GANDIA | AGRICULTURA

HortAEscola

ELPERIODIC.COM - 05/12/2018

El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavi Ródenas, acompanyat del representant de l'associació Agricologia recupera, José Manuel Bisetto, han informat de la posada en marxa de la segon edició del programa d'impuls i foment dels horts escolars ecològics a Gandia, "HortAEscola", un dels 13 programes d'educació ambiental de la Xarxa Eco-escoles de l'àrea de Gestió Responsable del Territori de l'Ajuntament de Gandia.

"Durant 2017 vam realitzar una diagnosi als centres amb hort escolar. Hi vam veure que l'ajuda de l'Ajuntament era precària, i les escoles no tenien massa capacitat o depenien de la voluntat d'un mestre, Ampa, etc...

Per això el programa naix com a mesura correctora, d'una necessitat dels centres d'ajuda externa i assessorament per dur endavant i garantir la continuïtat dels horts escolars. En aquest sentit vam contractar els serveis d'una associació especialitzada que els oferirà eixa base pedagògica necessària... Durat 2017, com dic, van fer la diagnosi i enguany estem treballant ja des de l'inici de curs a 4 escoles", ha explicat Ródenas.

L'impuls es realitza a partir de la planificació, seguiment i assessorament a una selecció d'escoles interessades, així com amb l'elaboració d'un banc de recursos teòrics i pràctics. "Volem facilitar la integració de l'hort dins la programació escolar, per tal que l'alumnat puga conèixer de primera mà els diferents productes que es donen al llarg de l'any en un hort i relacionar-los amb els que es mengen al menjador escolar i a casa, i aprenguen les feines pròpies d'un hort d'agricultura ecològica...".

Un recurs pedagògic per als mestres, dins i fóra de l'aula, "que proporciona xiquets i les xiquetes una formació i sensibilitat per les qüestions agrícoles i mediambientals. L'alumnat participa en la recerca de solucions, prenent el cultiu de la terra com a una part més del seu procés d'aprenentatge, relacionant continguts com les matemàtiques, les ciències socials, naturals o valors i habilitats de treball en equip, etc...". Bisetto ha explicat que la seua associació combina l'experiència com a productors d'agricultura ecològica amb els coneixements acadèmics com a tècnics agrícoles i enginyers forestals.

Així, aquest curs treballa amb 4 centres educatius: Roís de Corella, Joan XIII, Enric Valor i Mondúver. Els visiten cada 15 dies. S'hi ha elaborat material didàctic recollit en un quadern didàctic per a l'alumnat d'Infantil i Primària i un altre per al professorat. S'hi contemplen 16 sessions de treball:

1. Principis bàsics de l'hort.
2. Agricultura ecològica, característiques, propietats i beneficis.
3. L'aliment de l'hort. El compostatge.
4. Plantes de temporada. La sembra.
5. Plantes que curen plantes.
6. L'importància de l'aigua.
7. El sòl, anàlisi del sòl i la seua influència en el desenvolupament de les plantes.
8. Collita i alimentació.
9. Fem planter.
10. Regeneració i nutrició del sòl.
11. Arbres, arbustos i ecosistemes.
12. Plantes de temporada primavera/estiu.
13. Llepolies vegetals.
14. Paranys de captura.
15. Els insectes de l'hort.
16. Alimentació amb batuts.

 

MÉS FOTOS