elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gandia posa a disposició de Salut Pública el sistema de detecció de la COVID-19 en aigües de claveguera

Gandia posa a disposició de Salut Pública el sistema de detecció de la COVID-19 en aigües de claveguera
  • L'alcaldessa es reuneix amb representants del departament de Salut de Gandia i de Global Omnium per tal de compartir la innovadora ferramenta que permetrà avançar-se a nous brots

L'Ajuntament de Gandia ha posat a disposició de Salut Pública la ferramenta GOAnalytics que detecta la COVID-19 en aigües de claveguera i residuals. D'aquesta manera, quan s'obtinguen els resultats, tota la informació serà traslladada a l'autoritat sanitària amb l'objectiu de millorar la situació de la pandèmia, segons ha explicat l'alcaldessa de Gandia, Diana Morant.

Morant ha mantingut este matí una reunió tècnica al Saló Laval de l'Ajuntament de Gandia amb representants del departament de Salut Pública de Gandia i de l'empresa Global Omnium per abordar el sistema de detecció de la COVID-19 que aquests dies s'ha posat en marxa a Gandia. A l'encontre han assistit la regidora de Sanitat, Liduvina Gil; el director de Salut Pública de Gandia i epidemiòleg, Amancio Peñuelas; el director d'Infermeria, Jesús Ribes; la farmacèutica de Salut Pública responsable de Sanitat Ambiental, Luisa Bertó; el conseller delegat de Global Omnium, Dionisio García; i els responsables de Global Omnium a Gandia, Javier Sanchis i Juan José Palomar.

Per a l'alcaldessa, "quan acabem de passar a la fase 1 de la desescalada i sabent que anem a tindre un increment poblacional perquè vindrà gent procedent de la seua primera residència i, més endavant, d'altres comunitats, és important no perdre el control de la informació, i tindre-la com més prompte millor per a treballar en la detecció de la pandèmia". Diana Morant ha explicat: "Hem d'unir esforços i coordinar-nos amb altres ens i administracions i les corporacions privades, com Global Omnium, perquè entre tots puguem oferir la seguretat a la nostra ciutadania en un moment d'incerteses".

La passada setmana, l'Ajuntament i l'empresa que gestiona les aigües de Gandia Global Omnium van signar un protocol de col·laboració per realitzar mostrejos en diferents punts de la ciutat i conéixer així la presència i evolució del virus. Aquest sistema s'emmarca en les mesures higiènic-sanitàries i en les nombroses accions de lluita contra la COVID-19 que s'estan desenvolupant a Gandia des de l'inici de la pandèmia, atés que Gandia sempre ha fet prevaldre la seguretat sanitària, i també dins de la voluntat de la ciutat de ser una smart city que incorpora sistemes d'avantguarda. Amb els resultats obtinguts, la ciutat podrà avançar-se a l'aparició de nous brots i focus d'infecció i prendre decisions sabent realment el que està passant dins de la xarxa de clavegueram.

El director de Salut Pública del departament de Gandia, Amancio Peñuelas, ha agraït a l'alcaldessa i al conseller delegat de Global Omnium "l'oportunitat de millorar la competitivitat en l'estudi i la vigilància de les malalties infeccioses, en concret de la COVID-19. Aquesta tecnologia ens permetrà millorar la vigilància, avançar-nos al temps i complementar molt bé l'estudi que estem desenvolupant". Moltes de les persones que han tingut la COVID-19 han estat asimptomàtiques, segons ha indicat Peñuelas, "i amb aquest sistema podrem identificar zones amb població asimptomàtica per millorar el control. Així, aquest sistema ens permetrà també, en el moment en què hi haja desplaçaments, identificar de manera primerenca els casos per a posar remei com més prompte millor".

Des de Global Omnium, Dionisio García, ha posat en valor "la rapidesa, l'agilitat i la disposició de l'alcaldessa i del Director Salut Pública a l'hora de col·laborar entre tots en la cerca de solucions cada vegada més eficients per combatre el COVID-19".

Per finalitzar, Morant ha destacat que el tàndem entre Global Omnium i el departament de Salut de Gandia "donaran molt bons resultats i crearan línies de treball pioneres i molt productives".

Pujar