Gandia presenta el major servei de manteniment de parcs i jardins amb una inversió de 3,6 milions d’euros
El gestiona l’empresa concessionària ACTÚA. Hi treballarà en 1,7 milions de metres quadrats de zones verdes urbanes a Gandia, amb una plantilla de 50 operaris.
L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i la primera tinenta d’alcaldia i regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Emergència climàtica, Alícia Izquierdo, acompanyats de Daniel Puchol, director tècnic de l’empresa ACTÚA, han presentat aquest matí la nova empresa concessionària del servei dels parcs i jardins de Gandia, amb la qual es vol impulsar un manteniment sostenible de les zones verdes, garantint la reducció d’emissions i la protecció de la biodiversitat.
El nou servei contempla una inversió de 3,6 milions d’euros anuals, amb una vigència de 4 anys, prorrogables per 1 any més. Hi treballarà en 1,7 milions de metres quadrats de zones verdes urbanes a Gandia, amb una plantilla de 50 operaris.
A més, cal destacar la substitució progressiva de la maquinària tradicional de combustió per equips elèctrics, amb la qual cosa es redueix notablement el soroll durant les tasques de manteniment, així com les emissions de COâ. D’aquesta manera, també s’han introduït: 4 plataformes elevadores; 10 furgonetes Pick up; 5 furgonetes elèctriques, altres 5 de combustió; 4 bicicletes elèctriques (novetat)… A més de xicoteta maquinària elèctrica (bufadors, talla-tanques, motoserres o desbrossadores).
El projecte també inclou pràctiques de jardineria orientades a fomentar la biodiversitat i reduir l'ús de productes químics. En lloc d'utilitzar herbicides, s'optarà per abonaments orgànics que estimulen el creixement natural de la vegetació i protegeixen l'ecosistema local. D'altra banda, les restes de poda es trituraran per a ser reutilitzades com a compostos i els tractaments fitosanitaris es realitzaran amb lluita d'insectes útils i productes biològics. La introducció d'aquestes pràctiques beneficiarà la qualitat del sòl, crearà un entorn més saludable per a les espècies autòctones i preservarà l'equilibri natural dels espais verds.
L’alcalde ha assegurat que aquest nou servei contribuirà a fer de Gandia un destí atractiu per a gaudir de la natura en un entorn urbà. «Vull fer valdre l'esforç que se suposa dins de totes les mesures que hem posat en marxa des del govern de la ciutat, per l'escrupolós i irreprotxable manteniment dels nostres espais comuns, de la via pública, però sobretot de les zones verdes de parcs i jardins on sabeu que hem anat creixent. Així que jo crec que és una bona manera de demostrar el compromís que tenim amb la cura de la ciutat, que em sembla imprescindible i que jo traslladaria des de les xicotetes coses, que són les indispensables, des del xicotet manteniment fins al tractament dels grans parcs. Vull dir a la ciutadania que tindrà resultats perquè tindrem zones verdes, parcs i jardins cada dia millor mantinguts i a més amb un resultat que serà impecable i que s'anirà mantenint i que s'anirà veient en l'esforç que es posarà en el manteniment de tots els espais verds que tenim a la ciutat».
Gandia, capital verda
Cal recordar que, la novetat és que el departament de Medi Ambient va apostar per millorar l’eficiència i qualitat, dividint en tres contractes el manteniment de parcs, jardins i zones verdes. Així, a banda d’aquesta, ja està en marxa la primera contracta pública inclusiva, a càrrec de la Fundació Espurna, que treballa ja des de l’1 de novembre passat en el parc de sant Pere i els periurbans de Beniopa i Santa. I en poques setmanes es farà la licitació de la nova contracta de gestió forestal, també la primera d’aquestes característiques que es fa a Gandia, per al manteniment dels espais forestals que envolten la ciutat, el que es coneix com l’Anella Verda de Gandia, especialment el paratge natural municipal del Parpalló-Borell i les sendes de l’Anella Verda.
Amb aquestes 3 contractes especialitzades per al tractament específic de les zones verdes el govern local vol apostar perquè Gandia siga un espai preparat per afrontar els reptes de l’emergència climàtica.
De fet, com ha recordat Alícia Izquierdo, «Gandia ha guanyat en els últims 5 anys 180.000 metres quadrats de zones verdes, a raó de 36.000 metres quadrats cada any. L’últim balanç situa la ciutat en quasi 2 quilòmetres quadrats de jardins en espais urbans, a raó de 25 metres quadrats per cada gandià i gandiana. A aquesta política verda decidida també se sumen els plans d’humanització de carrers i places que, com s’està veient en tots els barris, inclouen no sols la remodelació estructural i la millora de les infraestructures, sinó també la plantació d’arbres, a través del Pla d’Ombres, allí on és possible i la disposició de llocs d’ombra per a descansar i protegir-se de la calor, cada vegada més accentuada pels efectes del canvi climàtic». Alguns exemples: l’obertura del jardí i passeig del carrer Ribera Baixa, a la platja; els espais verds situats al costat del barranc de Sant Nicolau, al Grau; els de l’Alquerieta de Martorell, al Raval-Benipeixcar; la plaça de la Salut en el nou Espai Sanitari de Roís de Corella; l’ampliació del parc públic en els voltants de l’Alqueria del Duc, eliminant el que quedava d’un antic abocador de residus...
Finalment, el director tècnic d’ACTÚA ha destacat «l’equip humà molt fort, una plantilla formada, amb capacitat, amb versatilitat per a poder prestar aquest servei al qual nosaltres dotarem d'uns mitjans tècnics innovadors, capdavanters en l’àmbit nacional quant a característiques. La inversió en el servei, al costat del suport del seu dia a dia que puga rebre per part d’ACTÚA amb el seu equip tècnic i la seua experiència, farà possible que donen la seua millor versió diària. Això segur que repercutirà en una millora en la qualitat i en la salut de la ciutadania i eixa serà la nostra millor recompensa al final del servei».