Gandia recita Estellés en asturià, gallec, basc, castellà i valencià
El recital, que compta amb el suport de l’IMAB i la Plataforma Cívica Cent d’Estellés, s'emmarca en les activitats que el Ministeri de Cultura i l’Ajuntament de Gandia han preparat enguany per a recordar la figura del poeta valencià
L'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i la directora general del Llibre, del Còmic i de la Lectura del Ministeri de Cultura, la valenciana María José Gálvez, juntament amb la regidora de Cultura, Balbina Sendra, han presentat l’acte Veus que reciten Estellés, el qual tindrà lloc demà, divendres, a les set de la vesprada, en el Palau Ducal dels Borja de Gandia. Concretament en el Pati d’Armes, on ha tingut lloc la roda de premsa.
Es tracta d’un acte organitzat pel Ministeri de Cultura, a través de la Direcció general del Llibre; l’Ajuntament de Gandia, a través de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (l’IMAB); i la plataforma cívica Cent d’Estellés. S’emmarca dins la programació de la celebració a la nostra ciutat de l’Any Estellés Gandia, en commemoració del primer centenari del naixement del poeta Vicent Andrés Estellés, un dels autors valencians més importants del segle XX i un dels poetes més reconeguts i influents en la nostra llengua.
«Aquest acte és un dels més destacats de la programació de gran qualitat, molt extensa i variada, que estem fent enguany per a retre un merescut homenatge al poeta del poble. La primera Capital Cultural Valenciana havia de fer una programació que estiguera a l’altura i pensem que ho estem aconseguint. L’Any Estellés és una magnífica oportunitat per a Gandia; amb aquesta commemoració pretenem reivindicar un referent dins l’àmbit de la poesia. I és que la seua transcendència literària, intel·lectual, social i cívica ha tingut impacte en tots els àmbits de la societat valenciana. Considerem que era una qüestió de justícia que es duguera a terme l’Any Estellés a Gandia per a que s’estimule, encara més, el coneixement, respecte, estudi i divulgació d’una figura valenciana irrepetible», ha destacat l’alcalde.
José Manuel Prieto també ha recordat el lligam d’Estellés amb Gandia des del punt de vista literari, musical i popular. Així, hi ha moltes referències en la seua obra a la nostra ciutat, bressol dels clàssics Ausiàs March, Joanot Martorell o Roís de Corella. Però, també hi ha vínculs més personals i emocionals, ja que a Gandia va nàixer la seua companya de vida des dels anys de joventut, Isabel Lorente Riba. Isabel va ser per al poeta “un tot particular”; companya, amant i mare dels seus fills. En paraules del mateix Estellés, Isabel va ser un dels seus “suports vitals”.
«Veus que reciten Estellés»
L'acte comptarà amb la participació de cinc destacades poetes del panorama
literari nacional: Rocío Acebal, Yolanda Castaño, Leire Bilbao, Marta Mori i Àngels Gregori, que recitaran versos d'Estellés traduïts a diferents llengües de l'Estat (asturià, gallec, basc, castellà i valencià, respectivament). A més, com a presentació del recital, Carmina Andrés, filla d'Estellés, mantindrà una conversa amb la directora general del Llibre, del Còmic i de la Lectura, María José Gálvez, sobre la figura i el llegat de l'escriptor. La trobada finalitzarà amb l'actuació del músic i compositor Borja Penalba, que dedicarà diversos temes a l'obra d'Estellés.
«Perquè a Gandia? Perquè és una ciutat literària i compromesa amb la cultura i la literatura, a més de la relació personal i literària d’Estellés amb la ciutat; «M’agrada el món, m’estime la vida», va escriure en visitar Gandia. També és conegut que al poeta que més admirava, Ausiàs March, va nàixer i viure a la Ciutat Ducal». La directora general del Llibre ha recordat que la iniciativa forma part del conjunt d'activitats que el Ministeri de Cultura ha preparat al llarg de l'any per a celebrar el centenari d'Estellés, considerat un dels renovadors de la poesia en valencià en el segle XX, en col·laboració amb diverses entitats i la Plataforma Cívica Cent d’Estellés.
L’alcalde de Gandia i la regidora de Cultura, abans de la roda de premsa, han volgut mostrar a la directora general del Llibre la Biblioteca Central de Gandia. Gandia, segons ha expressat Prieto, és “model i referent en tota Espanya per la seua àmplia, pionera i reconeguda xarxa de bilioteques municipals”.