GANDIA | POLÍTICA

Més Gandia ha retornat el somriure i la il·lusió

ELPERIODIC.COM - 28/06/2018

“Més Gandia, la coalició electoral formada per Compromís, Esquerra Unida, Esquerra Republicana i l’Assemblea Més Gandia (formada per persones independents procedents de diferents col·lectius i moviments de la ciutat) és més útil que mai i serà l’instrument per tornar a il·lusionar, sumar i aconseguir l’Alcaldia per a l’esquerra valencianista, verda i social d’ací un any, a les pròximes eleccions municipals”. Aquesta és una de les conclusions que extrau l’Executiva local del BLOC en el seu balanç dels tres anys de gestió dels 5 regidors del Grup Municipal Més Gandia al govern de la ciutat. I així ho han manifestat també, en més d’una ocasió, les assembles de Compromís.

Recorden que el govern del Partit Popular, que va estar al front de la ciutat entre el 2011 i el 2015, no només no va rectificar els excessos comesos a la legislatura anterior per socialistes i Plataforma, com demostra l’Auditaria interna dels comptes municipals dels últims 14 anys, sinó que els va accentuar i va provocar que Gandia acabara sumida en una de les etapes més negres de la seua història recent: Gestió fantasiosa, descontrol absolut de la despesa pública, retall dels reculls a l’abast dels grups de l’oposició amb la voluntat de silenciar-los, desviació de la gestió de l’empresa pública IPG caracteritzada per l’opacitat l’enxufisme i el gasto desorbitat, interessat i irracional.

“Front això, el nou govern, amb un protagonisme indiscutible dels cinc regidors de Més Gandia, va escometre la reordenació i la racionalització de les bases sobre les que se sustentava l’economia de l’Ajuntament i els instruments de finançament de la hisenda municipal: retallada de la despesa desbocada, Pla d’Ajust, pagament als proveïdors, rebaixa del Període Mitjà de Pagament, etc...”

Com a exemples de bona gestió, responsabilitat i imaginació, tot i la falta de recursos econòmics, en aquests tres anys s’ha pogut, “sortejant la precarietat d’una caixa tan buida com la nostra”, i amb l’ajuda de la Diputació de València i de la Generalitat, escometre un conjunt d’actuacions que han deixat el llistó en un nivell més que òptim:

  • S’han rescatat dos dels aparcaments públics de la ciutat i s’ha abaixat els preus.
  • El tancament de l’empresa pública IPG.
  • Posada en marxa del programa Xarxa Llibres de gratuïtat de llibres de text i remunicipalització del servei públic d’Escoletes Infantils.
  • Actuacions en el camp de la pobresa energètica.
  • Ampliació considerable de l’oferta de vivenda social.
  • Impuls i agilitat a la concessió d’ajudes a les persones depenents.
  • Increment de les partides pressupostaris destinades a ajudar les famílies amb menys recursos.
  • Mesa Protocol contra la Violència de Gènere.
  • Impuls d’accions de formació i de conscienciació en l’educació sobre igualtat i diversitat. Creació del primer Consell de la Diversitat lgtbi i celebració de tres Orgulls Lgtbi per donar visibilitat en la societat.
  • Fort impuls per tal de millorar l’accés a la informació, la participació i la transparència municipal. Estan en marxa els primers Pressupostos Participatius de Gandia.
  • Conjuntament amb la Generalitat i la Diputació, s’ha invertit, només al llarg de 2017, vora 1’4 milions d’euros en projectes d’ocupació, que han permès treballar a 111 persones, amb vora 90 accions formatives (700 persones). S’han impulsat 76 projectes presentats per emprenedors i s’ha facilitat la creació de 9 empreses.
  • Fort impuls al patrimoni històric de la ciutat., amb la recuperació i reobertura dels refugis de la Guerra Civil o les obres al castell.
  • Amb l’ajuda de l’IVACE s’ha invertit vora 1’5 milions d’euros en la remodelació i modernització dels polígons industrials.
  • Hem iniciat la creació de carrils bicis segregats, hem creat de nous i estem finalitzant els circuïts inconnexos, per tal millorar la mobilitat sostenible.
  • Amb molts problemes, s’ha garantit i millorat els servei públic de bicicletes i el transport urbà.
  • Amb el Pla d’Ombres s’ha augmentat considerablement els espais verds de la ciutat. També s’han dut a terme 12 programes diferents d’educació ambiental a les escoles, constituint la Xarxa d’Ecoescoles.
  • S’ha creat la Xivega, projecte que contempla la diagnosi, la planificació i la programació d’activitats de natura i de família en espais naturals.

En definitiva, el conjunt d’actuacions descrites i aquelles que no han pogut ser anomenades per manca de temps, “ens informen d’una legislatura extremadament productiva en realitzacions, a pesar del duríssim llegat econòmic heretat. La qual cosa li confereix valora afegir a tot el que s’ha fet des de Més Gandia i demostra les potencialitats d’una ciutat com la nostra, fins i tot en les situacions més adverses”.  

MÉS FOTOS