GANDIA | POLÍTICA

Gandia impulsa un pla de desescalada que modernitza l'Ajuntament i garanteix la seguretat de funcionaris i ciutadans

ELPERIODIC.COM - 20/05/2020 | Fotograf: Àlex Oltra

Es prioritza el teletreball i s'implanta la cita prèvia obligatòria; s'obriran els serveis municipals en fase 2; i es redistribueixen els espais per facilitar l'adaptació a la nova normalitat

La crisi de la COVID-19 ha obligat a un canvi en la cultura organitzativa de la Casa Consistorial de Gandia. El regidor de Govern Interior i Coordinació Administrativa de l'Ajuntament de Gandia, José Manuel Prieto, ha presentat este matí, a la Mesa General de Negociació, reunida de manera telemàtica i composta per totes les forces sindicals (UGT, CC.OO i Intersindical), el Pla de Contingència i Reincorporació presencial dels empleats públics de l'Ajuntament de Gandia. La Mesa General de Negociació ha estat presidida per l'alcaldessa de la ciutat, Diana Morant, i ha comptat amb la participació de la regidora de Sanitat, Liduvina Gil.

Este programa, impulsat a proposta de l'àrea de Recursos Humans i que compta amb el consens de la Mesa General de Negociació, estableix les directrius que han de seguir els diferents serveis i departaments municipals per a garantir una homogeneïtzació i un criteri únic en la tornada a la nova normalitat de l'Administració Local.

L'objectiu del pla és, -seguint les normatives estatals i autonòmiques, i atenent sempre als dictàmens de l'autoritat sanitària en relació amb l'evolució de la pandèmia-, garantir la seguretat tant dels funcionaris com de la ciutadania.

Segons marca el document, a partir d'ara es potenciaran les modalitats de treball no presencials, de manera telemàtica, ja que és la forma en què s'evita el contacte social i, per tant, el contagi de la pandèmia. De fet, un dels punts més destacats és que la cita prèvia obligatòria s'implanta amb voluntat que siga de manera indefinida. Els treballadors de l'Ajuntament de cap departament no podran interactuar amb la ciutadania sense cita prèvia, segons les recomanacions d'administracions superiors. Prieto ha remarcat que ja hi ha més de 1.900 cites concedides de certificats digitals fins a juliol, i s'han atés 9.000 atencions telefòniques des de l'inici de la crisi.

L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha manifestat que l'Ajuntament ha assumit diferents reptes durant la pandèmia. Un d'ells és la modernització de l'Administració i la millora de la qualitat dels serveis. "De totes les crisis ixen oportunitats, i el bot tecnològic que estem fent durant la pandèmia ha vingut per a quedar-se. Actualment, el futur passa perquè l'Administració siga capaç d'adaptar-se a les circumstàncies i es convertisca en l'Administració moderna que necessita la societat".

Reincorporació progressiva

La reincorporació als llocs de treball serà gradual i progressiva, amb una especial protecció als col·lectius més vulnerables davant la COVID-19. Queden exceptuats aquells que pateixen determinades malalties, dones embarassades o majors de seixanta anys.
Aniran incorporant-se els serveis que el BOE vaja considerant essencials. Des de l'inici de la crisi sanitària estan en ple funcionament els serveis mínims i bàsics, com ara, el personal de Serveis Socials i de Policia Local. I ja estan en marxa els serveis de biblioteques i habitatge. Coincidint amb la fase 2 s'obriran els serveis municipals excepte les escoletes (amb cita prèvia).

Una altra fita d'incorporació de personal, precisament, vindrà marcada pel pas de la Comunitat Valenciana a la fase 2 que, probablement, serà l'1 de juny. Este moment coincidirà amb la reanudació de tots els tràmits administratius (s'obrirà l'Oficina d'Atenció al Ciutadà). El dia 1 de juny obriran també el Padró i el Registre.
També es distribueixen els espais per facilitar l'adaptació a la nova normalitat, com per exemple, l'Oficina d'Informació, que passarà a ser Oficina d'Assistència.

El regidor de Govern Interior i Coordinació Administrativa, Jose Manuel Prieto ha explicat que el Pla de Contingència ha estat elaborat amb dos objectius: garantir que els serveis públics continuen funcionant i accelerar els canvis en l'administració que facen més eficaç encara la manera de com s'atenen els problemes de la ciutadania o es resolen els tràmits. "Necessitem seguir invertint en la millora dels serveis que presta l'administració perquè això suposa una finestra d'oportunitats: ens necessiten a prop els qui pateixen i ens necessiten ràpids els sectors econòmics que volen a tornar a funcionar com més prompte millor. Els canvis seran profunds. I volem fer-ho des del consens que hem sigut capaços d'assolir amb les centrals sindicals i els actors socials".

La regidora de Sanitat, Liduvina Gil, per la seua banda, ha destacat el bon comportament del virus a Gandia, pel qual des del 17 de maig no hi ha cap ingrés a l'hospital Francesc de Borja, i ha incidit en la necessitat de continuar amb la prevenció i complint les normes i recomanacions per evitar un brot.

Diana Morant al personal de l'Ajuntament: "Heu sigut el gran múscul de la societat"

Morant ha dedicat unes paraules d'admiració, reconeixement i agraïment als treballadors de l'Ajuntament per la seua tasca impagable, també des de la primera línia de batalla, i per haver estat a l'altura de les circumstàncies: "Heu sigut el gran múscul de la societat". Segons Morant, des de l'Ajuntament "teníem clar que havíem de protegir la ciutadania i mantindre la ciutat en marxa perquè a cap persona li faltara de res. Hem estat ahí i hem de continuar estant amb la ciutadania". L'actitud de Gandia, en este sentit, ha estat "exemplar". "Els treballadors de l'Ajuntament heu fet una tasca extraordinària".