GANDIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Gandia rep als Reis d'Espanya per al lliurament dels Premis Nacionals d'Investigació 2023

ELPERIODIC.COM - 14/03/2024

Els Premis Nacionals d'Investigació, dotats amb 30.000 euros per a cada modalitat, distingixen a aquelles persones investigadores d'Espanya que destaquen per la seua trajectòria i rellevància internacional en les seues respectives àrees d'investigació

Don Felipe i Donya Letizia han presidit a Gandia l'acte de lliurament dels Premis Nacionals d'Investigació 2023, que distingixen a aquelles persones investigadores d'Espanya que destaquen per la seua trajectòria i rellevància internacional en les seues respectives àrees d'investigació.

Després del lliurament dels guardons, Sa Majestat el Rei ha pronunciat unes paraules en les quals ha destacat “Podemos sentir-nos molt orgullosos de tot l'aconseguit pel nostre país gràcies tant a l'esforç personal dels nostres grans homes i dones de ciència i als seus equips, com a l'esforç col·lectiu, institucional i de mecenatge. Hui Espanya ostenta rellevants lideratges científics i tecnològics: som líders mundials en assajos clínics, que donaran peu a la nova medicina personalitzada de precisió; a més, referents en energies renovables, gràcies en bona part a la nostra posició geoestratègica privilegiada i a la riquesa natural del nostre territori; i ens trobem també entre les principals economies de la UE en digitalització i connectivitat”.

Durant l'acte, Don Felipe i Donya Letizia han estat acompanyats pel president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón; la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant; i l'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, entre altres autoritats i membres del jurat.

Els Premis Nacionals d'Investigació, dotats amb 30.000 euros per a cada modalitat, distingixen a aquelles persones investigadores d'Espanya que destaquen per la seua trajectòria i rellevància internacional en les seues respectives àrees d'investigació. També reconeixen el mèrit de joves -amb edat màxima de 40 anys- que hagen aconseguit assoliments rellevants en les primeres etapes de les seues carreres.

Finalitzada el lliurament dels guardons d'investigació, Ses Majestats els Reis s'han dirigit a l'Ajuntament de Gandia, on han rebut la salutació dels membres de la Corporació Municipal i han firmat en el Llibre d'Honor. Durant el trasllat, Don Felipe i Donya Letizia han contemplat al costat de l'Ajuntament la Falla del Mercat. A més, unes agrupacions de bandes de música locals han estat interpretant algunes peces populars.

Ses Majestats els Reis han entregat els Premis Nacionals d'Investigació 2023 i els Premis Nacionals d'Investigació per a Joves 2023, que en esta ocasió han recaigut en:

Àrea de Biologia

El Premi Nacional d'Investigació ‘Santiago Ramón y Cajal’, en l'àrea de Biologia, s'ha concedit a José López Barneo per la seua brillant trajectòria vital i contribucions pioneres a avanços de gran impacte en el camp de la fisiologia i neurobiologia cel·lular i molecular, com ara la comprensió dels mecanismes de regulació de la respiració per l'oxigen, el descobriment de cèl·lules mare en el cos carotidi i el desenvolupament de noves estratègies per al tractament de malalties neurodegeneratives. Lopez Barneo és professor emèrit de Fisiologia i Biofísica de la Facultat de Medicina de la Universitat de Sevilla i Sènior Group Leader de l'Institut de Biomedicina de Sevilla, IBiS (Hospital Universitari Verge de la Rosada/CSIC/Universitat de Sevilla).

El Premi Nacional d'Investigació per a Joves ‘Margarita Salas’, en l'àrea de Biologia, s'ha concedit a Miguel Ángel Mompeán García per la seua visió innovadora i multidisciplinària de la biologia, aplicant tècniques en l'avantguarda de la química i biologia estructural. Ha sigut pioner a combinar l'espectroscopía de Ressonància Magnètica Nuclear en dissolució i de biosólidos per a caracteritzar la formació de condensats biomoleculars i la seua conversió a amiloides. Els seus descobriments sobre l'estructura i funció d'amiloides tenen un gran impacte, obrint noves vies de diagnòstic i tractament de patologies associades a l'envelliment cel·lular i infeccions virals. Mompeán és investigador ERC Starting Grant en l'Institut de Química Física ‘Blas Cabrera’ del CSIC.

Àrea d'Enginyeries i Arquitectura

El Premi Nacional d'Investigació ‘Leonardo Torres Quevedo’, en l'àrea d'Enginyeries i Arquitectura, s'ha concedit a Francisco Javier Llorca Martínez pel caràcter pioner i lideratge de la seua investigació en el camp de l'Enginyeria de Materials Computacional, destacant les seues contribucions al desenvolupament d'estratègies noves de modelatge multi-escala que han tingut un gran impacte en diferents sectors industrials. Llorca és Catedràtic de Ciència de Materials de la Universitat Politècnica de Madrid.

El Premi Nacional d'Investigació per a Joves ‘Matilde Ucelay’, en l'àrea d'Enginyeries i Arquitectura, s'ha concedit a Daniel García González per l'originalitat i el caràcter disruptiu i interdisciplinari de les seues contribucions fonamentals en la conceptualització de materials multifuncionals i intel·ligents, així com les seues aplicacions en bioingeniería. García és professor titular en el Departament de Mecànica de Mitjans Continus i Teoria d'Estructures de la Universitat Carles III de Madrid.

Àrea d'Humanitats

El Premi Nacional d'Investigació ‘Ramón Menéndez Pidal’, en l'àrea d'Humanitats, s'ha concedit a Felipe Criado Boado per les seues contribucions pioneres i innovadores a l'arqueologia que han contribuït a la nostra comprensió de com les societats humanes han interactuat i modificat el paisatge en el transcurs de la història. Destaquen també els seus estudis recents que examinen com el món que construïm i habitem modifica la nostra ment i la nostra manera de processar la informació. Les seues singulars línies d'investigació van donar lloc a canvis paradigmàtics en l'arqueologia i la incorporació de nous conceptes i aplicacions. Criat és Director de l'Institut de Ciències del Patrimoni del CSIC.

El Premi Nacional d'Investigació per a Joves ‘María Moliner’, en l'àrea d'Humanitats, s'ha concedit a Idoia Murga Castro per la seua brillant trajectòria i lideratge interdisciplinari i transdisciplinar en Humanitats. El jurat ha destacat especialment la seua figura com a referent en els estudis de la dansa, sent pionera en l'obertura d'un Laboratori Coreológico, i la seua trajectòria internacional. Murga és científica titular en el Departament d'Història de l'Art i Patrimoni de l'Institut d'Història del CSIC.

Àrea de Medicina i Ciències de la Salut

El Premi Nacional d'Investigació ‘Gregorio Marañón’, en l'àrea de Medicina i Ciències de la Salut, s'ha concedit a Luis Enjuanes Sánchez per l'excel·lència i repercussió del seu treball que el convertixen en un referent en el camp de la virologia. La seua excel·lent trajectòria que es complementa amb l'impacte de les seues contribucions al coneixement de la replicació i transcripció del coronavirus, així com la seua contínua investigació i innovació en l'àrea de les vacunes li fan mereixedor d'este reconeixement. Enjuanes és professor vinculat Ad Honorem de Virologia i director del laboratori de Coronavirus en el Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC.

El Premi Nacional d'Investigació per a Joves ‘Gabriella Morreale’, en l'àrea de Medicina i Ciències de la Salut, s'ha concedit a Rodrigo Fernández Jiménez per la qualitat i rellevància de la seua labor investigadora en medicina preventiva i els reptes actuals en el camp de la cardiologia. S'ha destacat l'elevat nivell d'aplicabilitat de les seues contribucions, el lideratge que ja desenvolupa, així com el caràcter innovador i potencial de la seua investigació en tecnologia de la imatge cardiovascular. Fernández és Assistant Health Scientist-Group Leader en el Departament d'Investigació Clínica del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC).

Àrea de Transferència de Tecnologia

El Premi Nacional d'Investigació ‘Juan de la Cierva’, en l'àrea de Transferència de Tecnologia, s'ha concedit a Javier García Martínez per la seua destacada trajectòria investigadora i Innovadora amb contribucions fonamentals en l'àmbit de química de nanomaterials, entre les quals destaca el disseny i la fabricació de cel·les solars de baixa temperatura amb el rècord d'eficiència, noves tècniques d'incorporació de nanoporosidad en catalitzadors i una nova ruta sintètica per a la producció de nanomaterials multifuncionals. García Martínez és Catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat d'Alacant.

El Premi Nacional d'Investigació per a Joves ‘Ángela Ruiz Robles’, en l'àrea de Transferència de Tecnologia, s'ha concedit a Gonzalo Murillo Rodríguez per la qualitat i originalitat de la seua producció científica i la seua transferència i divulgació. El jurat destaca la seua contribució a la generació de coneixement i transferència en l'àmbit de l'ús de nanogeneradores electromecànics, així com la recuperació d'energia ambiental i materials intel·ligents. Murillo és investigador Ramón y Cajal en l'Institut de Microelectrònica de Barcelona del CSIC.

Àrea de Matemàtiques i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions

El Premi Nacional d'Investigació ‘Julio Rey Pastor’, en l'àrea de Matemàtiques i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, s'ha concedit a Diego Córdoba Gazolaz per l'originalitat i l'impacte de les seues investigacions i mètodes introduïts en l'àrea de les equacions de la mecànica de fluids, així com la seua extraordinària labor formativa. En particular, els seus estudis pioners sobre la formació de singularitats en fluids incompressibles han obert el camí per a una àmplia varietat d'aplicacions industrials. Còrdova és professor d'Investigació del CSIC i Director Científic SOTA de l'ICMat.

El Premi Nacional d'Investigació per a Joves ‘María Andresa Casamayor’, en l'àrea de Matemàtiques i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, s'ha concedit a Xavier Ros Otón pel desenvolupament de tècniques noves i fonamentals en l'àrea de les equacions en derivades parcials, entre les quals destaquen el seu estudi dels problemes de frontera lliure que modelen la transició entre diferents estats de la matèria. Ros-Otón és professor d'investigació ICREA i catedràtic en el Departament de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de Barcelona.

Àrea de Dret i Ciències Econòmiques i Socials

El Premi Nacional d'Investigació ‘Pascual Madoz’, en l'àrea de Dret i Ciències Econòmiques i Socials, s'ha concedit a Manuel Arellano González per les seues contribucions al camp de l'econometria. El seu treball metodològic ha tingut un profund impacte en la comprensió i ús de les dades de panell i permés avançar el coneixement en diversos camps de l'economia aplicada. Les seues troballes han sigut fonamentals per a comprendre millor la dinàmica de l'ocupació, la productivitat de les empreses i el creixement econòmic, entre altres aplicacions. Arellano és professor d'Economia en la Fundació Centre d'Estudis Monetaris i Financers (CEMFI).

El Premi Nacional d'Investigació per a Joves ‘Clara Campoamor’, en l'àrea de Dret i Ciències Econòmiques i Socials, s'ha concedit a Mónica Martínez Bravo per les seues contribucions originals i influents a reptes candents en les àrees del desenvolupament econòmic i l'economia política. La seua labor investigadora, brillant des de l'inici, destaca pel seu impacte en àmbits com la democratització i qualitat de les institucions polítiques i la formulació de polítiques socials basades en l'evidència. Martínez Bravo és professora d'Economia en la Fundació Centre d'Estudis Monetaris i Financers (CEMFI).

Àrea de Ciències Físiques, dels Materials i la Terra

El Premi Nacional d'Investigació ‘Blas Cabrera’, en l'àrea de Ciències Físiques, dels Materials i la Terra, s'ha concedit a Ángel Rubio Secades per la seua extraordinària trajectòria i excel·lència científica, destacant els seus treballs en física computacional de l'estat sòlid, predient noves propietats dels materials a nanoescala i, més recentment, noves fases de no equilibri de la matèria. Els avanços conceptuals i metodològics del seu treball han transformat la ciència de materials computacional, obert nous camps d'investigació experimental i impulsat el desenvolupament de materials amb propietats noves. Rubio és director del departament de Teoria de l'Institut Max Planck Gesellschaft a Hamburg. Així mateix, és Investigador Distingit en el Simons Foundations Flatiron Institute (Nova York) i en la Universitat del País Basc (Sant Sebastià).

El Premi Nacional d'Investigació per a Joves ‘Felisa Martín Bravo’, en l'àrea de Ciències Físiques, dels Materials i la Terra, s'ha concedit a Francisco Pelayo García d'Arquer per les seues contribucions pioneres i interdisciplinàries als camps de la física, química i ciències de materials, amb aplicacions rellevants en la generació d'energia neta i en el desenvolupament d'elements optoelectrònics. Les seues aportacions a la manipulació de materials nanoestructurados, controlant les seues propietats estructurals, fisicoquímiques, òptiques i electròniques, han obert noves aproximacions al disseny de cel·les solars, fotodetectors i díodes emissors de llum altament eficients. García d'Arquer és Cap de Grup d'Investigació en l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).

Àrea de Ciència i Tecnologies Químiques

El Premi Nacional d'Investigació ‘Enrique Moles’, en l'àrea de Ciència i Tecnologies Químiques, s'ha concedit a Jesús Jiménez Barbero per la seua excel·lent trajectòria científica, destacant les seues contribucions a la comprensió dels mecanismes que regulen els processos de reconeixement molecular entre carbohidrats i proteïnes. La seua visió interdisciplinària i el desenvolupament d'experiments innovadors en l'ús de tècniques de ressonància magnètica nuclear, per a l'estudi d'interaccions entre molècules, han permés obtindre un estudi detallat de les interaccions de glicanos grans i complexos. El jurat ha destacat també la transferència d'estos resultats que ha donat lloc al disseny de noves aproximacions clíniques per a tractar diverses patologies. Jiménez Barbero és Director Científic en CIC BIOGUNE.

El Premi Nacional d'Investigació per a Joves ‘María Teresa Toral’, en l'àrea de Ciència i Tecnologies Químiques, s'ha concedit a Silvia Osuna Oliveras per la seua excel·lent trajectòria científica, el seu impacte i alt reconeixement internacional i pel seu recorregut curricular, en haver obtingut projectes competitius del més alt nivell. El jurat ha ressaltat les seues aportacions noves i originals en el desenvolupament de nous protocols computacionals per al disseny de nous enzims, que tenen un gran potencial de transferència al teixit productiu. Osuna és professora d'investigació ICREA en l'Institut de Química Computacional i Catàlisi de la Universitat de Girona (UdG).

Àrea de Ciències i Tecnologies dels Recursos Naturals

El Premi Nacional d'Investigació ‘Alejandro Malaspina’, en l'àrea de Ciències i Tecnologies dels Recursos Naturals, s'ha concedit a Josep Peñuelas Reixach per la seua dilatada trajectòria científica com a referent internacional en la investigació del canvi global, així com el seu lideratge en la innovació tecnològica i labor divulgativa en esta àrea. Peñuelas és director de la Unitat d'Ecologia Global en el Consorci Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).

El Premi Nacional d'Investigació per a Joves ‘Ángeles Alvariño’, en l'àrea de Ciències i Tecnologies dels Recursos Naturals, s'ha concedit a Marta Martínez Sanz per l'excel·lència de la seua investigació multidisciplinària que està tenint una destacada rellevància social i econòmica des del punt de vista mediambiental. Martínez és científica titular d'OPIs en el grup de Proteïnes Alimentàries de l'Institut d'Investigació en Ciències de l'Alimentació (CIAL), centre mixt CSIC-UAM.

MÉS FOTOS