè hem posat l'accent d'esquerres i valencianista a la gestió d'una ciutat referent cultural, turístic, comercial, mediambiental, educadora, inclusiva, feminista... D'acord amb el que ha de ser una ciutat moderna, europea del segle XXI, que resisteix al tsunami conservador i antisocial... Hem treballat des del diàleg i el consens, quan ha estat possible. I des de la llibertat de defensar els nostres posicionaments, en el cas de les discrepàncies".

Izquierdo ha fet un repàs dels projectes desenvolupats i posats en marxa en Medi Ambient i Emergència climàtica, Patrimoni, Memòria Democràtica, Educació, Infància...

Restauració fluvial del Serpis i renaturalització del Barranc de Beniopa

En Medi Ambient i Sostenibilitat són molts els projectes en marxa, però ha destacat dues grans actuacions: la restauració fluvial del riu Serpis i el projecte de renaturalització i mitigació d'inundacions del Barranc de Beniopa. "Dues fites importantíssimes, en la història de la ciutat, que deixarà de donar l'esquena als seus barrancs i rius. I passarà a gaudir-los, unint amb espais verds la ciutat i la mar". També ha ressaltat l'augment del pressupost de Medi Ambient en més d'1 milió d'euros en 2024, fins als 3,4 milions. "La inversió més gran realitzada mai a Gandia en manteniment, conservació i creació de zones verdes i espais naturals".

A l'octubre podria estar treballant ja la nova contracta de Parcs i Jardins. D'igual manera, està en licitació el contracte exclusiu de gestió de les zones forestals o naturals de Gandia. "Per primera vegada en la nostra història", amb una partida de 400.000 euros anuals. I podria estar adjudicat, aproximadament, al mes de setembre.

Instal·lacions fotovoltaiques

En Emergència climàtica, la regidora ha recordat la inversió en instal·lacions fotovoltaiques a Gandia i el Pla Estratègic Energètic i de Reducció d'Emissió de CO₂, que contempla la instal·lació d'11 punts de panells solars a Gandia, la Plaja i el Grau i que beneficiarà a 37 instal·lacions públiques. Amb una inversió de 750.000 euros, amb fons propis de l'Ajuntament “aconseguirem un estalvi anual de 150.000 euros i la reducció de 170 tones de CO₂”.

Millora de les escoles infantils

En Educació, la gestió de les escoles infantils han sigut el gran objectiu, introduint metodologia innovadora, millorant les instal·lacions i els recursos materials o dignificant els treballs de les mestres i educadores. També interessant és la iniciativa patis oberts, conjuntament amb el departament d'esports i que ha obert els patis de les escoles a les famílies i els barris. "O, recentment, la creació de la primera Escola d'estiu inclusiva al CEE Enric Valor. Pense que totes hem d'estar orgulloses...".

Obertura dels espais patrimonials a la ciutadania

En Patrimoni, el gran èxit, amb independència de les inversions en el manteniment, conservació i rehabilitació d'edificis d'alt valor patrimonial, és l'apertura i apropament dels espais a la ciutadania. Ja són milers de persones les que visiten anualment el Morabit, l'espai arqueològic del Castell de Bairén, el MAGa, la Cova del Parpalló o la gran protagonista des de que es va obrir per primera vegada a les visites: la Torre dels Pares. A més, s'està enllestint ja l'aprovació del Catàleg de Bens i Espais Protegits.

Memòria democràtica

Finalment, en Memòria democràtica, la primera Tinenta d'Alcaldia ha anunciat que s'està treballant de cara a iniciar la segona fase d'excavació de les fosses que estaven pendents. "També, enllestint la constitució del Consell de Memòria democràtica".

Com a conclusió, l’alcalde ha remarcat que este ha estat un any per a consolidar projectes i inversions que milloraran la ciutat, i sobretot, per assentar les bases perquè Gandia continue avançant.

Pujar