GANDIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Gandia i Leandro Calvo acorden impulsar l’edifici de l’Escola Pia

ELPERIODIC.COM - 13/02/2023

L’Ajuntament col·laborarà amb la fundació en l'adequació de l'antiga Universitat, fundada pel duc Francesc de Borja (s. XVI), a la normativa referent a accessibilitat i protecció davant d'incendis

També s’hi vol recuperar al menys una part de l’edifici per concertar visites guiades en horaris compatibles amb l’activitat educativa que es du a terme en el seu interior

El govern local de Gandia ha arribat a un acord amb la Fundació Leandro Calvo, organisme autònom integrat per l'Ajuntament de Gandia i la comunitat d'escolapis, que gestiona l'edifici de l'Escola Pia, per tal de posar en valor de nou el que va ser la primera Universitat de Gandia. Dissabte passat van visitar l’Escola Pia l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat dels regidors de Turisme i Patrimoni històric, artístic i cultural, Vicent Mascarell i Alícia Izquierdo, respectivament, acompanyats del pare escolapi Enric Ferrer Solidaves i del titular del centre Xavier Figueres.

L'acord es refereix a l'adequació de l'antiga Universitat, Escola Pia, a la normativa referent a accessibilitat i protecció davant d'incendis. A hores d’ara, hi estan impartint classes el CC Escola Pia, la Formació de Persones Adultes Jaume I i la UNED. I cal adaptar totes les instal·lacions a la nova normativa d'accessibilitat de 2019. Això implica una sèrie de reformes referents al canvi de les portes de totes les aules, l'ascensor en un lloc accessible com és el Claustre, accessos per la Plaça Escola Pia, etc. Amb tot això, s'aconseguirà que els usuaris de l'edifici puguen accedir de manera segura a l'edifici ja siga del col·legi, de la UNED, de la FPA Jaume I, així com dels cursos de fotografia de la UPG o actes del Departament de Cultura...

La col·laboració amb la Fundació passarà també per que la ciutat puga recuperar al menys una part de l’edifici per a concertar visites guiades en horaris compatibles amb l’activitat educativa que es du a terme en el seu interior.

Es recupera un espai lligat a la història de Gandia i lligat a la família Borja, i es complementa d’aquesta manera l’oferta turística cultural i patrimonial de Gandia: «Dimarts vam visitar l’edifici, un dels Bens d’Interés Culturals (BIC) dels més importants que té la ciutat, que continua viu amb usos educatius. Vam comprovar el funcionament de les darreres actuacions que hi ha fet l’Ajuntament, com ara a les passarel·les ferro i vam acordar d’altres pel que fa a l’accessibilitat...», ha explicat Izquierdo.  

Per la seua banda, Mascarell ha destacat que és «una bona oportunitat perquè es conforme com un nou producte turístic. En aquest sentit volem que siga també un espai cultural, punt  de trobada i un lloc de visites turístiques compatible amb les activitats educatives que s’hi realitzen».

L’Escola Pia va ser seu de la primera Universitat de Gandia, fundada en el 1546 pel duc Sant Francesc de Borja i regentada per la Companyia de Jesús. Després de la definitiva desaparició de la Universitat en 1772, l'edifici va ser molt reformat i dedicat a diferents usos fins a l’actualitat.  

MÉS FOTOS